3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Posbıyık ilk toplantısını yaptı

Zonguldak'ın Ereğli ilçesi Belediye Başkanı Halil Posbıyık, makamında yaptığı ilk basın açıklamasında borç tablosunu açıkladı.

Belediyenin mali durumunun yanı sıra personel yapısını da değerlendiren Posbıyık, "Kdz. Ereğli'nin çok kötü prestiji var. Ereğli'yi ayağa kaldırmak için mücadele ediyoruz" dedi.


22 temmuz 2007 tarihinde yapılan milletvekili seçimleri için 7 Mayıs 2007 tarihinde istifa ettiği görevine 29 mart 2009 yerel seçimleri ile yeniden dönen Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, makamında yaptığı ilk basın toplantısında da ara verdiği 22 aylık dönemi eleştirdi. Belediyenin prestij, mali, personel ve sistem anlamında kötü günler yaşadığını anlatan Posbıyık, açıklamalarına 4. kez seçilmesi nedeniyle Kdz. Ereğli halkına teşekkür ederek başladı. Pobyık, "Oy veren ve vermeyen tüm Ereğli halkına teşekkür ediyorum. Yakamda hiç bir siyasi rozet bulunmuyor. Herkese eşit şekilde yaklaşmak düşüncesindeyiz. Kentte büyük problemler ve sorunlar var. Bunları aşacağız. Anlayış birliği içerisinde sorunların üstesinden geleceğiz. Bunda en büyük yardımcılarımız, diğer siyasi parti il başkanları ve milletvekilleri olacağı inancındayız" dedi.


İlk meclis toplantısında serdiği karanlık tabloyu son kez yeniden sergileyeceğin anlatan Posbıyık, açıklamalarını şöyle sürdürdü;
"Ereğli belediyesi ile ilgili son defa bir kara tablo ortaya sereceğim. Biz mahvolduk, sistem çökmüş, bittik diye yaygara koparmayı istemem ama bu açıklamaları yapmak zorundayım. Ortalarda dolaşan yanlış ve doğru olmayan lafları ortadan kaldırmak için bu bilgileri vereceğim. Bu şartları bilerek bu göreve yeniden talip olduk. Belediyenin içerisindeki bu koşulları net bir şekilde biliyorduk. Artık çözümsüzlük içerisinde bağrışmak, mahvolduk gibi söylemleri duymayacaksınız. Belediye başkanlığı görevine 22 ay sonra tekrar döndüğümde belediyenin personel yapısı, mali durumu, öncelikli olarak, yapacağımız şeffaf yönetimin gereği olarak tüm kamuoyunu bilgilendirme gereği duydum."


PERSONEL YAPISI
Posbıyık kara tabloyla ilgili değerlendirmelerine belediyenin personel yapısı ile devam etti. Kanun açıklıklarından faydalanarak atamaların yapıldığını ileri süren Posbıyık, "8 Mayıs 2007 tarihinde görevimden ayrıldığımda belediye de memur, işçi, sözleşmeli ve hizmet alımı da dahil olmak üzere 530 olan personel sayısı göreve başladığım bugün itibariyle toplam 658 kişi olduğunu gördüm. 22 ay gibi kısa sürede bu kadar personel artıyı hangi gerekçeler ile yapılmış anlamış değilim. En son 27 Mart 2009 tarihinde yeni seçimlere 2 gün kala yapılan bir hizmet alımı ihalesi ile 10 kişinin işe alınmış olması en enteresanıdır. Ereğli belediyesinde sistem çökmüş. Ereğli belediyesinde aşağıdakiler, yukarıdakileri yönetmeye başlamış. Üstüne basa basa söylüyorum. Aşağıdakiler yukarıdakileri yönetmeye başlamış. Astlar üst, üstler ast olmuş.
Usulsüzlükler ve benzeri nedenlerden belediyeden ayrılan yada uzaklaştırdığım 4 kişi, kanun açıklarından faydalanılarak, asil müdür yapılmış. Bu arkadaşlar, belediyede müdür olarak görev yapıyor. Yerlerini değiştiremiyorum. bunlara güvenmiyorum. Yeni gelecek olan yönetimin elini kolunu bağlamak için yapılan bu atamalar nedeniyle bize göre vasıfsız olan bu yöneticiler ile çalışmak zorunda bırakılmış durumdayız" diye konuştu.


