3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Tavuklar azaldı çekirgeler çoğaldı

 Zonguldak'ın Kozlu, Beycuma ve Sivriler beldesinde köyleri çekirgeler istila etti.

Son yıllarda artan çekirge popülasyonu nedeniyle endişelenen köylüler, çekirgelerin artışını kuş gribi korkusuyla azalan tavuklara bağlıyor.


Sivriler beldesine bağlı Çamlık Mahallesi ile Beycuma ve Sivriler beldesi arasında bulunan birçok köyü çekirgeler istila etti. Köylüler, tarlalardaki mahsule büyük zarar veren çekirgelerin popülasyonunda son 2 yılda büyük artış olduğunu ifade etti. Sabahları tarlalarda ve meralarda yürümekte bile zorlandığını belirten köylüler, yetkililerden yardım istiyor. Sivriler beldesi Çamlık Mahallesi'nde oturan Belediye Meclis Üyesi Recep Top, "Her yerde çekirgeler var. Tarlamızdaki mahsule büyük zarar veriyor.
Belediyeye ve tarımdan yardım istedik. Ama yapılabilecek bir şey gözükmüyor" dedi. Geçen yılda mahsullerin tamamını çekirgelerin yediğini belirten Ayşe Top'da, "Geçen yıl mahsulümüz kalmadı. Hep yediler. Sabahları kalkıp, hayvanları dışarı çıkarttığımızda ise hep yüzümüze atlıyor, canımızı yakıyorlar" diye konuştu. Çekirgeleri tavuk ve kuşların yediğini hatırlatan Hasan Top'da, son dönemlerdeki kuş gribi vakaları nedeniyle köylerde tavuk popülasyonun azaldığını ve çekirge artışının ise bu tavuk popülasyonundan kaynaklanabileceğini ifade etti.


Ense, Ayvatlar, Ahlatlı, Çamköy, Uzungüney, Ebegümeci köyleri başta olmak üzere Kozlu, Sivriler ve Beycuma beldelerine bağlı bir çok köyün çekirge istilası altında olduğu öğrenildi.


Tarım yetkilileri de, çekirge popülasyonun artmasının, tavukların azalmasına bağlanamayacağını mevsimsel değişikliklerden kaynaklanabileceğini belirttiler.

iha
Yayın Tarihi : 29 Haziran 2009 Pazartesi 11:25:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?