6
Mayıs
2024
Pazertesi
ZONGULDAK

'Sağlıklı uygulama' isteği

SAĞLIKÇILARDAN SAĞLIKLI UYGULAMA İSTEĞİ

Sağlık-Sen Zonguldak Şube Başkanı Mehmet Ali Kara, sağlıkçılara sağlıklı uygulama istediklerini söyledi.

Sağlık-Sen Zonguldak Şube Başkanı Mehmet Ali Kara, Tam Gün Yasası ile sağlık çalışanlarının haftalık 40 saate düşen çalışma saatlerinin yeniden düzenlenmesi ile ilgili basın açıklaması yaptı.

Başkan Kara, “Sağlık Bakanlığı, normal çalışma süresi Tam Gün Yasası ile haftalık 40 saate düşen sağlık çalışanlarının çalışma saatlerinin yeniden düzenlenmesine ilişkin ciddi çelişkiler içeren bir genelge yayınladı.

Bilindiği gibi Tam Gün Yasası'nda yapılan düzenleme ile sağlık çalışanlarının haftalık normal çalışma süresini 45 saat olarak belirleyen 2368 Sayılı yasa 30 Temmuz 2010 tarihinde yürürlükten kalkmıştır. Sağlık-Sen olarak, 2009 Toplu görüşmelerinde mesai çalışmalarında ki adaletsizliği gidermek adına 2009 Toplu görüşmelerinde mutabakat metnine aldırdık. Tam Gün Yasası ile yürürlüğe girdi ancak uygulamaya gelince Sağlık Bakanlığı çelişkilerle dolu huzur bozacak ve birçok soruna neden olacak genelge ile gölgelendi. Bir yandan mesainin 40 saate düştüğü vurgulanırken, bir yandan da saat 12 ile 14 arasında öğle yemeği ve istirahatı vermekte. Ayrıca personele münavebeli olarak bir saatlik dinlenme süresi (öğle tatili) verileceği fakat bu süre içerisinde personelin kurumdan ayrılmayacağı, ihtiyaç duyulması halinde göreve davet edilebileceği ifade edilmiştir. 7 gün 24 saat esasına göre kesintisiz olarak yürütülen sağlık hizmetlerinde, bu uygulama nasıl hayata geçirilecek düşündürücü. Sağlık çalışanları, öğle tatilinde çağrılma ihtiyacı duyulan bir hizmet üretmeleri gerçeği ile diğer kamu personelinden ayrılmaktadır. Söz konusu genelge ise her an çağrıldığında kesintiye uğrayacak bir dinlenme süresinin öğle tatili olarak kabul edilemeyeceği gerçeğini göz ardı etmektedir. İstirahat esnasında çağırılan personel tekrar istirahat edebilecek mi? Yoksa fazla çalıştığı ile mi kalacak? Diğer kamu kurumlarında kesintisiz uygulanan öğle tatilinin, sağlık çalışanları için fiilen uygulanamayacağı bilindiğine göre, yapılması gereken sağlık çalışanlarına öğle tatili süresi ihdas etme gibi bir düzenleme yerine, sabah başlayan ve kesintisiz süren normal mesainin 8 saat sonra sona ermesi olmalıdır. Sağlıkçılar için en sağlıklı uygulama bu olacaktır” dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Ağustos 2010 Cumartesi 12:06:01
Güncelleme :7 Ağustos 2010 Cumartesi 15:06:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?