3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Öykülerle Türkçe söyleşisi

76. Dil Bayramı kapsamında Zonguldak'ta düzenlenen programın ikinci gününde "Öykülerde Türkçe" söyleşisi yer aldı.


Söyleşiye konuşmacı olarak katılan Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel, okullarda şiirlerin anlamları sorulmaması gerektiğini, öğrencilerin şiirlerden sanatsal bir tat almasının yeterli olduğunu söyledi.

Şiirlerin anlamlarının sorulmaması gerektiğini anlatan Özel, "Mesela şiirde, bir dizi bunun anlamını yazın ve söyleyin diye öğrencilere soruluyor. Öğrencinin bu şiirden bir sanatsal tat alıyor mu ona bakmak lazım" diyerek bu şekilde soru soranlara "Canın Cehenneme diye tepki gösterdi.


Söyleşide konuşan yazar Deniz Kavukçuoğlu da, mutfağımızın yabancı dille dolu olduğunu belirterek "Ben 20 yaşında yurt dışında öğrenim yaptım. Almanya'da kaldığım süre içerisinde Türkçem de gelişti. Bana Türkçe'yi, edebiyatı, felsefeyi öğreten öğretmenlerimi saygıyla anarım her zaman. Yurt dışına gittiğinizde farklı bir dil içerisinde oluyoruz. Kendi dilimi ana dilim olan Türkçe'yi korumak için çok çaba sarf ettim" dedi. Sürekli Türkçe kitaplar okuduğunu anlatan Kavukçuoğlu, şöyle konuştu: "Annem sürekli gazete alırdı onları okurdum. Gazete, sanat ve edebiyat dergileri okurdum. Siz bir şeyin ucunu kaçırdığınız zaman onu bırakırsınız ve kaçarsınız. 1996 yılından bu yana Cumhuriyet Gazetesi'nde yazıyorum. Bu gazetede olmak insanın üstüne bazı sorumluluklar yüklüyor. Yani kelimeleri ve sözcükleri doğru kullanmak gibi. Siyasi, roman ve kitaplarım var." 28 yıl Alman toplumu içerisinde yaşadığını belirten Kavukçuoğlu, sözlerine şöyle devam etti. "Ama Almanca'yı hiç kullanmadım. İnsanın dili düşünmeye ve düşünceye davet eder. İnsan sosyal bilimlerini kendi ana dilinde öğrenir ve yaratır. Türk dili edebiyatında düşüş olduğunu söyleyemem. Bizim dilimiz diğer Avrupa ülkelerine göre daha yukarıda. Bizler daha fazla toplumun içindeyiz. Kendi dilimizi kullanmalıyız."
Söyleşide, Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel ve Yazar Deniz Kavukçuoğlu'nun dışında Şair-Yazar Işık Kansu, Başkent Üniversitesi öğrencisi Özlem İbiş de konuşmacı olarak katılımcıları bilgilendirdi. Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Bektaş Açıkgöz de, konuşmacılara ve söyleşiye katılan değişik illerden gelen üniversite öğrencilerine teşekkür belgesi takdim etti.

İha
Yayın Tarihi : 24 Eylül 2008 Çarşamba 15:20:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?