3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

TEMA'dan mayınlı arazi açıklaması

TEMA Vakfı Zonguldak Temsilcisi Berran Aydan, TBMM gündemine yeniden gelen Şırnak ve Mardin’deki mayınlı arazilerin temizlenmesi ve tarıma açılması ile ilgili hazırlanan tasarıya tepki gösterirken, mayınların silahlı kuvvetler tarafından temizlenmesini, arazinin ise organik tarıma açılmasını istedi.


TEMA Vakfı Zonguldak Temsilcisi Berran Aydan, yeniden TBMM gündemine gelen Şırnak ve Mardin’deki mayınlı arazilerin temizlenmesi ve arazilerin tarıma açılması konusunda hazırlanan yasa tasarısına tepki gösterdi. TBMM’de görüşülen tasarının mayın temizleme işlerinin devlet ihale kanunu ve kamu ihale kanunu hükümleri dışında ihale edilmesi ve temizlenecek alanların tarımda kullanılmak üzere 44 yıllık süreyle yüklenicilere bırakılması uygulamalarının öngörüldüğünü hatırlatan Aydan, “Tasarıda yerli yabancı ayrımı yapılmadığından, ‘yerli olsun, yabancı olsun’ mayınları temizleyen firmalar o arazileri 44 yıl süreyle kullanabileceklerdir.

Ulusal güvenlik bakımından bir sakıncası yok ise bu arazilerin mayınlardan temizlenerek tarıma açılması, verimli kaynağımızın ekonomik kılınması bakımından hiç kuşkusuz yararlıdır. Esasen verimli bir topografyanın parçası olan ve uzun zamandan beri kullanılmadığı için yüksek tarımsal üretim potansiyeline sahip olan bu alanların, tarımsal üretimimize ve dolayısıyla ekonomimize kazandırılması kesinlikle doğru bir yaklaşım tarzıdır. Kanımızca böylesine olumlu ve doğru bir yaklaşımla mayından arındırılması öngörülen arazilerin temizlenme işleri için, verilmiş yargı kararlarını geçersiz kılan ve yerleşim mevzuatı devreden çıkaran bu düzenleme ile hukukun üstünlüğü ilkesi yok sayılmaktadır.

Temizlenen arazilerin yerli yabancı ayrımı yapılmadan bu işleri yapan firmalarca kullanılmasını öngören yaklaşım ise bize göre gerek ulusal güvenliğimiz gerekse ülke yararlarımızla hiçbir biçimde bağdaşmamaktadır” dedi. Mayınların silahlı kuvvetler tarafından temizlenmesini arazilerin ise organik tarıma açılması gerektiğini vurgulayan Aydan, şöyle devam etti:
“Jeo-stratejik gerekler açısından silahlı kuvvetlerimizce temizlenmesi gereken bu alanların mülkiyeti kesinlikle devletin elinde kalmalıdır. Mülkiyeti kamuda kalacak bu arazilerin ekonomik kullanımı için eski sahipleri olan yöre çiftçilerine organik tarım yapmak koşuluyla uzun süreli kullandırılması doğru olacaktır. Aynı nedenle TBMM Genel Kurul gündeminde bulunan ve gerek temizleme gerekse tarımsal amaçlı kullanım süreçlerinin yabancılara geçmesi sonucunu doğuracak olan bu tasarı derhal geri çekilmelidir.”


2005 yılında çıkarılan kararname ile mayınlı arazilerin temizlenmesi işi Genel Kurmay Başkanlığı’ndan alınarak GAP idaresine ihalesi ise Maliye Bakanlığı’na devir edilmiş, aynı yıl çıkartılan ikinci bir kararname ile mayınlı arazilerin temizlenmesi ve ihalesi işinin tamamı Maliye Bakanlığı’na verilmişti. Aynı yıl Suriye sınırındaki Mardin ve Şırnak illerine bağlı arazilerdeki mayınların temizlenmesi karşılığında yap-işlet-devret modeliyle 49 yıllığına ihaleye çıkarılması için Bakanlar Kurulu’nda kararı alınmıştı. Ancak açılan dava sonucunda 16 Nisan 2007 tarihinde Danıştay’ın 13. dairesi tarafından ihale şartnamesinin yürütülmesi durdurulmuştu.

İha
Yayın Tarihi : 29 Mayıs 2009 Cuma 18:36:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Hasan Miyanyedi IP: 62.226.60.xxx Tarih : 1.06.2009 14:52:21

Cok hos bir Bayan,entellektüel bir Tavri var.Tema Vakfina gelecekte basarilar,ve daha güzel projelerle karsimiza cikarlar.Almanyadan sevgiler