3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

SSGSS yasa tasarısına karşı bildiri

Zonguldak'ta Türk-İş'e bağlı konfederasyonlar, Genel Maden İşçileri Sendiksı'nda(GMİS) bir araya gelerek, TBMM gündeminde bulunan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Tasarı'na(SSGSS) karşı bir bildiri yayınladı.

Türk-İş Konfederasyonuna Bağlı GMİS Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Dağlıoğlu başkanlığında yapılan toplantıya, Türk-İş Konfederasyonu'na bağlı; GMiS'ten Genel Başkan Yardımcısı Dursun Oğuz, Genel Sekreter Mustafa Dağlıoğlu, Genel Mali Sekreter Muharrem Sarıçam, Genel Teşkilat Sekreteri Ramis Muslu, Genel Eğitim Sekreteri Eyüp Alabaş, Türk Metal Sendikası Ereğli Şube Başkanı Yusuf Ziya Odabaş, Sağlık İş Sendikası Şube Başkanı Cevdet Şahinhan, Tez Koop İş Sendikası Şube Başkanı Şerif Taşören, Tes-İş Şube Başkanı Ahmet Hasan Efendioğlu, Belediye İş Sendikası Şube Başkanı Cavit Zülfikar, GMİS Kozlu Şube Başkanı Erol Bilgin, GMİS Üzülmez Şube Başkanı Kemal Çubukçu, GMİS Karadon Şube Başkanı Ahmet Demirci, GMİS Merkez Şube Başkanı Satılmış Uludağ ile Türk-İş'e bağlı sendikaların şube yöneticileri ve MTA temsilcileri katıldı.

Hazırlanan bilgidiri okuyan Mustafa Dağlıoğlu, "Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanun Tasarısı, Türkiye Büyük Millet Meclisi gündeminde. Bu tasarıda başta işçiler, emekçiler, emekliler olmak üzere ilgili tüm kesimlerin kazanılmış haklarını geri götüren düzenlemeler var. Türk-İş olarak kendi önerilerimizi başta ekonomik, sosyal konseyde olmak üzere her platformda dile getirdik. Bugün Türkiye'nin tüm illerinde Türk-İş İl Temsilciliklerinde, şube yöneticilerinin katılımıyla basın toplantısı yapılıyor. Ayrıca Türk-İş'in bölge temsilciliklerinin bulunduğu 9 ilde AKP İl Başkanlıkları ziyaret edilecek ve taleplerimiz kendilerine sunulacak" dedi.

Dağlıoğlu tarafından okunan bildiride, şu düşüncelere yer verildi: "Sosyal güvenlik sistemimizin önemli sorunları olduğunun ve sistemin sürdürülebilirliği için bu sorunların çözüme kavuşturulması gerektiğinin bilincindeyiz. Ancak, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararına dayanılarak hazırlanıp Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne gönderilen 'Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı', sosyal güvenlik hakları bakımından çalışanlar arasında var olan farklılıkların daha da büyümesine neden olduğu gibi çoğu haklarımızı daha da geriye götürmektedir. İşçiler ile kendi hesabına çalışanlar muayene ve tedavi olmak için katılım payı öderken, memurlar ödemeyecektir. Tasarının kanunlaşması halinde çalışanların hak ve yükümlüklerinde oluşacak farklılıkları sizlere arz ederken, devlet memurlarının bu haklardan yararlanmasının önlenmesini talep ettiğimiz anlaşılmamalıdır. Aksine devlet memurları söz konusu haklara sahip olmalıdır. Ancak, Sosyal Hukuk Devletinin temel ödevi, memurlarla birlikte işçilere, kendi hesabına çalışanlara, ülkede yaşayan herkese aynı düzeyde sosyal sigorta haklarını sunmasıdır"

'NORM VE STANDART BİRLİĞİ SAĞLANMALI'
Bildiride, sistemin 'finansman, kapsam, norm ve standart birliği ile kurumsal yapı' başlıklarından oluşan sorunları tüm kesimlerce kabul edildiği belirtlirken, reformun amacının norm ve standart birliği sağlamak olduğu ifade edildi. Yeni tasarıda kazanılmış çoğu hakkın geriye götürdüğü ısrarla ifade edildiği bildiride, "Bu sorunların tümünü çözümleyecek eş zamanlı yasal düzenlemeler yapılmadıkça, sistem sürdürülebilir bir yapıya kavuşmayacaktır. Sigortalılar arasında hak ve yükümlülüklerde birliktelik sağlanmaması adalet duygusunu zedelediği gibi sigortalının sisteme olan güvenini de azaltmaktadır. Buna karşın, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı gerekçe gösterilerek hazırlanıp Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sevk edilen değişiklik tasarısı, çalışanların sosyal sigorta hakları arasındaki farklılıkları daha da arttırmaktadır. Oysa ki 'reform' adı altında yapılan düzenlemelerin amaçlarından biri de norm ve standart birlikteliği sağlamaktır.

Değişiklik Tasarısı ile devlet memurlarının mevcut konumlarının muhafaza edilmesiyle ortaya çıkacak faturanın, işçiler ile kendi hesabına çalışanlara çıkartıldığı izlenimi verilmektedir. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Tasarısı ile kazanılmış çoğu hak geriye götürülmektedir.Yatan hastalardan da katılım payı alınmasını öngören tasarıda, istisna diye adlandırılacak hastalıklardan protokol bedelinin 3 katı tutarında fark alınması öngörülmektedir. Fiili hizmet zammından yararlanmakta olan basın mensuplarının, uçuş personelinin, kaynakçıların, posta dağıtıcılarının bu hakları ortadan kaldırılmaktadır. Tasarı çalışanlar arasındaki 'işçi, memur, kendi hesabına çalışanlar' ayrımına, ayrı bir grup olarak 'yeni memurları' da ilave etmektedir.

TÜRK-İŞ, Türkiye Büyük Millet Meclisi alt komisyonlarında görüşülmekte olan ve arz ettiğimiz sorunlara ilişkin çözüm önerilerini içermeyen ilgili tasarının, sistemin sorunlarını çözemeyeceği gibi işçi kesimi açısından önemli mağduriyetler getireceğini düşünmekte ve bunun huzursuzluğunu yaşamaktadır. Görüşlerimizin değerlendirilmesi ve dikkate alınması, bizce toplumsal huzur ve barış açısından zaruridir. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bizleri temsil eden Milletvekillerimize buradan sesleniyoruz. Çalışanlar arasındaki ayrımı daha da büyüten, Sosyal Sigorta Haklarımızı geriye götüren, sistemin sorunlarını çözmeyeceği tüm kesimlerce ifade edilen tasarıya geçit vermeyin. Kanunla ilgili konfederasyonumuzun düşüncelerinin dikkate alınmasını sağlayın. Bunu, ülkemiz için, çocuklarımız için, onların geleceği için yapın. Söz konusu yasa tasarısı ile ilgili hassasiyetimiz doruk noktadadır. Tasarı ile ilgili gelişmeler an ve an takip edilmektedir. Önerilerimizin dikkate alınmaması durumunda yetkili organlarımızın vereceği kararlar doğrultusunda etkinliklerimiz ve eylemlerimiz devam edecektir" ifadeleine yer verildi

iha
Yayın Tarihi : 15 Ocak 2008 Salı 16:04:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?