3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Selin sebebi belli oldu

Zonguldak’ın Gökçebey ilçesinde meydana gelen 16 Temmuz 2009 selinin yıllardır süregelen ihmal ve yanlışlıklar nedeniyle olduğu tespit edildi.

İhmal ve yanlışlıklar, bölgede inceleme yapan TBMM Eski Başkanı Köksal Toptan’ı da şaşırttı.
Gökçebey ilçesinde meydana gelen ve ilçe merkezinde su yüksekliği 1.5 metre kadar ulaşan selin oluşma nedenleri belirlendi. Bir ayı aşkın süredir, inceleme ve çalışmalarını sürdüren İl Özel İdaresi, DSİ ve belediye ekipleri, selin nedenin ise yıllardır süre gelen yanlışlıklar ve ihmalden kaynaklandığını tespit etti. Yanlışlıklar ve ihmaller, bölgede inceleme yapan TBMM Eski Başkanı Köksal Toptan’ı da şaşırttı.

Yaklaşık yarım asırdır bölgede siyaset yapan Toptan, ilçedeki Ağusto deresinin 1991 yılındaki taşkında ve 2009 yılındaki taşkınlarda benzer sebeplerden taştığını öğrendi. İlçeyi ziyarette Gökçebey Belediye Başkanı zeki Kılıçarslan7ın anlattığı ihmal ve yanlışlıklar, Toptan’ı da şaşırttı. Başkan Kılınçarslan, Topütan’a 1991 yılında meydana gelen sel felaketinden sonra dere yatağının daraltıldığını yapılan köprülerin ayaklarının ise dere içine atıldığı ve halkın bile kendisinin köprü yaptığını söyledi. Vatandaşın yaptığı köprülere kilit bile vurduğunu duyan Toptan, vatandaşların ve devletin yaptığı köprülerde inceleme yaptı.

İhmal ve yanlışlıklarla ilgili bilgi alan Toptan, “Bu selde felaketlerinde yanlışlarımızı ve ihmallerimizi görüyoruz. 1991 yılında da Gökçebey’de benzer sel felaketi yaşandı. Baktığınız zaman o günkü sebeplerle, şimdiki sel felaketinin sebeplerinin örtüştüğünü görüyoruz. O zamankinden ders alınarak alt yapı yapılsaydı. Şimdi bu sel felaketini yaşamazdık. En azından bu boyutta yaşamazdık.

Bunda hepimizin kusuru var. Görüyoruz. Devletin, de vatandaşında yaptığı köprüler var. Hepside dere yatağını daraltan bir mantıkla yapılmış. Umuyorum, bundan sonraki çalışmalarda ders olurlar” dedi.


Toptan, Gökçebey Kaymakamlığına vekâleten bakan Hüseyin Öner, Gökçebey Belediye Başkanı Zeki Kılınçarslan ve DSİ yetkililerine dikkatli geleceği düşünerek, çalışma yapılması konusunda sıkı tembihte bulundu.

İha
Yayın Tarihi : 27 Ağustos 2009 Perşembe 19:18:53
Güncelleme :27 Ağustos 2009 Perşembe 19:27:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?