3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Osmanlı Çileği uyarısı

Kdz. Ereğli'de, yol kenarlarında “Osmanlı Çileği” olarak satılan çileklerin başka çilek türleri olduğu açıklandı.


Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde bulunan Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma ve Üreticilerini Koruma Derneği Muhasip Üyesi Şaban Çetinkaya, Ereğli'de çilek mevsiminin gelmesiyle birlikte yol kenarlarında satılan çileklerin Osmanlı Çileği olmadığını kaydetti.

Çoğunlukla Zonguldak yolu üzerinde satılan çileklerin müşterilere Osmanlı Çileği olarak satıldığı duyumları üzerine Çetinkaya, vatandaşları uyardı. Şaban Çetinkaya, çileklerin şuan piyasada olduğunu ve satıldığını belirterek, “Çilekler şuan piyasaya çıktı. Ancak bu çileklerin büyük bir bölümü Ereğli dışından gelmektedir. Yol kenarında satılanlarda dahil. Ancak bölgemizde Osmanlı Çileği yerli çileğin dışında Sweet Charli dediğimiz türler var. Bu türler seralarda yetişen türler.

Bunları yetiştiren üreticilerde var. Fakat şuanda satılan ve bölgemizde bile çıkmış olsa bu Osmanlı Çileği değil. Bunun bilinmesinde yarar vardır. Bunları satmak isteyende bizim üreticilerimizdir. Fakat insanlara Osmanlı Çileğidir diyip bilgi verirlerse gerçekten eksik yapmış olurlar. Bu üreticilerimizin doğruyu söyleyerek çilek türlerini alıcıya doğru bilgilendirmelerini kendilerinden istiyorum. Çünkü yarın bir gün Osmanlı Çileği, Ereğli çileği çıktığında aynı çileği yan yana koyduğumuzda ikisinin aynı şey olmadığını tüketicide görecektir. Dolayısıyla onları yanıltmaya hakkımızın olmadığını düşünüyorum” dedi.
Muhasip Üye Şaban Çetinkaya, Osmanlı Çileği'nin bir iki hafta içinde pazarlarda satılmaya başlanacağını belirterek, şuan için Ereğli'de Osmanlı Çileği satışının olmadığını kaydetti.

İha
Yayın Tarihi : 12 Mayıs 2009 Salı 11:19:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?