3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Rektörler: Kaos olur

Üniversite rektörleri, yükseköğretimde türbanı serbest bırakmaya yönelik Anayasa değişikliğinin yeterli olmayacağını, YÖK Kanunu'ndaki ek 17. maddenin de değiştirilmesi gerektiğini savundu. Bazı rektörler ise hukuk mücadelesine devam edeceklerini söyledi

Prof. Dr. Nusret Aras (Ankara Ü.): Laiklik ilkesine aykırı olduğuna inandığımız bu durumun, demokrasi içinde düzeltilmesi için hukuk mücadelemizi sonuna kadar sürdürmeye kararlıyız. Düzenlemelerin tamamlanması beklenmeli, olumsuz yaklaşıma neden olabilecek girişimlerden kaçınılmalıdır.
Prof. Kadri Yamaç (Gazi Ü.): Mevcut kılık-kıyafet yönetmeliğine göre hareket ediyoruz. Anayasa değişikliği onaylanıncaya kadar böyle devam edecek.
Prof. Ural Akbulut (ODTÜ): Ek 17. madde düzenlenmeden türbana izin vermeyiz. Yasa ve yönetmelikler çıkarılmazsa üniversitelerde kaos olur. Türbanlı öğrenciler girerse rektörler suç işler.
Prof. Uğur Erdener (Hacettepe Ü.): YÖK Kanunu'nun ek 17. maddesi değişmediği sürece üniversiteyi yöneten kişilerin buna aykırı hareket etmesi beklenemez. Şu anki geçerli olan kılık-kıyafet yönetmeliği neyse ona göre hareket ediyoruz.
Prof. Tahsin Kesici (TOBB Ü.): Anayasal değişiklik yeterli olmaz. Ek 17. maddenin de değiştirilmesi gerekir. Yasa değişene kadar üniversitenin tavrı yürürlükteki kılık-kıyafet yönetmeliğinden yana olur.
Prof. Şener Oktik (Muğla Ü.): Ek 17. madde yürürlükte dururken hiçbir öğrenciyi türbanlı olarak kapıdan içeri sokmam. Herkes üniversitede inançlarını yaşamaya başlarsa bu durum ülkeyi ve üniversiteleri kaos ortamına sürükler.
Prof. Ertuğrul Bayraktarkatal (Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektör Yrd.): Türban yasağının kalkması konusunda bize herhangi bir tebligat yapılmadı. O nedenle geçmişte hangi uygulama yapılıyorsa bugün de aynı uygulama yapılıyor. Anayasada değişiklik yetmez. YÖK yasasının ek 17. maddesinin de anayasaya uydurulması gerekir.
Prof. Zafer Eren (Amasya Ü.): Kılık ve kıyafet yönetmeliğini uygulamaya devam ediyoruz. Anayasamıza değişmesi dahi teklif edilemeyecek değerlerden biri olarak giren laiklik ilkesinin zedelenmesi konusunda kaygılarımızı dile getiriyoruz.
Prof. Bektaş Açıkgöz (Zonguldak Karaelmas Ü.): Türbanla ilgili bizim hiçbir sıkıntımız yok. Öğrencilerimiz türbanlarını çıkararak derslerine ve sınavlarına giriyorlar. TBMM'den geçen anayasal düzenleme Resmi Gazete'de yayımlanmadı.
Prof. Zülküf Gülsüm (Dicle Üni. Rektör Yrd.): Yasa Resmi Gazete'de yayımlanıncaya kadar eski kurallarımız devam edecek.
Prof. Durul Ören (Yıldız Teknik Ü.): Biz rahatsız olduğumuz şeyleri ifade ettik ama yasalara da uymak zorundayız. Rektörler, Üniversitelerası Kurul gerekli açıklamaları yaptı. Ama yasa neyse onu uygulayacağız.
Prof. Necla Pur (Marmara Ü.): Şu anda bir şey yapamayız. Cumhurbaşkanı'ndan geldikten sonra da yapamayız. Çünkü türbanlıların içeri nasıl gireceği konusunda bir düzenleme yok. 17. maddenin değişmesi gerekiyor.
