3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Sendikacılardan gazetecilere destek

Zonguldak Karaelmas Gazeteciler Derneği'ni (KGD) ziyaret eden Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na bağlı sendikalar, Kamu İhale Kanunu Tasarısı'nın geri çekilmesi gerektiğini savundu. 

Eğitim-Sen Zonguldak Şube Başkanı Orhan Yılmaz, Büro Emekçileri Sendikası (BES) Şube Başkanı Reşide Nurak ve Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Sekreteri Bekir Yılmaz, KGD'yi ziyaret ederek, Bayındırlık Alt Komisyonu'nda kabul edilen 'Kamu İhale Kanunu Tasarısı'nın geri çekilmesini istedi. Eğitim-Sen Zonguldak Şube Başkanı Orhan Yılmaz, "Kamu İhale Kanunu'na bir-iki madde konulacak ve sizler gelirlerinizden yoksun kalacaksınız. Gelirlerinden yoksun kalan yerel gazeteler, yayınlarını devam ettirmek için mutlak surette birkaç çalışanını işten çıkarmak zorunda kalacaktır. Bizler, sizlerin sıkıştırılmaya çalıştığınız noktada çalışanlar, emekçiler ve halk olarak sizlerle birlikte olduğumuzu göstermek amacıyla sizleri ziyaret ettik" dedi. 

KGD Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Öksüz ise, "Konuyla ilgili olarak aldığımız ortak karar doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz ve bu olaydan rahatsızlığımızı dile getirmeye devam ediyoruz. Biz öncelikle resmi ilanlarımızın kesilmesini istemiyoruz. Örneğin Zonguldak'ta 13 gazete resmi ilan alırken, 2 gazetede buna hazırlık yapıyor. Resmi ilan alan gazeteler kendilerini güvende ve daha özgür hissediyor. Bunun yanında vasıflı gazete olabilmek için en az 5 sigortalı personel çalıştırmak zorunluluğunun yanında diğer ekipmanlar ve giderler de var. Örneğin, Zonguldak'ın sorunlarının tümü asla ve asla yaygın medyada yer almaz, ancak cinayet ve benzeri haberler yer almaktadır. Ancak yerel gazeteler kendi bölgeleri ve illerindeki tüm sorunları, etkinlikleri, eylemleri ve çeşitli aktiviteleri gündeme getirerek halkımıza iletmektedir. Bayındırlık Alt Komisyonu'na kabul edilen yasa tasarısının kabul edilmesi halinde takdir hakkını kurumlara bırakıyor. Yani kamu kurum ve kuruluş yöneticileri takdir haklarını resmi ilan vermeme yönünde kullanacak ve yavaş yavaş yerel gazeteler kapanırken, birlerce meslektaşlarımız işsiz kalacaktır" şeklinde konuştu. 

KGD Genel Sekreter Yardımcısı Ali Cinal da, ülke genelinde vasıflı gazete sıfatını almış bin 300 gazetenin bulunduğunu ve bu gazetelerde 15 bin gazetecinin çalıştığını ifade ederek, "Bayındırlık Alt Komisyonu'nda kabul edilerek görüşülmek üzere TBMM'ye gönderilen 'Kamu İhale Kanunu Tasarısı'nın yasalaşmasıyla birlikte yerel gazetelerin ayakta kalabilmesine imkan yoktur. Vasıflı yerel gazeteler, resmi ilan alabilmek için belirlenen kriterleri yerine getirmek mecburiyetindedirler. Örneğin, asgari 6 sigortalı çalıştırmak ve bunların sigorta primleri başta olmak üzere ödemekle yükümlü oldukları vergi ve maaşlarını peşin ödemek zorundadırlar. Yani kısacası ekonomik anlamda resmi ilanların yerel gazetelerde yayınlanması maddi açıdan herhangi bir yük getirmektedir. İstihdam başta olmak üzere sosyal güvenlik kurumlarına belirlenen maddeyle ödemelerini düzenli olarak yaptıkları için fayda da sağlanmaktadır. Bayındırlık Alt Komisyonu'nda kabul edilerek görüşülmek üzere TBMM'ye gönderilen Yasa Tasarısı sadece yerel gazeteleri kapsamaktadır. Oysaki olaya maddi açıdan baktığımızda yerel gazeteler resmi ilanları sütun santimi 6 YTL'ye yayınlarken, yaygın medyada ise bu ilanların kelimesi 25 YTL'ye yayınlanmaktadır. İşte bu noktada yerel medyaya nasıl bakıldığı daha açık olarak görülmektedir" diye konuştu. 

Eğitim-Sen Şube Başkanı Orhan Yılmaz, BES Şube Başkanı Reşide Nurak ve SES Sekreteri Bekir Yılmaz da, "Bayındırlık Alt Komisyonu'nda kabul edilen yasa tasarının kabul edilmesiyle birlikte çalışan insanların mağdur edilmesiyle birlikte yerel basın susturulmak isteniyor. Sizler her zaman bizim sesimizi duyurdunuz. Bizlerde bu haklı çıkışınızda yanınızda olduğumuzun bilinmesini istiyoruz. Bu girişimin çok sesliliği bağlayacağını düşünüyoruz. Bu yolda vereceğiniz mücadele de her zaman yerel basının yanındayız. Bu amaçla hem sizlerden detaylı bilgi almak hem de yanınızda olduğumuzu vurgulamak için geldik" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Haziran 2008 Cuma 00:24:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?