3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Tarihi eser buldu hayatı karardı

Zonguldak'ta bahçesinde tarihi eser bulan köylünün hayatı karardı. Devletin kendisine emanet ettiği tarihi eserin başında nöbet tutan köylü, kazı çalışmalarının bir an önce başlamasını istiyor.

Zonguldak'ın Çaycuma ilçesine bağlı Kadıoğlu köyü Çobanhasanlar Mahallesi'nde evinin tapulu bahçesinde sera kurarken tesadüfen tarihi eser bulan Nizamettin Oral isimli köylünün dünyası karardı. Jandarma tarafından güvenlik şeridi çekilen seranın içindeki tarihi eser, kazı çalışması yapılana kadar yedi emin olarak Nizamettin Oral'a emanet edildi. Ancak aradan 3 ay geçmesine rağmen halen kazı çalışmalarına başlanılamadı. Çalınma korkusu ile sürekli tarihi eserin başında nöbet tutan Nizamettin Oral, uykusuz geceler geçiriyor. Tarihi eser kaçakçıları nedeniyle ölüm korkusu yaşadıklarını söyleyen Oral, çalışmalara bir an önce başlanılmasını istiyor.

Eserin içerisinde bulunan seranın da hava koşullarından zarar gördüğünü anlatan Nizamettin Oral, "Bahçede tarihi eserin çıkmasına sevinirken, bir anda kabusum oldu. Bana zimmetlendiği için zarar verilmesinden ve çalınmasından korkuma gece gündüz uyuyamıyorum. Nöbet tutarak, tarihi eserin zarar görmesini ve çalınmasını engellemeye çalışıyorum. Köyümüze gelen yabancı şahıslar, bana teklif de bulunuyor. Evden uzaklaşmamı istiyorlar.

Ben kendilerini geri çeviriyorum fakat, esere ve bana zarar vermelerinden korkuyorum. Köydeki düğün derneklere bile katılamıyorum. Evimin çevresinin birinci dereceden SİT alanı ilan edilmesi nedeniyle tarlamı ekip biçemiyorum. Uykusuzluğumun yanı sıra maddi zarara da uğruyorum. Devlet büyüklerimin paha biçilemeyen bu tarihi esere, bir an önce sahip çıkmalarını istiyorum" ded.

.
Yayın Tarihi : 10 Nisan 2008 Perşembe 16:11:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?