3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Sanayi esnafı bayram dinlemedi!

1 Mayıs'ın tatil edilmesi ile devlet çalışanları tatil yaparken, özel sektör çalışanları bugünün kendileri için de tatil edilmesini istedi.


Emeğin başkenti Zonguldak'ta, 1 Mayıs'ın yıllar sonra tatil edilmesi nedeniyle devlet işçisi madenciler tatil yaptı. Madencilerin yanı sıra devletin diğer sektörlerinde çalışanlar bile tatil yaparken, özel sektör çalışanları bu durumdan habersizdi. 1 Mayıs'ın anlamını sadece 'İşçi Bayramı' olarak bilen özel sektör çalışanları bugünün tatil olduğunu bilmediklerini anlattı. Devlet çalışanlarının masaya yumruklarını vurup sendikaları ile istediği zammı alarak tatil günleri çalışmadıklarını dile getiren
Acılık Sanayi Sitesi esnafı, kendilerine göre 1 Mayıs İşçi Bayramı'nın bir anlamı olmadığı için bu güne ilgi göstermedi.


25 YILDIR ÇALIŞIYORUM
1 Mayıs'ın kendisi için hiçbir anlamı olmadığını söyleyen motor ustası Harun Nas, 26 yıldır çalıştığını ifade etti. Kendi vergisini kendisinin ödediğini dile getiren Nas, "Bizim sendikamız yok. Kendi vergimizi kendi sigortamızı kendimiz ödüyoruz. Devlet çalışanları gibi masaya yumruk vurup, sendikamızla istediğimiz zammı almıyoruz. Çalışmak zorundayız. 1 Mayıs'ın benim için hiçbir anlamı yok. Bu zamana kadar da 1 Mayıs'ı yaşamadım. İşçi bayramı ile ilgimiz olsaydı bu sanayi sitesinin tüm dükkanları kapalı olurdu.

Bugün işçilere bayrammış. Biz genelde işçiyiz. Biz de bugün tatil yapmak isteriz. Benim yaşım 37, fakat daha hiç izin yapmadım" dedi.
Ustasının görüşlerine katılan Gökhan Abadallı ise altı yıldır çalıştığını ancak 1 Mayıs'ın ne olduğunu bilmediğini söyledi. 1 Mayıs'la bu zamana kadar alakası olmadığını anlatan Abadallı, şunları söyledi: "Duyduğum kadarıyla işçi bayramıymış. Yürüyüş yapılırmış. Neden miting yaparlar onu da bilmiyorum.

Bugün resmi tatil olmuş. Ama sadece resmi daireler için tatil yapılmış."
Devletin memurlarının tatil günü izinli olduğunu ancak özel sektörün her zaman olduğu gibi çalıştığını ifade eden araç tamircisi Afşin Yaman ise, özel sektörün de izin yapması gerektiğini belirtti. Devletin bazı sektörleri özelleştirdikten sonra ilgilenmediğini anlatan Afşin Yaman, şöyle konuştu: "1 Mayıs bildiğimiz işçilerin bayramı.

Devletin memurları izinli, özel sektör her zaman olduğu gibi çalışıyor. Bence özel sektör de izin yapmalı. Özel sektöre fazla önem verilmiyor. Devlet bazı yerleri özelleştiriyor, ardından arkasına bile bakmıyor. Pek tatil yapacağımız söylenemez. Sürekli çalışıyoruz. İşlerimiz yoğun olmazsa hafta sonu bir gün dinleniyoruz, eğer işlerimiz yoğun olursa o gün bile çalışıyoruz."

İha
Yayın Tarihi : 1 Mayıs 2009 Cuma 17:51:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?