3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Radar sorunu çözüldü

Zonguldak’ın Çaycuma ilçesi Filyos Beldesi’nde bulunan Genel Kurmay Başkanlığı’na bağlı Elektronik ve Radar Mevzi Komutanlığı kaldırılıyor.


Filyos Beldesi Belediye Başkanı Ömer Ünal, yaptığı açıklamada Filyos beldesinde bulunan Filyos Elektronik ve Radar Mevzi Komutanlığı’nın kaldırılacağını söyledi. Filyos’ta Kale tepesinin doğusunda bulunan ve Filyos Vadi Projesi için büyük engel olarak görülen radar tesislerinin taşınması için uzun sure görüşen Maliye Bakanlığı ve Genel Kurmay Başkanlığı’nın anlaştığını belirten Ünal, “Türkiye’nin ve Zonguldak’ın en büyük projeleri arasında bulunan Filyos Projesi’nin hayata geçirilmesi için tüm hızıyla çalışmalar yürütülüyor. Filyos Projesi’nin hayata geçirilmesi için en önemli sorunlardan biri de Genel Kurmay Başkanlığına ait Radar tesisinin buradan kaldırılmasıdır. Radar tesisinin kaldırılması için Maliye Bakanlığı ile Genel Kurmay Başkanlığı arasında yapılan görüşmelerden netice alındı. Radar tesislerinin kaldırılmasına bir sure öncesinde karar verilmesine rağmen tesisinin buradan ne zaman kaldırılacağı belli değildi. Ödenek noktasında radarın kaldırılması gecikiyordu. Son görüşmelerde ödenek sıkıntısı da çözülüyor. Ödeneğin en kısa zamanda Genel Kurmay Genel Kurmay Başkanlığına aktarılacağı söylendi. Genel Kurmay Başkanlığı ödeneğin aktarılması ile birlikte radarı taşıma çalışmalarına başlayacak” dedi.


RADAR ÜNİVERSİTEYE TAHSİS EDİLECEK
Filyos Projesinin de imar planlarının ihale edilmesi aşamasında bulunduğunu vurgulayan Ünal, ihalenin ardından yer tahsisine başlanacağını ifade etti. Filyos Limanı’nın yapımına başlanılmasıyla birlikte radarın da kaldırılmış olacağını hatırlatan Ünal, radar tesislerinin bulunduğu alanı Zonguldak Karaelmas Üniversitesi’ne (ZKÜ) tahsis ederek, burada arkeoloji bölümünün kurulmasını istediklerini söyledi. Radar alanın ZKÜ’ye tahsisi için çalışmaların önemli noktaya geldiğini müjdeleyen Ünal, açıklamalarını şöyle sürdürdü;
“Radar tesislerini ve bulunduğu alanı Zonguldak Karaelmas Üniversitesine tahsis ettirilerek orada Üniversitemizin açılmış olan Arkeolojik bölümünün Filyos’ta konuşlandırılmasını istiyoruz. Çünkü Filyos’ta tarihi Milattan Önce 7000’li yıllara varan Antik kent var. Bu kentin kazı çalışmalarına başlanıldı. Bu yılda, çalışmaları da devam edecek. Bu kazı çalışmalarının yerinde yapılması için Arkeolojik Bölümü’nün Filyos’ta mutlaka açılması gerekiyor” dedi.


Kazı çalışmalarının daha hızlı sonuçlanması için bölümün bir an önce beldede kurulmasını isteyen Ünal, Rektör Açıkgöz’e radar tesislerinin taşınacağı zamana kadar, beldedeki oteli kampus olarak tahsis etme teklifinde bulunduklarını söyledi. Uygun görülmesi halinde oteli tahsis etmeye hazır olduklarını belirten Ünal, “Geçici olarak oteli Üniversite’ye vermeye hazırız. Burada Arkeoloji Bölümü 1. ve 2. yıl ki eğitim ve öğretimlerini görecek öğrenciler alınabileceği düşüncesindeyiz. Bu öğrencilerimizi daha sonra kaldırılan Radar tesislerine taşıyabiliriz. Bu fikre üniversite de sıcak bakıyor. Beldemizde bu çalışmalarla hem üniversiteye ait bir kampüs kurulmuş olacak, hem de tozlu raflardaki Filyos Projesi’nde en ciddi adımlar atılmış olacaktır” dedi. Turizm ve Kültür Bakanlığı’ndan ayrılan ödeneğin az olması nedeniyle kazı çalışmalarının da yavaş ilerlediğini vurgulayan Ünal, kazı çalışmalarının sürekli yapılabilmesi için görüştükleri Zonguldak Valisi Erdal Ata’dan ‘Özel İdare imkanlarıyla destek verilmesi’ sözünü de aldıklarını söyledi. Ünal, Filyos Belediyesi olarak işçi ve araç gereç anlamında tüm imkanları seferber edeceklerini ve yılın 12 ay kazı yapılmasını için mücadele edeceklerini kaydetti.
Diğer yandan Hollanda’dan gelen bir öğretim görevlisi, Hacettepe Üniversitesi öğretim görevlileri ve Zonguldak İl Çevre ve Orman Müdürlüğü müdür ve personelinin de bulunduğu komisyon, ÇET raporunun hazırlanması için vadide ön İnceleme yaptı.

iha
Yayın Tarihi : 19 Haziran 2009 Cuma 19:57:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?