3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Tarımcılardan ilginç itiraflar

Zonguldak’ta seracılık kursunda konuşan ziraat teknikeri ve tarım müdürleri, doğru tekniklerle tarım üretimi ve ilaçlı gıda üretimi konusunda ilginç itiraflarda bulundular.


Çaycuma İlçe Tarım Müdürlüğü ve İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından Çaycuma ilçesi Saltukova Beldesi Belediye toplantı salonunda kadın ve erkek çiftçilere güvenilir gıda üretme, doğru tekniklerle tarım konularında kurs veriliyor. Kursu veren Ziraat teknikeri Muhittin Gül, kurslara katılan Çaycuma İlçe Tarım Müdürü Aydın Çelik ve Zonguldak İl tarım Müdür Vekili Yaşar Erdoğan, yakın bir zamana kadar üretilen tarımsal ürünlerin ilaçlı olduğunu ve tarımsal faaliyetlerinin de yanlış tekniklerle yürütüldüğünü itiraf etti.

Muhittin Gül yaptığı konuşmada, “Ürünleri önceden ilaçlardık, çoluğumuz, çocuğumuz bu ürünleri yerdi. Pazara da aynı ilaçlı ürünü çıkarırdık. Bunları daha önce kurs verdiğimiz Kayıkçılar köyündeki çiftçilerimiz de söylüyor. İnşallah bu kurslarla bu yanlış teknikleri önleyerek gıda güvenliği açısından önemli adımlar atmamıza vesile olacaktır. Teknik üretim yapmayı, hamallık yapmamayı, az bir yerden çok ürün elde edeceğiz.

Elimizi taşın altına koyacağız” dedi. Çaycuma Tarım İlçe Müdürü Aydın Çelik’de, seminerlerdeki asıl amacın gıda güvenliği olduğunu ifade etti. Çelik, “Önemli olan doğru ilacı doğru zamanda doğru dozda yapmaktır. Bunu yapmayı öğrenenler, ürettiklerini pazarda satmayı bırakın, kendileri bile yememeye başladı” diye konuştu. İl Müdür Vekili Erdoğan’da, bugüne kadar seracılığı yaymak için mücadele ettiklerini bundan sonra da entegre üretim için mücadele edeceklerini söyledi. Erdoğan, “Bugüne kadar seracılığı yaydık.

Şimdi de entegre yani yoğun ve tekniğe uygun üretim yapılması için uğraşıyoruz. Bu çok önemlidir. Çünkü güvenli gıdanın önemini bilmeyen yoktur. Hepinizin bildiği gibi ithal ettiğimiz ürünlerimiz, ‘ilaç kalıntısı var’ diye geri geliyor. Bunların suçluları sizler ve bizleriz. Bu tekniklerle sadece gıda güvenliğimizi değil, kendi geçimimizi en iyi şekilde sağladığımız gibi, bölge ve ülke ekonomisine de önemli derecede katkımız olacaktır” uyarısında bulundu.


Saltukova Belediye Başkanı Adil Düzlü’de, kendisininde küçük çapta tarım işleri ile uğraştığını ve teknikleri doğru olarak bilmemesi nedeniyle ekonomik zarara uğradığını söyledi. Düzlü, de şöyle konuştu:


“Bizimde bir seramız vardı. Oraya domates ektik. Basit bir şey ama, domates fidesi de budanması gerekiyormuş. Bilmediğimiz için budamadık. Şimdi ‘domates ağacı oldu’ diyebilirim. Doğru bakamadığımız için doğru düzgün ürün alamadık.”
Kursa gösterilen ilgiden de yakınan tüm davetliler, bölgede bulunan bol miktarda arazinin tarımcılıkla da değerlendirilmesini istedi. 3 ay sürecek olan kursta yaklaşık 30 kadar kursiyere ders veriliyor

İha
Yayın Tarihi : 18 Eylül 2008 Perşembe 18:24:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?