3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Sonbahar filminin Zonguldak galası

Ulusal ve uluslararası film yarışmalarında 6 ödül sahibi 'Sonbahar' filminin Zonguldak Galası yapıldı.


Uluslararası ve ulusal film festivallerinde 6 ödül alan 'Sonbahar' filminin, Artvinliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği organizesiyle Zonguldak galası yapıldı. 'Asi' dizisinde de oynayan Onur Saylak ile Gürcü oyuncu Megi Koboladze'nin başrollerini paylaştığı filmin galası yoğun ilgi gördü.

Yeşilçam 2009'a 8 dalda aday olarak gösterilen filmin yönetmeni Özcan Alper, kendilerine destek verenlere teşekkür etti. Yönetmen Özcan Alper, galanın açılış konuşmasında Issız Adam ve Recep İvedik filmlerini de isim vermeden eleştirdi. Sinemanın toplu olarak gidilen sosyal etkinlikten 2 saatliğine gidilen mısır yenilen ve eğlenilen yerlere dönüştürüldüğünü söyleyen Alper, "Maalesef, Türkiye'de sinema kültürü sanat, düşünme, toplu olarak gidilen sosyal etkinlik olmaktan çıkarılıp, sadece 2 saatliğine gidilen mısır yenilen ve eğlenilen yerlere çevrildi. Bundan kaynaklı çoğu illerde hatta büyük şehirlerde bile gerçek sinema salonları da kalmadı. Bu salon bu yönden beni heyecanlandırdı" dedi. Ülke insanlarının suskunluğa
itildiğini ve bu suskunluğun da sinemalarda filmleri izlenip, eleştirildiği oranda giderilebileceğini anlatan Alper, "Türkiye kendi içerisinde ciddi bir suskunluğa itildi. Gerçekten böyle filmleri tekrar konuşarak, birbirimizi eleştirerek, yeniden bu suskunluğumuzdan kurtulabiliriz" diye konuştu.
Recep İvedik ve Issız Adam filmlerini de eleştiren Alper, eleştirisine şöyle devam etti:


"İnsanlarımızın dizi kültürü gibi, başka başka değerlerin öne çıkarılmasından, ben bir sinemacı olarak inanılmaz bir dehşete kapılıyorum. 12 Eylül öncesinde yıllarını düşünmeye, sanata topluma vermeye çalışan Aziz Nesin, Yaşar Kemal gibi aydın insanlardan çok, 25-30 yıllık politikalarla vizyona giren filmlerden değersizlik, hiçsizlik, kimliksizlik, kişiliksiz, al-aşa etme, çıkarcılık, bireycilik anlatılıyor. Bu filmleri izledim. 80 yıldır bu kadar çok aydına ve bu birikime rağmen bu topluma 2008 yılında bir jigolanın hayatının öne çıkarılmasını ve değer olarak insanlara sunulmaya çalışılması, diğer taraftan ne olduğu, ne söylediği belirsiz bir karakterin insanların istediği 'buymuş' gibi sunulmaya çalışılması hepimiz açısından çok acı bir şey. Ya buna teslim olacağız, yada sesimizi yükselteceğiz."
Sanatla uğraşanları gerçek anlamda sanatçı olmaya davet eden Alper, "Sadece sizler değil, biz sanatçılar da suskunuz bu aralar. Sanatçılar da sinemacılar da yazarlar da, bizler de zorla, kendi kabuklarımıza ve kendi dünyalarımıza çekilmeye mahkum edildik. Sanki bu revaçtaymış gibi Biz topluma yüzümüze dönmezsek, bu ülkenin gerçek sorunlarını, gerçek insanlarını gerçek karakterlerini anlatmaktan uzaklaşırsak, 'Sinema Beyoğlu'na, bir takım bunalım hikayelere, başka başka şeylere sıkışırsa sanat olacakmış  gibi bir şeyleri bilinçli bir şekilde yaymaya çalışıyorlar. Biz yüzümüzü gerçek anlamda da size döndürürsek, gerçek anlamda sanatçı olabiliriz" dedi.


Alper, filmin oyuncuları ile gelmeyi planladıklarını fakat oyuncuların dizi çekimleri nedeniyle gelemediklerini kaydetti. Alper, "Herkesin aklını esir alan bir dizi furyası var. Burası oyuncuların da ekmek kapısı oluyor. Son ana kadar gelmek istediler ama olmadı" diyerek, oyuncular adına seyircilerden özür diledi. Alper sinemaseverler tarafından uzun süre alkışlandı. 105 dakika süren filmin ardından Yönetmen Özcan Alper, Yapımcısı Ersin Çelik sinemaseverlerle söyleşi yaptı.

iha
Yayın Tarihi : 28 Şubat 2009 Cumartesi 16:19:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?