3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Saltukova'da kuduz karantinası

Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde köpek tarafından tırmalandığı iddia edilen büyük baş hayvanda kuduz çıktı. Kuduzun çıktığı mahalle karantina altına alındı.

Çaycuma ilçesine bağlı Saltukova beldesinde 2-3 ay önce köpek tarafından tırmalandığı iddia edilen inekte kuduz çıktı. Kuduzun çıktığı mahalle karantina altına alındı. Hayvan sahipleri aşılandı. Saltukova beldesinde İsmail Yirmibeşli'ye ait olan hayvanın anormal hareketler göstermesi üzerine belediyeye haber verildi.

Kontrol altına alınan hayvanın ölmesi üzerine Çaycuma İlçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri tarafından hayvanın başı Etlik Veteriner Araştırma Enstitüsü'ne yollandı. Yapılan araştırmada hayvanın kuduz olduğu anlaşılmasının ardından Saltukova beldesi Sarıkum Mahallesi karantina altına alındı.

Karantina altına alınan mahalle sakinleri ayrıca hoparlörden anons yapılarak kuduza karşı uyarıldı. Saltukova Belediye Başkanı Adil Düzlü, kuduz olayının, özellikle dağlarda ve yaban hayatında ki kurtların yok olması, azalması sebebi ile bu durumun ortaya çıktığına inandığını belirtti. Düzlü, İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından kendilerine hayvanın kuduz nedeniyle öldüğünü söylediklerini kaydetti.

Düzlü, "Çevre yerleşim yerlerinde dahil olmak üzere, son zamanlar da havaların ısınması ile birlikte, kuduz vakaları yeniden görülmeye başlandı. Biz bu sebepten dolayı Belediye çalışanları dahil olmak üzere, çevremiz de takipleri sürdürmekteydik. Özellikle başı boş hayvanları toplanması ve koruma altına alınması yönünde, son bir ayda ciddi çalışmalar yapıyorduk.Yine beldemize bağlı Sarıkum Mahallesi'nde bir vatandaşımızın ahırındaki hayvanın normal dışı hareketler yaptığı yönünde tarafımıza şikayetler ulaşmıştır. Bunu biz hayvanın sahibi ile birlikte istişareli olarak sorumlu veteriner hekimine bildirdik. İlçe Tarım Müdürlüğümüzün veterinerleri gelerek konuyu kontrol altına aldılar. Aileyi tedbiren herhangi bir kuduz tehlikesine karşı aşılatma yapmak için İlçe Sağlık Müdürlüğü nezdinde, girişimlerde bulunarak aşılama takvimi uygulamaya başlandı. Kontrol altında tutulan hayvanın ölmesi sebebi ile biz gerekli koruma önlemlerini alarak, hayvanın başını Ankara'ya gönderilmesi için İlçe Tarım Müdürlüğü yetkililerine teslim ettik. İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından tarafımıza ulaştırılan haber de hayvanın kuduz sebebi ile öldüğü kesinleşmiş bulunmaktadır" dedi.

"BİZ PANİK OLUNMAMASI GEREKTİĞİNİ SÖYLÜYORUZ"

Belediye Başkanı Adil Düzlü, ormanlarda kurt ve yaban hayvanların yok olması nedeniyle kuduzun ortaya çıktığına inandığını kaydetti Düzlü, "Özellikle dağlarımız da ve yaban hayatında ki kurtların yok olması azalması sebebi ile bu durumun ortaya çıktığına inanıyorum. Sayıca inanılmaz seviye de çevrede çakal ve domuzların bulunması ve öğrendiğimiz kadarı ile benim bilgi alanıma girmiyor ama sorduğumuz da bu söyleniyor. Genelde domuzların ve çakalların önemli bir taşıyıcı olduğu söyleniyor. Bunlar yerleşim alanlarına artık yaban hayatların dışına çıkarak sayıların çoğalması sebebi ile yerleşim alanlarına fazla sayıda intikal etmekte, dolayısı ile bunlardan korunmanın herhangi bir yolu da bulunmamakta, Bu sebeple halkımızın çevremizde kuduz görülmesi vesilesi ile biz dikkatli olmalarını istiyoruz.

Dikkatten de kastettiğim şudur, özellikle evcil hayvanları olanlar kedi köpek ve çeşitli büyük ve küçük baş hayvanları olanların hayvanlarında en ufacık bir değişim hissetmeleri halinde, normal hareketleri dışında hareketler yapar. Bunları rahatlıkla gözlemleyebilirler. Göz ile bunları hissetmeleri mümkündür. Kesinlikle en kısa süre içerisinde Belediye'mize İlçe Tarım Müdürlüğü'ne veya Sağlık Bakanlığının Sağlık Ocakları dahil olmak üzere ilgili kuruluşlarına veyahut güvenlik kuvvetlerine jandarmaya haber vermeleri gerekmekte, haber verilirse kendileri ile ilgilenecektir, müşahedeye alınacaktır veya takibe alınacaktır. Biz yinede panik olunmaması gerektiğini söylüyoruz ama herhangi bir kuduz tehlikesine karşı insanlarımızın dikkatli olmasını istiyoruz. Bizim umudumuz amacımız bu tür hastalıkların insanlarımıza bulaşmamasıdır. Belediye olarak bu yönde tedbirlerimizi almaya çalışıyoruz" dedi.

Hayvan sahibi İsmail Yirmibeşli, hayvanın normal dışı hareketler yaptığını belirterek, Belediye'ye haber verdiklerini söyledi. Yirmibeşli, "Hayvan bundan iki üç ay önce köpek tarafından tırmalandı. Ondan sonra hayvan normal dışı hareketler yapmaya başladı. Bizde hemen Belediye'ye haber verdik. Belediye'de İlçe Tarım Müdürlüğü yetkililerine haber vererek hayvan kontrol altına alındı. Dün akşam bize hayvanın kuduz olduğu ve bu nedenle öldüğünü söylediler. Bizlere da kuduz vakası nedeniyle aşı yaptılar" dedi.

Yetkililer alınan bilgilere göre, Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde 2 yıldan bugüne kadar 7 kuduz vakasının ortaya çıktığı belirtildi.

iha
Yayın Tarihi : 17 Temmuz 2008 Perşembe 15:30:07
Güncelleme :17 Temmuz 2008 Perşembe 15:46:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?