MALİ DURUM
Kdz. Ereğli Belediyesi'nin 30 milyon 406 bin 675 TL borcu bulunduğunu belirten Posbıyık, kalem kalem, borç dağılımlarının ve fatura fotokopilerinin yer aldığı bir dosyayı basın mensuplarına dağıttı. Belediye aleyhine açılmış, tazminat davaları, haciz işlemleri olduğunu kaydeden Posbıyık,
"2007-20087 yıllarında alınan asfalt malzemesi, mıcır, taş duvar, parke, emülsiyon asfalt, iş makineleri, kamyonlar, sıcak asfalt ve toplu konut için iller bankasından kullanılan krediler için 12 milyon 793 bin 633 TL, kredi faizleri olarak 3 milyon 889 bin 219 TL, Erdemir'e su borcu,2 milyon 642 bin 529 TL, Asfalt müteahhidine 1 milyon 306 bin 964 TL, piyasada çeşitli firmalara 4 milyon 642 bin 950 TL, otopark hesabına 3 milyon 274 bin 317 TL, işçi işveren ikramiyesi, vergi dairesi, belediye iş sendikası, özel idare, kişiye borçlar ve belediyeye bir usul dahilinde kesilen ancak ödeme emri çıkarılmayan borçlar da dahil olmak üzere toplam 30 milyon 406 bin 675 TL borç bulunmaktadır. Erdemir su alacağını tahsil etmek için dava açtı. Asfalt işlerini yapan Öncü İnşaat firması belediyeden alacağına karşılık icra takibi başlattı. Buna karşılık Kaynarca konutlarında D blokta bulunan belediyemize ait 6 daire teminat olarak gösterildi. Vergi dairesine 008 Aralık ve 2009 yılının 1. ve 2. ay vergilerini ödeyememiz nedeniyle Kaynarca Konutları D blokta bulunan 2 dairemiz teminat olarak gösterilmiştir. Görevi bıraktığımda 3 milyon 742 bin 117 TL kullanılabilir nakit para, 2 milyon 276 bin 427 TL borç bulunuyordu. Yani hiç bir borcu bulunmayan belediye ve kasasında 1 milyon 465 bin 690 TL para bulunan belediye bıraktım. Herkül heykelinin yeri değiştirilmesi nedeniyle belediyeye 150 bin TL'lik tazminat davası açılmak üzere her gün borç geliyor, her gün yeni yeni faturalar geliyor. 22 ayda bu hale belediye nasıl dönüştürüldü hayret ediyorum. Şaşkın vaziyetteyim. Mali durum bozulmuş, personel yapısı bozulmuş. Hepsini bir şekilde düzeltirsin de sistem bozulmuş. Bunu nasıl düzelteceğimizi bilmiyorum" diye konuştu


'SİSTEM SAVAŞI'
Yeniden bir sistem oturtulması mücadelesi vereceklerini vurgulayan Posbıyık, önceki sistemlerin yanı sıra yeni sistemlerin de ilçeye uygulanacağını ifade etti.
Öncelikle kaçak yapılarla ve seyyar satıcılarla mücadele başlatacaklarını anlatan Posbıyık, "Her yer seyyar satıcı olmuş, kaçak yapılaşmalar çıkmış. Luna park var. Belediyeye müracatı yok. Belediyeye ödediği para yok. kazanıyor yada kazanmıyor. Hazinenin yerine kurulmuş. Belli yerlere para vermiş ama gayri yasal olarak orada duruyor. Üstüne bir de 15 milyon TL, Mal Müdürlüğü'ne kira ödüyoruz. Kentte yaşamanın kuralları var. Herkes bu kurallara riayet edecektir. Önümüzdeki günlerde yıkımları göreceksiniz. 20 katlı da olsa bir katlı da olsa kaçak yapılar yıkılacaktır. İzinsiz hiç bir yapıya müsade edilmeyecektir. Önümüzdeki dönemlerde coğrafi sistem getiriyoruz. tapu alan kişiler bu sistemle tapuyu hangi tarihte aldıklarını, hangi evlerin kaç katlı oldukları gibi her bilgi bilgisayar ortamında görülecektir" dedi.


TASARRUF TEDBİRLERİ
Belediyenin borçlardan kurtulması için tasarruf tedbirleri aldıklarını ifade eden Başkan Posbıyık, geçici süreliğine bir çok masrafın yanı sıra destek ve yardımların da durdurulduğunu söyledi. Posbıyık, "Kdz. Ereğli'yi ayağa kaldırmak için mücadele ediyoruz. Şuanda maalesef, Kdz. Ereğli'nin çok kötü prestiji var. Belediyede bir genelge yayınlayıp, yatırımların kısıtlanması, fazla mesailerin kaldırılması akaryakıttan kırtasiye alımlarına kadar bazı tasarruf tedbirleri alınmıştır. Özellikle okullarımızın ve derneklerimizin sportif, kültürel faaliyetleri ile ilgili otobüs temin etme işlemleri de dahil olmak üzere bu yöndeki hizmetlerimizi belli bir süre durdurmuş bulunmaktayız. Şuanda yardım edecek durumumuz olmadığı gibi yardıma muhtaç vaziyetteyiz. Bu olumsuzluklara rağmen yeni projelerle ilgili çalışmalara da başladık. Şehitlik projesi hazırlığı içerisindeyiz. Çöp Deponil alanı ile ilgili çalışmalarımızı yeniden başlattık. Yeri değiştirilen Herkül heykelini eski yerine iade edeceğiz.
Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Posbıyık, soru üzerine işçi alımı gibi söylentilerin de doğruyu yansıtmadığını söyledi.

iha
Yayın Tarihi : 21 Nisan 2009 Salı 18:16:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?