3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Polise dayak tepkisi

Zonguldak Demokrasi Platformu Şubesi, polisin dayakla öldürdüğü iddiasıyla yaşanan olaya tepki gösterdi.

Zonguldak Demokrasi Platformu adına açıklama yapan Erdoğan Kaymakçı, olaya tepki göstererek, herkesi insan hakları ve özgürlükleri için çalışmaya davet etti.

Adli ve idari soruşturmanın ivedilikle sonuçlandırılması ve kamuoyunun bilgilendirilmesi gerektiğini belirten Kaymakçı, "Son günlerde, karakollarda polisin yakalama veya gözaltına alma işlemlerinde yaşanan özellikle şüphelilerin, beden bütünlüğüne yönelik kötü muamele, işkence iddialarına ölümle sonuçlanacak bazı örnekler eklenmiştir. Bu olayların kabul edilmesi mümkün değil" dedi.

Bu olayın, kolluk güçlerinin görevlerini yaparlarken yetki aldıkları kanunlara, insan hak ve hürriyetlerine aykırı davranış içinde oldukları iddialarını güçlendirdiğini anlatan Kaymakçı, şöyle konuştu: "İlimizde alkol alıp çevresine rahatsızlık verdiği gerekçesiyle gözaltına alınan 34 yaşındaki Erdal Keloğlu'nun polisin cop darbesinin ardından öldüğünün öne sürülmesi ve Keloğlu'nun kardeşinin, 'Karakol önünde bağırdığı için yaklaşık 10 polis ağabeyime copla vurdu. Biri de yere yatırarak başına bastı. Yalvarmama, hasta olduğunu söylememe rağmen vurdular' demesi, kolluk güçlerinin görevlerini icra ederlerken 'sıfır tolerans' yaklaşımına ne kadar uyduğu tartışılmaya açılmıştır."

Gözaltına alındıktan sonra ölümlerin yıllardır gündemden düşmediğini anlatan Kaymakçı, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Gözaltında ölümler yıllardır Türkiye'nin gündeminden düşmüyor. Emniyet yetkilileri ise öldürme olayına karışan polislerin cezalandırılması için gerekli soruşturmanın sağlıklı biçimde yürütmesini sağlamak yerine her seferinde benzer gerekçelerle kamuoyunun karşısına çıkıyor. Ya öldürülen kişinin 'sabıka listesi' ortaya dökülüyor ya da 'sandalyeden düştü', 'kendini astı', 'radyatörde sırtını kaşırken boğuldu' gibi gerekçelerle olaya 'açıklık!' getiriliyor. İnsan haklarını, kişisel ve siyasal haklarla, ekonomik, sosyal ve kültürel hakları ve dayanışma haklarını bir bütün olarak kavrayan Zonguldak demokrasi platformu olarak biz, insanlık onurunun işkenceyi yeneceğini söylerken herkesi, insan hakları ve özgürlükleri için çalışmaya davet ediyoruz."

Zonguldak Demokrasi Platformu adına açıklama yapan Erdoğan Kaymakçı, sözlerini şöyle tamamladı: "İlimizde gözaltında gerçekleşen Erdal Keloğlu'nun ölümü ile ilgili adli ve idari soruşturmanın hiçbir iddianın göz ardı edilmeden ivedilikle sonuçlandırılmasını ve gerekli hukuki süreçten kamuoyunun bilgilendirilmesini talep ediyoruz."

iha
Yayın Tarihi : 1 Aralık 2008 Pazartesi 12:40:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?