3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Sempozyum başladı

Beşinci Kültür ve Araştırmaları Sempozyumu birinci oturumu başladı.


Zonguldak Karaelmas Üniversitesi, Kültür Araştırmaları Derneği ve Zonguldak Karaelmas Gazeteciler Derneği tarafından gerçekleştirilen 5. Kültür Araştırmalar Sempozyumu Zonguldak’ta başladı. ZKÜ Tıp Fakültesi A Salonu’nda başlayan sempozyumun ilk oturumu başladı. Oturuma konuşmacı olarak katılan İletişim Araştırmaları Derneği Başkanı Hıfzı Topuz, Medya ve Siyaset Kültürü konularında bilgiler sergileyecek. Oturum öncesi konuşan Oturum Başkanı Galatasaray Üniversitesi’nden Özden Cankaya, “Bu kadar aydın bir kurumda bulunmanın onurunu yaşamaktayım. Zonguldak’ta şiirsel bir coğrafya var. En içten dileklerim bu coğrafyaya uygun bir mimari yapının burada sağlanabilmesi” dedi.
Oturum da konuşan Hıfzı Topuz, “Zonguldak’a 55 yıl önce İsmet İnönü’yü izlemeye geldim. Şimdi gelince heyecanlandım. Konuşmamda medya ve siyaset kültürü konularından bahsedeceğim. Basın bütün dünyada büyük bir bunalım yaşıyor. Basının yerini yeni iletişim araçları ve özellikle internet alıyor. Acaba internet gazetelerin yerini alabilecek mi? Gazetelerin ilettiği haberler internette etkili olabilecek mi? Basın olmayınca demokratik düzenin temelleri sarsılmayacak mı? Tüm dünyada bunlar üzerinde konuşuluyor. Bugün dünyada basının karşılaştığı sorunlar arasında neler var. Bir defa internet ABD, İngiltere, Fransa ve Almanya basına büyük bir darbe vurdu. Reklam veren sanayiciler, bankalar internete geçti. Böyle olunca internet ağları geliştikçe basının etkisi azalmaya başladı. Bunun ardından bir takım sorunlar yaşanmaya başladı. Bir defa gazetelerde kadrolar azalmaya başladı. Geçen yıl ABD’de 15 bin gazetecinin işine son verildi. Sendikalar var buna müdahale edecek dernekler var” dedi.
“BASIN, KAMU HİZMETİ GÖREMİYOR”

Sendikaların yokluğunun gazetecilerin çalışmasını güçleştirdiğini ifade eden Hıfzı Topuz, gazetelerin tirajlarının düştüğünü ve sayfalarını da azalttığını dile getirdi. Basının geçmişte okul vazifesi gördüğünü ifade eden Topuz, “O kadar İletişim Fakültesi var. Oradan mezun olanlar yarın bir gün nasıl iş bulacak. Tirajlar düştü. Gazeteler sayfalarını azalttı. Kaynak yazıları, kültür yazıları vardı, onlar yok oldu. Bugün spor, magazin, sosyetik yazılar, dedikodular var ama kaynak olacak ciddi yazılar bulunmuyor. Böyle olunca gazetelerde öğretici yazılar azaldı. Basın eskiden bir okuldu. Haberlere ayrılan yer azaldı. Bütün dünyada bunun örneklerini görüyoruz” diye konuştu.

“GAZETECİ İLERİDE TEKNİSYEN GİBİ OLACAK”

Gazetelerin bir çok yerdeki bürolarını azalttığını ifade eden Başkan Topuz, okuyucuların dünya olaylarını okuyamamaya başladığını belirtti. Gazetelerin dış dünyayı yansıtamadığını belirten Topuz, şöyle devam etti:
“ABD’de 2002- 2006 yılları arasında gazetelerin dış muhabir sayısı yüzde 20 oranında azaldı. Okuyucu internette aradığını bulabilir ama emek sağlaması lazım. Her gün uğraşması lazım, kolay iş değil. Gazetede görsellik vardı. Haberleri görüyordu ve çarpıcıydı. Haberlerin varlığı başka okuyucuya seslenmesi başka. Bu göze çarparlık kalkıyor. Okuyucuda haberlerin teker, teker kaynaklarını da araştırmaya kalkmıyor. Dünya gazetelerin de yurt içi büroları merkeze haberler bildiriyorlardı. Bu gün o yok. Bunun için çeşitli örnekler var. Basın yolsuzlukların üzerine bile gidiyordu. İnternetin ardından gazete kamu hizmetini yapamıyor. Gelirler azalınca basın büyük ekonomik baskılara karşı koyamıyor. ABD’li bir araştırmacı bölgesel basının görevini bitirdiğini söylüyor. Yerel gazeteler gittikçe güç durumda kalıyor. Türkiye’de yarın bu sorunlarla karşılaşacak. Yerel okuyucu bu yerlerde büyük gazeteleri okuyor. Böyle bir merkezleşme oluyor. Basın artık yerel kültürlerin gelişmesine hizmet edemiyor, bu da çok önemli bir şey. Eskiden gazeteler siyasal güçler üzerine baskı yapabiliyordu. Şimdi bunu da yapamıyorlar. Basın durumunu kurtarmak için gazete sahipleri destekleyici arıyorlar. Bu çare değil. Yeni bir şeyler arıyorlar. Böyle olunca genç kuşaklarda ilgi gelmiyor. Bunların yanı sıra bu bunalımlara dayanan gazeteler var. Her yerde bir takım yeni türler çıkıyor. Bunlar zengin içerik veriyorlar ama yüksek tirajlara ulaşamıyorlar. Bugünkü gazeteci kaliteli olsun olmasın haber üreten kişidir. Ama gazeteci yarın teknisyen durumda olacak. Yalnız kendi alanında bir şey yapacak. Sonra sudan çıkmış balığa benzeyecek. Kendine verilen işi yapacak başka bir şey yapamayacak. Gazeteci için bu günkü koşullar altında çalışma imkanı olmayacak.”
Oturum konuşmacısı İletişim Araştırmaları Derneği Başkanı Hıfzı Topuz, davetlilerin sorularını yanıtladı. Soruların cevaplandırılmasının ardından sempozyumun ilk oturumuna ara verildi

iha
Yayın Tarihi : 2 Temmuz 2009 Perşembe 12:41:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?