3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Sürücülerden türbeye ziyaret

Zonguldak-Filyos karayolunun kenarında bulunan türbe, bayramda sürücülerin ziyaretçi akınına uğradı.


Halk arasında "Pir-i Hazma" olarak bilinen zatın Zonguldak-Filyos karayolu üzerindeki türbesi, yoldan geçen sürücüler tarafından ziyaret ediliyor. Hangi dönemde yaşadığı kesin olarak bilinmeyen zatın zamanın alimlerinden olduğu belirtilirken, yol genişletme çalışmalarında kaldırılmak istenen kabrin nakledilemediği kaydediliyor. Rivayete göre, Çatalağzı beldesi Işıkveren mevkiindeki karayolunda 1900'lü yılların son döneminde yapılacak yol genişletme çalışmaları nedeniyle Pir-i Hamza isimli zatın mezarının nakline karar verildi. Yol açmaya çalışan greyderin bozulması, dozerin kepçesinin kırılması nedeniyle genişletme çalışmaları işçiler tarafından devam ettirildi. İşçilerin çabası sonucunda mezarlık, şimdiki yerinden 10 metre uzaklığa nakledildi. Nakil esnasında mezar başında bulunan tastan sarığın çatladığı belirtilirken, mezarı açanlar zatın bedenin bozulmamış olduğunu gördü. Bir sonraki gün çalışmalara devam etmek isteyen ekiplerin, mezarın eski yerine geldiği ve kavuğun da sapasağlam yerinde bulunduğu da
anlatılan rivayetler arasında bulunuyor. 1960 yılı ve sonrasında birkaç kez taşınmak istenmesine rağmen nakledilemediği belirtilen Pir-i Hamza'nın mezarı, defnedildiği aynı noktada duruyor.


Mahalle sakinleri, kabri bilen sürücülerin kontrollü geçiş yaptığını belirtirken, bölgeyi bilmeyen sürücülerin ise çok kez kaza yaptığını ifade etti.

iha
Yayın Tarihi : 2 Ekim 2008 Perşembe 19:30:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?