3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Saanen projesi ilgi görüyor

Gökçebeyde 2005 yılında Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfından Sosyal Riski Azaltma Projesi Kapsamında onaylanarak 2006 yılında uygulanmaya başlanan “Saanen Keçiciliği Projesi” gelişerek devam ediyor.

3 yıl önce sadece proje ile birlikte verilen 36 Saanen keçisinin bulunduğu ilçede, bugün ise 200’ü aşkın Saanen Keçisi bulunuyor.
2006 yılında 3 kişiye 36 Saanen keçisi dağıtılarak başlanan projede daha sonra üreticilerin kendi imkanlarıyla aldığı damızlık saanen keçileriyle bugünkü hayvan sayısı ise 200’e ulaştı. İsviçrenin Saanen Vadisi’nde geliştirilmiş ve dünyada en çok tanınan sütçü keçi ırklarından olan Saanen cinsi keçilerinin sütlerindeki yağ, protein ve kalsiyum oranın yüksekliği de oldukça dikkat çekiyor.

Yüksek besleyici değere sahip olan bu keçi sütü, peynir ve dondurma yapımında tercih ediliyor. İlçede de ağırlıklı olarak toplanan sütleri litresi 1.250-1.500 TL’den dondurma üreticilerine pazarlayan keçi yetiştiricileri de projeyi hayata geçiren ve destekleyen yetkilere teşekkür ediyor. İlçe ve bölge yapısına da oldukça uyum gösteren bu keçilerden hayvan başına alınan günlük süt miktarı şuan için 1,5-2,5 lt. olduğunu belirten yetiştiriciler, bir iki yıl içerisinde normali olan günlük süt miktarının 3-4 lt ye çıkmasını bekliyor. Gökçebey Kaymakamı Çetin Kılıç ile birlikte Saanen keçi çiftliklerini gezen Gökçebey İlçe Tarım Müdürü İrfan Soysal’da keçilerin döl veriminin de yüksek olduğunu ve bir batında yaklaşık 1,8-2.0 oğlak ortalaması bulunduğunu kaydetti. Ziyarette uygulanan ve verim alınan proje nedeniyle memnuniyetini dile getiren Gökçebey Kaymakamı Çetin Kılınç, “Bu tür projeler ilçemiz için önemlidir. Daha da geliştirilerek, gelir getirici alternatif bir hayvancılık kolu olarak diğer halkımıza örnek olunur. İlçemizin bu tarz yeni açılımlara ihtiyacı var. Bu konuda mevcut ve doğabilecek problemlerinizi çözmeye bizler her zaman hazırız” dedi


Ayrıca Kaymakam Kılıç, yapılan öncü ve örnek çalışmalar nedeniyle Tarım İlçe Müdürü İrfan Soysal ve kurum personeline teşekkür etti.

iha
Yayın Tarihi : 26 Ocak 2009 Pazartesi 18:16:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?