3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Taşkömürü kıymete bindi

Zonguldak'ta, elmasla eşit değerde tutulan taşkömürü, son doğalgaz zamlarından sonra ekonomik krize rağmen altın değerine yükseldi.


Ülkenin ihtiyacının çok altında kömür üretiminin yapılabildiği Zonguldak'ta, doğalgaz zamlarının ardından bazı çimento fabrikalarının piyasadaki kömürleri toplamaları krizi üst seviyeye çıkardı. Ekonomik krize rağmen yüzde 80'e varan oranda zamlanan kömür yeterli kömür bulunmaması nedeniyle yok satıyor.
Genel Maden İşçileri Sendikası Başkanı Ramazan Denizer, yılda ülkenin 20 milyon ton taşkömüre ihtiyacı bulunduğunu ve bu ihtiyacın 1 milyon 700 bin tonunun Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) tarafından üretildiğini, 800 bin tonun ise özel sektör tarafından üretildiğini söyledi.


Kurumun çok az oranda kömür üretmesinin nedenini zor koşullardaki bölge yapısında yetersiz oranda işçinin çalışmasına bağlayan Denizer, şöyle konuştu: "Daha önce Çin'in dışarıya kömür ihracatını durdurması üzerine dünya genelinde önemli derecede kömür sıkıntısı yaşanmış bu da ülkemizde taşkömürünün değerini artırmıştı. Son dönemlerde büyük şirketler doğalgaz zammından sonra maliyeti daha az olan kömüre yöneldi. Bu da karaelmas diye tabir ettiğimiz kömürümüzün değerini daha da yükseltmiştir."
Üretim yetersizliğinden dolayı kömür sıkıntısı yaşandığını anlatan Denizer, sözlerine şöyle devam etti:


"Ülkemizde olduğu gibi bölgemizde bile kömür ihtiyacının büyük bir kısmı ithal kömürle karşılanıyor. Bunun nedeni kurumdaki işçi açıklarından kaynaklanıyor. Girişimlerimizde 1500+1500 işçi alımı için çalışma tamamlandı. En son düzenlenen kurayı kazanan adaylar yapılacak sağlık raporlarının ardından intibak eğitimlerine ve kurum içi meslek eğitimlerine başlayacak."
Önümüzdeki yılın ortalarına doğru bu işçilerin direkt üretime katkı sağlayacaklarını anlatan Denizer, sözlerini şöyle sürdürdü: "Önümüzdeki dönemlerde alınacak işçilerle birlikte ihraç edilen 20 milyon ton kömürün kurumumuzdan ve özel sektörden karşılanmasıdır. Öncelikle kurumun üretimini 2.5 milyonlara ve daha da yukarılara çıkarmasıdır. Böylelikle, kurumun zararı ve kömür sıkıntısı minimum seviyeye inecektir."
Kömür üretip satan özel şirket sahipleri de önceki yıla oranla daha fazla kömür üretimi gerçekleştirdiklerini, çimento ve tuğla fabrikalarının kendilerindeki kömürlerin tamamını alması nedeniyle şimdi kömür taleplerini karşılayamadıklarını bildirdi.
Nakliyeciler ve kömür torbalama işlerini yapanlarda yeterli oranda kömürün bulunmaması nedeniyle ekonomik krizde sıkıntı yaşadıklarını belirtti. 13 yıldır nakliyecilik yapan emekli maden işçisi Celal Çınar, vergilerini ödeyemediklerini belirterek şöyle konuştu:


"Son dönemlerde zamlar ve büyük şirketlerin özel sektördeki kömürleri toplamaları bizi vurdu. Kömür olmadığı için biz nakliye yapamıyoruz. Artık vergileri ödeyemiyoruz. Okuttuğumuz çocuklarımız var onlara bile bakmakta zorlanıyoruz."
Kömür torbalama ve taşıma işi yapan Cengiz Koçaklı ve Serdar Yıldırım da, kömürün yetersizliği nedeniyle yaşadıkları sıkıntıyı anlattılar. Önceden mahallelerde kömür fazlalığından kamyonlarla kömür satıldığını belirten Koçaklı, sözlerine şöyle devam etti: "Geçen sene işler fena değildi. Bu sene kömür bitti kalmadı. Valilikten alacağımız kömür vardı. Onu bile kömür yok diye hâla vermediler. Kömür elmasla eşit değerdeydi. Şimdi ise elması da altını da geçti. Altını yine gidersin kuyumcudan bulursun. Bu kömürü ocağa da gitsen bulamıyorsun. Çok kömür isteyen oluyor. Sadece şu an kömürün olmadığını söyleyebiliyoruz."

iha
Yayın Tarihi : 28 Kasım 2008 Cuma 14:36:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?