3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Susuzluğa ilginç çözümler buldular

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde küresel ısınmanın etkisiyle su kaynakları ve çeşmeleri kuruyan köylüler, susuzluğa karşı ilginç tedbirler geliştirdi.

İhtiyaçlarını karşıladıkları çevre köylerdeki su kaynaklarının da tükenmesinden korkan köylüler, yetkililerden yardım istiyor.


Ereğli ilçesine bağlı Vakıf köyde, son yıllardaki küresel ısınmanın etkisiyle yağmurların azalması ve sıcakların artması sonucu su kaynakları ve çeşmeler kurudu. Susuzluktan kırılan köylüler, geliştirdikleri ilginç yöntemlerle susuzluğa geçici çözümler buldu. Kimi köylüler, motor atarak su bastıkları kuyulardan evlerine kadar yüzlerce metre uzunlukta hortumlar çekti. Bu hortumlarla vatandaşlar, haftanın sadece bir su günü su alabilirken, kimileri de kilometrelerce uzaklıktaki çevre köylerdeki akan çeşmelere giderek, doldurdukları su kaplarını el arabası ve omuzlarına yükleyerek köye getiriyor. Kasalı aracı bulunan ve yaptırdıkları 1 tonluk depolarla kilometrelerce uzaklıktaki köylere giderek su arayan köylüler ise, mazot parası karşılığında doldurdukları suları sırayla ihtiyacı olan kendi köylülere taşıyor. Köydeki camilerin avlularının da kuruduğu köyün camilerinde ise cemaat ibriklerle abdest alıyor. Yaklaşan Ramazan ayı öncesinde cemaat, susuzluktan abdest alamama korkusu yaşıyor.


Hava sıcaklıklarının artmaya devam edecek olması nedeniyle endişeleri büyüyen köylüler, çevre köylerdeki kaynak ve çeşmelerin de kurumaya başladığı belirterek, yetkililerden yardım istiyor.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Ağustos 2008 Pazartesi 15:36:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?