3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Saime Toptan kitap imzaladı

Zonguldak 1. Edebiyat Şenlikleri için kente gelen Özürlüler Eğitim ve Dayanışma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Saime Toptan, ülkemizde kahramanlara ve sanatçılara hakkettikleri değerin yaşarken verilmediğinden yakındı.

Zonguldak Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen 1. Edebiyat Şenlikleri için kente gelen TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın eşi Saime Toptan, "Şiirde Yaşamak" isimli kitabını imzalayarak dağıttı.

Sanatseverlerin yoğun ilgisiyle karşılaşan Toptan, burada sanatçılara ve kahramanlara sağlığında hak ettikleri değerin verilmemesinden yakındı. Genellikle edebiyatçılarımız olsun, kahramanlarımız olsun, bunlara yaşadıkları sırada değil de ölümlerinden sonra değer verildiğini anlatan Saime Toptan, şöyle konuştu: "İnşallah bundan sonra olmaz. Bunlar yaşadıktan sonra hayatına güzellikler katar. Daha sonra aynı duygu ve aynı gözlemle insanın bir anma günü bile olsa o yazarın o sanatçının sağlığındaki kadar hissedemez güzellikleri ve duyguları."

Edebiyat gibi bazı sanat alanlarının müzik gibi popüler bir sanat alanı olamadığını belirten Toptan, nedenini şöyle açıkladı: "Edebiyat gibi sanat alanlarını takip etmek için sizin emeğinize ihtiyaç oluyor. Yani vakit ayıracaksınız, okuyacaksınız, yahut da resim yapacaksınız, müzik çalışacaksınız. Halbuki ses sanatçısını dinlemek de tabii ki kültür etkinliğidir. Ama orada bu kadar çok emek vermenize gerek kalmaz. Orada sadece dinlersiniz ve ayrılırsınız. Farklı bir zaman dilimini etrafınızdakilerle
paylaşmış olursunuz."

EŞİNE ÖVGÜ
Saime Toptan, 1970'li yıllardan itibaren aktif olarak siyasetin içerisinde yer alan ve çeşitli bakanlıklarda görev alan eşi TBMM Başkanı Köksal Toptan'a da övgü yağdırdı. Eşi Köksal Toptan'ı siyaset sanatını en iyi icra edenler arasında gösteren Saime Toptan, şunları söyledi: "Siyaset sanatıyla yıllardır uğraşan becerili politikacı, devlet adamıdır benim eşim. 1970'li yıllardan beri politikanın içinde. Ama 'bu da artık yıllardan beri politikanın içinde gitse de yerine başka bir yüz gelse' diyene şimdiye
kadar rastlanmadım."

Eşi Köksal Toptan'ın siyasi deneyimlerinden bahseden Saime Toptan, sözlerine şöyle devam etti: "Siyasette çok eski ama siyasette eskimeyen yüzü gibi geliyor bana. Gençliğinde şiirler de yazdığını biliyorum, onunda içinde bazı kıpırtılar var. Bir ara Kültür Bakanlığı yaptı. Kültür Bakanlığı'ndaki kısacık döneminde tanıştığı sanatçılardan çok mutlu izlenimlerle ayrıldı. Onlarla iletişimi, onlara verdiği önem onun bu sözlerinde gizli."

BAŞARININ SIRRI
Sanatın insanlar ve devletler için çok önemli bir unsur olduğunu ifade eden Saime Toptan, ortak dil olarak ifade ettiği sanat alanında başarılı olunması gerektiğini söyledi.

Sanatı icra etmenin sevdirmenin büyük bir bütçe işi olduğunu anlatan Toptan, şöyle konuştu: "Bu ortak dil kültürleri birbirlerine yaklaştıran en güzel olgudur. O bakımdan dünyadaki insanların devletlerin birbirleriyle olan iyi ilişkileri içinde sanatın bütün dallarında başarılı olmak gerekir. Bu başarının sırrı da hem para ayırmak hem zaman ayırmaktır. Hem de Zonguldak Belediye Başkanı Secaattin Gonca'nın da söylediği gibi 'ilkokul çağından itibaren çok çaba sarf etmekle' olabilir."

Bunun bir imkan meselesi olduğunu anlatan Saime Toptan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Tabi ekonomik göstergelerinde bireylerin lehine olması lazım. Çünkü bazen üç ya da dört çocuklu bir aile, çocuklarının eğitim masraflarının yanında kitap okumaya para ayırmak da zorlanıyor. Bütün bunlar iç içe. Bu imkanları araştırmalıyız. Şimdi iletişim çok güçlü ve etkin. İnsanlar ekranın başında dünyanın bütün kütüphanelerine ulaşıp sevdikleri yazarları ile ilgili bilgi alabiliyor. Onları temin edebiliyorlar. Umarım ülkemiz bu yönden de daha da güçlenir. Ülke insanımızı geleceğe dönük, sosyal ve ekonomik bakımdan daha güçlü kılar. Bütün etkinlikleri doya doya yaşarlar."

BİR KİTAP YAZMAKLA ŞAİR OLUNMAZ
Saime Toptan, ilk şiir kitabının ardından yaklaşık 100 şiirden oluşan bir şiir kitabı daha yazmaya çalıştığını söyledi. Yeni kitabını bu yıl sonuna kadar yetiştirmeye çalıştığını anlatan Toptan, sanatın ne kadar emek sarf edilen zor bir alan olduğunu bildiğini anlattı. Kendisini henüz şair saymadığını anlatan Saime Toptan, sözlerini şöyle tamamladı: "Ben bir taraftan sanatla ilgili çalışma yapmaya gayret ediyorum. Onun için ona ne kadar emek verildiğini biliyorum. Ben kendimi şair filan hissetmiyorum. Öyle bir tane kitap, 10-15, 30 ya da 40 şiir yazıp şair olunmaz. Benim sadece şiir yazma konusunda bir yeteneğim var, resim, müzik gibi bir yeteneğim yok."

Toptan, Zonguldak Belediyesi tarafından düzenlenen 1. Edebiyat Şenlikleri'nin ilk günü akşamında destek veren yazarlar için polis evinde düzenlenen plaket törenine katıldı. Törenin ardından Toptan, eşiyle birlikte karayoluyla Zonguldak'tan ayrıldı.

iha
Yayın Tarihi : 16 Kasım 2008 Pazar 17:04:47
Güncelleme :16 Kasım 2008 Pazar 17:20:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?