3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Posbıyık'tan sakinlik çağrısı

Zonguldak'ın Ereğli ilçesi Belediye Başkanı Halil Posbıyık, işverenleri ve sendikaları ile araları gerilen Erdemir işçilerine çağrıda bulundu.

 İşçileri sakin olmaya çağıran Posbıyık, "İşçilerimizden tedirginliği bırakmalarını, sakin davranmalarını, rahat olmalarını istirham ediyorum" dedi.
Erdemir'in, ekonomik kriz nedeniyle 1400 işçiyi çıkarmak istemesi ya da ücretlerinde yüzde 20 ila 36 oranı arasında indirime gitmelerini istemesi üzerine Türk Metal Sen yöneticileri ve Erdemir arasında görüşmelere başlanmıştı. İşçiler, görüşmelerde Türk Metal Sendikası yöneticilerini haklarını yeterince savunmadığı ve gelişmelerden bilgilendirmediği gerekçesiyle sendika binasına akın etmiş, sendika yöneticilerinin de talebi üzerine Erdemir Kapalı Spor salonunda toplanarak süreçten bilgi almıştı.
Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, belediye binasında basın açıklaması yaptı. Başkan Posbıyık, Erdemir işçilerine sakin olmaları çağrısında bulundu. Krizlerden karşılıklı fedakarlıkla aşılabileceğini ifade eden Posbıyık, görüşmelerin işçilerin lehine sonuçlanması için hem Erdemir yönetimi ile hem de sendika yöneticileri ile kendisinin de görüştüğünü ifade etti. İşveren ve sendika yöneticilerinin iyi niyetli olduğunu anlatan Posbıyık, şunları söyledi: "Erdemir'den kesinlikle işçi atılmayacak.


Ereğli sahipsiz değil. Halkın seçtiği belediye başkanlığı var. Sıkıntıları problemleri beraber halledeceğiz. 'Kafam esti, bu kadar adam atıyorum, bu kadar toplu işçi çıkaracağım' diye, kimse bir şey söyleyemez. Zaten ne Erdemir ne de Türk Metal Sendikası yöneticileri böyle bir şey söylüyor. İkisi de çok iyi niyetli. İşçilerimizden tedirginliği bırakmalarını, sakin davranmalarını istirham ediyorum. Kargaşalığa meydan vermesinler."


Yaşanan ekonomik kriz nedeniyle işçilerin de anlayışlı olmasını ve fedakarlık yapmaktan kaçınmamalarını isteyen Posbıyık, sözlerine şöyle devam etti: "Ekonomik krizden geçiyoruz. Tek taraflı fedakarlık olmaz. Krizlerde fedakarlıklar karşılıklı olmalı. Erdemir Genel Müdürünün vermiş olduğu bilgiye göre geçen yıl 4 milyar dolar ciroları var. Yüzde 10 olan 400 milyon dolar işçiye ödenmiş. Bu yıl 2 milyar dolar ciro var, yine 400 milyon dolar işçiye ödeniyor. Cirosu yüzde yüz azalmış, işçiliği aynı şekilde ödemek zorunda. Burada sıkıntı var. Anlayış göstermek gerekir. Bir resmi bilgi almış değilim. Ereğli'de olacakları anlatıyorum. 31 Ocak 2010'a kadar."


İşçilere ne işveren ne de sendikaya karşı aykırı bir harekette bulunmayın diye çağrıda bulunan Posbıyık, şöyle konuştu: "Sakin olsunlar. Sürekli beni arıyorlar, bize güvendikleri için. Eylemlere de çağırıyorlar. Şu an gelemem ama bize güvensinler. Erdemir'den bin-bin 500 kişi falan atılmayacak. Atılamaz zaten. Ereğli halkına böyle bir yanlışı yapmaya hiç kimse cesaret edemez."
Posbıyık, işçi çıkarılması ile ilgili daha önce uygulanan takas yani babaların çıkarılıp çocuklarının alınması konusunun da gündeme getirebileceğini sözlerine ekledi

iha
Yayın Tarihi : 21 Nisan 2009 Salı 17:39:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?