3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Serdengeçti konferans verdi

Merkez Bankası eski Başkanı Süreyya Serdengeçti, Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde "Uluslararası Kriz ve Türkiye' konulu bir konferans verdi.


Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Erdemir Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Uluslararası Kriz ve Türkiye" konulu konferansa Merkez Bankası eski Başkanı Süreyya Serdengeçti katıldı. Zonguldak Vali Yardımcısı Ekrem Aylanç, Kaymakam Osman Ekşi, TSO Başkanı Ahmet Likoğlu, Meclis Başkanı Cem Karadeniz, Ereğli Sac Tüccarları A.Ş. (ESTAŞ) Başkanı Fatih Öztürk, Birleşik Ereğli Sac Tüccarları A.Ş. (BESTAŞ) Genel Müdürü Burak Kopan, işadamı, sanayici daire müdürleri, öğrenciler ile vatandaşlar konferansı
takip etti.


Merkez Bankası eski Başkanı Süreyya Serdengeçti, krizin er ya da geç atlatılacağını, Türkiye'nin en temel sorununun da dış kaynak temini olduğunu söyledi. Serdengeçti, yaşanan bu krizin küresel bir kriz olduğunu, ilk aşamalarında dünyadaki ülkeleri aynı zamanda etkilediğini ve bununda globalleşmenin bir sonucu olarak görüldüğünü anlattı.


Türkiye'de tasarruf oranının Doğu Asya ülkelerine oranla çok eski yıllardan beri düşük olduğunu belirten Serdengeçti, şöyle konuştu: "Türkiye'nin temel sorunu dış kaynak teminidir. Ülkede yatırımı yüksek yapmak istiyorsunuz ama tasarruf düşük. Bu durumda cari açık yükselir. Gerekli sermayeyi de yabancılardan ithal ediyorsunuz demektir. Türkiye'nin büyümesi tüketim ve yatırımla mümkündür. Kendi yağımızla kavrulmamız gerektiği söyleniyor. Ancak yabancı sermaye girişi olmamış olsaydı, büyüme hızımız ancak yüzde 2-3 olabilirdi. Ortalama yüzde 7 büyümeyle beş yılda işsizliği çözemeyen bir ülkede yüzde 2-3'le nasıl çözülür bilemiyorum."


Yıllarca kuralların bir gecede değiştirilerek sermayenin ürkütüldüğünü belirten Serdengeçti, sözlerine şöyle devam etti: "Yurt dışında yaşayanların parasının Türkiye'ye getirilmesinden söz ediliyor. Şunu sormak gerekir; bu para neden bu zamana kadar dışarıdaydı, neden geri gelsin? Yıllarca istikrarı sağlamadık şimdi ise istikrarımız belli değil. Yıllarca kuralları bir gecede değiştirdik ve sermayeyi ürküttük, bu yüzden bu para dışarıda ise şimdi nasıl gelecek bilemiyorum. 19 ülke mevduata sigortasına güvenceyi artırmış ya da sınırsız hale getirmişken, siz hiçbir şey yapmazsanız para niye gelsin? Siz başka şeye bakın sizden para çıkmasın."


Türkiye'nin önceden tedbir almadığını anlatan Serdengeçti, sözlerini şöyle sürdürdü: "Krizden er ya da geç çıkılacaktır. Bunun için ne yapılmalı? Maalesef ülkemizde önceden tedbir alma geleneği yok. Tedbirlerde geç kalınmamalı, iyi duyurulmalı. Tedbirlerin içeriği zamanlaması iyi yapılmalı. Krizin Türkiye'ye vereceği hasar finans kesimi ile mali kesim dışı arasındaki kredilerin seyrine bağlı gelişecektir."
Faizlerin düşürülmesinin bu ortamda faydalı olacağından emin olmadığını anlatan Serdengeçti, şöyle konuştu: "Bankaların mutlaka yakından takip edilmesi gerekiyor. Mevduat güvencesinde geç kalındı. Geçici bir süre mevduata sınırsız bir güvence vermek gerekir. Bu hafta sonu G-20 platformu ülkemizin de lehine olacak şekilde aktif bir şekilde kullanılmalı, IMF ile bir an önce anlaşma yapılması gerekiyor."
Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Ahmet Likoğlu da, ABD'de, Mortgage kredilerinin emlak piyasasında fiyatların yükselmesine yol açması ile başlayan krizin ülkemizi, bölgemizi ve Ereğli'yi yakından etkilediğini sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 13 Kasım 2008 Perşembe 19:54:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?