3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Polis dayağı öldürdü iddiası

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, en küçük bir olayda orantısız güç ve silah kullanılarak yaşam hakkına kastedilmesinin önlenmesinin öncelikle İçişleri Bakanlığı'nın bir görevi olduğunu belirtti.


Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Köktürk, Zonguldak'ta yaşanan "polis dayağı öldürdü" iddiasıyla ilgili açıklamada bulundu. Hukuk devletinde bu şekilde olayların yaşanmaması gerektiğini belirten Köktürk, olayla ilgili emniyet teşkilatında sorumluluğu ve yetkisi olan makam sahiplerini kınadı. Göreve alınan yeni polis memurlarının ya yeterince eğitilmediğini ya da kendilerine yasanın yeterince anlatılmadığını belirten Köktürk, "Zonguldak'ta, maalesef akli dengesi bozuk olan 34 yaşında bir vatandaşımız
polis memurları tarafından dövülmek suretiyle yaşamını yitirmek zorunda kaldı" dedi.
Polis memurlarının, emniyet güçlerinin ağır koşullar altında görev yaptığını bildiklerini anlatan Köktürk, şöyle konuştu: "Ancak yapılan görevin ağırlığı, koşulların ve şartların ağırlığı ne olursa olsun bir hukuk devletinde insanın en kutsal hakkı olan yaşam hakkının orantısız güç ve silah kullanmak suretiyle elinden alınması kabul edilemez. Ben, bu anlamda öncelikle Meclis kürsüsünden üzüntülerimi sizinle paylaşmayı ve yaşamını yitiren vatandaşımızın ailesine buradan başsağlığı dileklerimi göndermeyi temel görev kabul ediyorum. Bir de şu hususa dikkatinizi çekiyorum, maalesef bu tür olaylar içinden geçtiğimiz süreçte son yılda çok fazla arttı."


Köktürk, ülkemizin değişik yörelerinde genç insanlarımızın aslında herhangi bir terör suçuna veya başka bir eyleme karışmadıkları halde çok küçük olaylarda orantısız güç ve silah kullanılmaları sonucu polis kurşunlarına hedef olarak yaşamını yitirdiğini söyledi.


Köktürk, yaptığı açıklamada, en küçük bir olayda orantısız güç ve silah kullanılarak yaşam hakkına kastedilmesinin önlenmesinin öncelikle İçişleri Bakanlığı'nın bir görevi olduğunu belirtti.


Olayla ilgili sorumluluğu bulunanları kınayan Köktürk, sözlerine şöyle devam etti: "Burada, İçişleri Bakanlığı'mıza seslenmek istiyorum. Göreve aldığınız polis memurlarını sanıyorum İçişleri Bakanlığı ya yeterince eğitmiyor veya görev yaptıkları esnada yasanın kendilerine vermiş olduğu güç ve yetkinin sınırları polis memurlarına, kolluk güçlerine yeteri kadar anlatılmıyor."


Hukuk devletinde bir daha bu tür olayların yaşanmaması dileğiyle buradan başta İçişleri Bakanı olmak üzere yetki ve sorumluluk makamında bulunan emniyet güçlerini göreve davet eden Köktürk, sözlerini şöyle tamamladı: "Sorumluluklarının gereğini yerine getirmeye davet ediyorum ve burada üzüntülerimi paylaşırken yaşanan olaylar nedeniyle emniyet teşkilatımızda sorumluluğu ve yetkisi olan makam sahiplerini de bu olay nedeniyle kınıyorum."

iha
Yayın Tarihi : 28 Kasım 2008 Cuma 11:49:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?