3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

ŞAP aşılama çalışmaları devam ediyor

Ülke genelinde olduğu gibi Zonguldak’ta da 1 Eylül tarihinde başlayan şap aşısı sonbahar döneminin ilk 3 gününde 7 ayrı köyde bin hayvan aşılandı.

Yıl sonuna kadar ise il genelinde bulunduğu belirlenen 95 bin büyükbaş hayvanın tamamının aşılanması hedefleniyor.


Zonguldak İl Tarım Müdürlüğü yetkilileri, ülke genelinde olduğu gibi 1 Eylül tarihinde başlayan sonbahar aşılama döneminin ilk 3 gününde 7 ayrı köyde yaklaşık bin büyükbaş hayvanın şap hastalığına karşı aşılandığını kaydetti. Yetkililer, Şap hastalığına karşı koruyucu amacıyla uygulanan şap aşısının yıl sonuna kadar ise il genelinde bulunduğu belirlenen 95 bin büyükbaş hayvanın tamamına uygulanmasının hedeflendiğini belirtti. Yetkililer, “Şap aşısı sonbahar dönemi 1 Eylül tarihinde başladı. Hızla çalışmalara il genelinde başladık. Tüm hızıyla çalışmaları sürdürüyoruz. Sonbahar dönemini Ekim ayı sonuna kadar sürecektir. Bu tarihe kadar tüm büyükbaş hayvanların aşılamayı hedefliyoruz” dedi.


Şap aşısı ile birlikte küpeleme işlemlerini de yürüten ekipler, 6 aydan küçük buzağılara yönelik yapılan küpeleme çalışmalarında ise 3 günde 200 hayvanı kayıt altına aldı. 2000 yılından itibaren süren küpeleme çalışmalarında ise 270 bin hayvanın küpelenerek kayıt altına alındığı öğrenildi.


Ayrıca yetkililer, küpeleme ve şap aşısı yaptırılmayan hayvanların kaçak hayvan muamelesine tabi tutulacağı, hayvanların ölüm, kesim, alış ve satış halelerinde ilgili kurumlara bildirmeyenlerin ise 3285 sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası kanunun ilgili yönetmeliği ve 5442 sayılı iller idaresi kanunun ilgili hükümleri gereğince cezai işlem uygulanacağı konusunda hayvan sahiplerini uyardı.

İha
Yayın Tarihi : 4 Eylül 2008 Perşembe 16:29:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?