3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Prim borçlarına ödeme kolaylığı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Zonguldak İl Müdürü Muharrem Demirci, Sosyal Güvenlik Reformu ile ilgili yeni düzenlemede prim borcu olanlara ödeme kolaylığı getirildiğini belirtti.

SGK Zonguldak İl Müdürü Muharrem Demirci, yaptığı açıklamada yapılan yeni düzenleme ile prim borcu olanlara ödeme kolaylığı getirildiğini kaydetti.

Demirci, “2008 yılı Mart ve önceki aylara ait Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) ve Bağ-Kur primi, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik desteği primi, idari para cezaları, sosyal yardım zammı, ihaleli ve inşaat işlerinden doğan fark işçilikten kaynaklanan primi, isteğe bağlı ve topluluk sigortası primi (SSK) ve Emekli Sandığı emeklisi olup ticaret yaptığı için vergi mükellefi olanların 2003 yılının Eylül Ayı’ndan itibaren Bağ-Kur’a ödemeleri gereken sosyal güvenlik destek primi ödeme kolaylığı kapsamına girmektedir.

Ödeme kolaylığından belediyeler uzlaşma kapsamı dışında kalan borçları için yararlanacaklardır. 5458 sayılı kanun kapsamında yapılandırılması bozulan işveren ve sigortalıların mağduriyetleri giderilerek yapılandırılmaları ihya edilecektir. Taksitli ödemelerde bir takvim yılında 3 taksitin ödenmemesi halinde taksitlendirme bozulacaktır. 27.05.2008 tarihinde başlayan düzenleme, 27.07.2008 tarihinde sona ermektedir. Borçlular bu tarihe kadar müracaat etmelidir. 31.03.2008 tarihine kadar biten özel bina inşaatı ve ihale konusu işlerden çıkan farklı işçilik ödemesi ile ilgili müracaat süresi ise 30.06.2008 tarihinde sona erecektir. Borçların peşin ödenmesi halinde gecikme cezası ve gecikme zammının yüzde 85’i silinecektir.

Borçluların borçlarını peşin ödemesi halinde gecikme cezası ve gecikme zammının yüzde 85’i silinecektir. 12 aya kadar süren taksitlendirmelerde gecikme cezası ve gecikme zammının yüzde 55’i silinecektir. 24 aya kadar süren taksitlendirmelerde, gecikme cezası ve gecikme zammının yüzde 30’u silinecektir. Borcu olmayan yada borcunu taksitle ödeyen işverenlerimiz ile Bağ-Kur sigortalılarımız 5763 sayılı yasa ‘istihdam paketi’ ile getirilen yüzde 5 sigorta prim indiriminden yararlanacak, ayrıca ilave istihdam edilecek sigortalıların priminin yüzde 100’ü hazine tarafından karşılanacaktır. Bankalar ve ihale makamlarına konulan hacizler ilk ödemeden sonra kaldırılacaktır. Bağ-Kur sigortalıları toplam borçlarını peşin yada ilk dört taksitini ödemeleri halinde sağlık sigortasından yararlanmaya başlayacaklardır. Borcu olup ta yapılandırmaya müracaat ederek borçlarını peşin yada taksitle ödemeyen işverenler ve Bağ-Kur prim sosyal güvenlik destek primi borcu bulunanlar hakkında icra haciz ve satış işlemlerine başlanılacaktır.

Bağ-Kur sigortalıları sağlık sigortasından faydalanma imkanını kullanamamış olacaktır. İşverenler ve Bağ-Kur sigortalıları istihdam paketi kanunu ile getirilen sigorta primi indirimi avantajından yararlanabilmeleri için sunulan ödeme kolaylığı fırsatını kaçırmadan borçlarını ödeyerek beyaz bir sayfa açmaya davet ediyoruz” diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 3 Haziran 2008 Salı 11:50:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
g IP: 88.243.232.xxx Tarih : 21.07.2008 12:08:26

bu kadar geniş kapsamlı bir prim borcu ödeme kolaylığı yasasına neden ssk emeklisi avukat ve noterlerin 506 sayılı yasanın 63/B maddesi kapsamında emekli maaşlarından kesilmek suretiyle ödemek zorunda oldukları sosyal güvenlik destekleme primi borçları dahil edilmemiş anlamakda güçlük çekiyorum.Oysa bu ödemeden dolayı borçlu olan çok avukat ve noter var biliyorum.İsmimi sizde saklı tutmanızı tica ederim.