Prof. Haluk Karadoğan (İTÜ Rektör Vekili): Yasalarda değişik olup da çıktığında tabii ki yasalara uymak zorundayız.
Prof. Deniz Ülke Arıboğan (Bahçeşehir Ü.): Bütün rektörler yasalarla bağlı, yasalar karşısında keyfi tutum sergilememiz mümkün değil. Bu açıdan hukuki sürecin tamamlanmasını beklemek gerekiyor. YÖK Kanunu'nun düzenlenmesi gerekiyor.
Prof. Attila Aşkar (Koç Ü.): Bugüne kadar yasa ne dediyse onu uyguladık. Bundan sonra da yasanın söylediğini yaparız. Uygulamanın nasıl yapılacağı konusunda süre gerekiyor. Hukukçularla görüşeceğiz.
Prof. Tosun Terzioğlu (Sabancı Ü.): Anayasa değişikliğinin yürürlüğe girmesi lazım. İkinci olarak, 11.01.2002 tarihli Kemal Gürüz dönemindeki YÖK Kanunu'nun 17. maddesinin yeniden ele alınması gerekli. Bu aşamada YÖK'ün ne diyeceği önemli.
Prof.Ahmet Çakır (Haliç Ü.): Yasa çıkarsa biz yasaya uyarız. Uymamak gibi bir şey söz konusu olamaz. O zaman hukuk devletinde yaşamıyor oluruz.
Prof. Mitat Uysal (Doğuş Ü.): Biz yasalar ne gerekiyorsa onu uygulamak durumundayız. Ancak hukuki sürecin tamamlanmasını bekleriz.
Prof. Melih Boral (Yeditepe Ü. Rektör Yrd.): Çıkan yasaya tabii ki tüm üniversiteler uymak zorunda ama 17. madde henüz değişmedi. Ona göre yorum yapmak gerekir.
Prof. A. Nafi Baytorun (Kahramanmaraş Sütçü İmam Ü.): Türban konusuyla ilgili yasal düzenlemeler konusundaki hukuki süreç devam ediyor. Sürecin tamamlanmasının ardından hukukun üstünlüğü ilkesi doğrultusunda hareket edeceğiz.
Prof. Süha Aydın (Mersin Ü.) Çok az sayıda türbanlı öğrencimiz daha önce olduğu gibi bugün de (dün) kampus girişinde başlarını açarak içeri girdi. Şu anda üniversitemizde türbanla ilgili bir sorun yaşanmıyor.
Prof. Mustafa Yurtkuran (Uludağ Ü.): Yasa değişikliğinde, türban boyun altından düğüm mü olacak, gıdık gözükecek mi, çıt çıt kabul edilecek mi, fermuar takılırsa ne olacak, ayrıca türban çiçekli mi olacak, böcekli mi, belirlenmeli.
Prof. Dr. Alper Akınoğlu (Çukurova Ü.): Dersliklerdeki türbanlı öğrenci görüntülerinin televizyonlarda yayımlanmasına "Bunlar abartılı haberler" diyerek tepki gösteren Akınoğlu, "Yasalar çerçevesinde hareket ediyoruz. Mevcut yasalar uygulanıyor, değişiklikler de uygulanacak" dedi.
Prof. Dr. Mehmet Durman (Sakarya Üniversitesi): Anayasa değişikliği henüz Cumhurbaşkanı tarafından onaylanmadı. Bu konuda her şey netlik kazanmalı.
Prof. Dr. Sezer Komsuoğlu (Kocaeli Üniversitesi): Kampusa türbanlı öğrencilerin girmesine izin verilmesine rağmen, bu öğrencilerin derslere türbanla girmelerine izin verilmedi. Öğrenciler türbanı çıkardıktan sonra derse alındı.
İnönü Üniversitesi Senatosu, Yükseköğretim Kanunu'nda gerekli düzenlemelerin henüz yapılmadığını, bu nedenle mevcut uygulamanın aynen süreceğini bildirdi.

Milliyet
Yayın Tarihi : 12 Şubat 2008 Salı 10:47:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?