3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Sel felaketinin faturası korkunç

Zonguldak'a incelemelerde bulunmak için gelen Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, yol yapımında Cumhuriyet tarihi rekoru kırdıklarını belirtti. Bakan Özak, sel felaketindeki devlet zararının 63 trilyon lira olduğunu, bunun vatandaş zararıyla 80 trilyona çıktığını ifade etti. 

Bayındırlık ve İskan Bakanı Özak, Zonguldak'a gelişinde Valilik'te basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bakan Özak, duble yol ve sel felaketiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Başbakan Erdoğan'ın talimatları doğrultusunda bakanlıkları ile ilgili bölgeleri gezdiklerini söyleyen Bakan Faruk Özak, "Zonguldak gündemimizde. Özellikle Zonguldak'ın girişini çözmemiz gerekiyor. Birkaç tane tünel yapmamız gerekiyor. O büyük bir proje. Yaklaşık 100 trilyon liralık proje. 15 kilometrelik tünel yapılması gerekiyor. Şehir içi geçişi ve köprüyü bitirmemiz gerekiyor" dedi. Şuanda Türkiye'nin her tarafını gezdiklerini, gezilmeyen 15 ilin kaldığını ifade eden Bakan Özak, "Türkiye'de 685 yerde şantiyemiz var. Devlet yolları, oto yollar yapılıyor. Türkiye şantiye halinde. 2002 Kasım'ına kadar 3859 kilometre duble yol yapabildik. Acil eylem planında sayın Başbakanımızın ve Bakanlar kurulumuzun topluma sunduğu eylem planında 15 bin kilometre hedef koyduk. Çok büyük bir hedef. Üç yıl sonunda 5 bin 115 kilometre yol tamamlandı. Bin 800 kilometre yolda da çalışmalar devam ediyor. Bu yıl sonunda inşallah 7 bin kilometreye ulaşacağız. Bu bir Cumhuriyet tarihi rekoru. Tabi yol medeniyet, yol istihdam" diye konuştu. Duble yol yaptığınız zaman trafik kazalarının azaldığını ifade eden Bakan Özak, "Her yıl Türkiye'nin binlerce insanını kaybediyorduk. Buna bakarsanız her yıl azalma oluyor. Maddi ve manevi kayıpları azaltıyoruz. Bu yol konusunda da devam edeceğiz. Esas amacımız sakik kaplama yapıp beton asfaltlama geçeceğiz. Bu bir bütçe meselesi. Faizler düştükçe, özelleştirme arttıkça bunlar sağlanacak" şeklinde konuştu. 

Samsun'dan başlayan Rize'ye kadar uzanan bölgede sel olduğunu hatırlatan Bakan Faruk Nafiz Özak, "Yan derelerden gelen suların verdiği zarar oldu. En büyük üzüntümüz 6 kişiyi kaybetmiş olmamız. Anında sorunları gidermeye çalıştık. Karayollarını hemen açtık. Köy yollarında önemli hasarlar var. Özellikle yan derelerle ilgili almamız gereken tedbirler var. Selin mali portresi bize çıkan 63 trilyon lira. Özellikle vatandaşlarımızın da zararı da oldu. Onları daha tespit etmedik. Tarımda da zararlar var. Onlarla birlikte 70-80 trilyon lirayı bulur diye tahmin ediyoruz. Bunların tespitine çalışılıyor" dedi.
iha
Yayın Tarihi : 14 Temmuz 2006 Cuma 22:16:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?