3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

'Sigarayı Bırakma Standı' açıldı

Zonguldak’ta 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü etkinlikleri kapsamında ‘Sigarayı Bırakma Standı’ açıldı.

Zonguldak İl Sağlık Müdürü Öner Güner ise yaptığı açıklamada sigaranın zararları hakkında bilgiler verdi.


Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 9 Şubat Dünya Sigara Bırakma günü nedeniyle Atatürk Devlet Hastanesi Poliklinik binası önünde stand açarak görevliler tarafından “Kanser Artık Dumanla Bulaşıyor “, “Sigaradan Kurtulma Rehberi“, “Dumansız Hava Sahası“, “Kanserin Önlenmesinde On Tedbir“ konulu el broşürü ve kitapçıkları vatandaşlara dağıtıldı. Sigaranın zararları konusunda bilgiler yer alan broşür ve kitapçıklar vatandaşlar tarafından büyük bir ilgi gördü.


İl Sağlık Müdürü Öner Güner ise 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma günü nedeniyle yaptığı açıklamada sigaranın zararları ve son yıllarda yapılan araştırmalara değindi. Öner Güner, “Dünya Sağlık Örgütü (WHO) üye ülkelerde ve ülkemizde 1987 yılından bu yana her yıl ‘9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü’ olarak belirlenmiştir. Sigara kullanımı halk sağlığı açısından ciddi sonuçları olan küresel bir sorundur. Sigara tüketiminin ve sigara dumanına maruz kalmanın ölümlere, hastalıklara, sakatlıklara neden olduğu psikolojik ve maddi açıdan da kişi ve toplum sağlığını tehdit ettiği bilinen gerçeklerdir. Tütün ürünlerinin farmakolojik olarak 4 binden fazla kimyasal madde sigarayı kullananların havaya kattığı çevresel dumanına maruz kalmanın güvenilir ve eşik dozu yoktur. En küçük miktarının bile zararlı olduğu kanıtlanmıştır. Tüm bu zarardan korunmanın tek çaresi kapalı alanların tamamen sigarasızlaştırılması ve dumansızlaştırılmasıdır” dedi.


Öner Güner, sigaraya bağlı kanserden ölen kişi sayısının dünya üzerinde 7 milyon olduğunu ve yeni vaka sayısının 11 milyon, 25 milyon insanın ise kanserle yaşadığını kaydetti. Güner, “Özellikle her yıl 150 milyon kişide erken doğum nedeniyle ölüme yol açan sigara dünyadaki kanserden ölümlerin yüzde 30’undan sorumludur. Sigara içenlerde yaşam beklentisi içmeyenlere oranla 18 yıl kısadır” dedi.

‘TÜRKİYE SİGARA TÜKETİMİNDE 7. ÜLKE’

Türkiye’nin Avrupa ülkeleri arasında sigara tüketiminde 3. sırada olduğunu söyleyen İl Sağlık Müdürü Öner Güner, dünya üzerinde 7. sırada yer aldığını kaydetti. Öner Güner, 2006 yılında gerçekleştirilen aile yapısı araştırmasına göre, Türkiye genelinde 18 ve daha yukarı yaştaki bireylerin yüzde 34.4’ünün sigara kullandığını ve bu oranın erkeklerde yüzde 50.6 iken kadınlarda yüzde 16.6 olduğunu kaydetti. Güner, “2008 yılı verilerine göre sigara içen kadın nüfusunun erkeklere oranla hızla arttığı gözlemlenmektedir. Ülkemizde yaklaşık 17 milyon kişi sigara kullanmaktadır. Her yıl 100 bin kişinin sigaraya bağlı nedenlerle yaşamını kaybettiği Türkiye’de 2020’de kanser vakalarının yüzde 24 artış göstereceği tahmin edilmektedir” şeklinde açıkladı.

‘PASİF İÇİCİLİĞİN ZARARLARI’

Türkiye’de sigaraya karşı mücadelede, özellikle kamusal alanda sigara kullanımının önlenmesine yönelik “Tütün ve Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Yasa”nın önemli bir aşamada olduğunu açıklayan Güner, toplumda ‘Dumansız Hava Sahası’ konusunda bilinçlendirme ve farkındalık oluşmasının pek çok bakımdan önemli olduğunu bildirdi. Pasif içiciliğin bir çok zararı olduğunu ifade eden Dr. Öner Güner, pasif içiciliğin zararlarını şu şekilde sıraladı:
“Ortamdaki tütün dumanı birçok hastalığın kaynağıdır ve ölümlere yol açar. Tam dumansız iç ortam oluşturmakla işçi ve toplum sağlığını tütün dumanının zararlı etkilerinden korumak mümkündür. Tüm insanların tütünsüz, temiz hava soluma hakları bulunmaktadır. Dünyada sigara içmeyen kişi sayısı daha fazladır. Bu kişilerin aynı zamanda başkasının tütün dumanından korunması da en doğal haklarıdır. Sigara yasakları genellikle hem sigara içen, hem de içmeyen kişilerce desteklenmektedir. Tam dumansız orta çocuklar ve aileler için olduğu kadar iş yerleri için de kazançlıdır. Tüm halkımızı, her yıl 100 bin kişinin sigaraya bağlı hastalıklardan hayatını kaybetmesine sebep olan, sigarda ve
sigara mamullerinden uzak durmaya ve ‘Dumansız Hava Sahası’na çağırıyoruz.”
Zonguldak İl Sağlık Müdürü Öner Güner, öte yandan 10 Şubat 2009 günü Kozlu mevkiinde bulunan Carrefour’da ‘Sigarayı Bırakma Standı’ açılacağını kaydetti.

İha
Yayın Tarihi : 9 Şubat 2009 Pazartesi 12:24:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?