3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Termik santral için yürüyecekler

Kdz. Ereğli İlçe sınırları içinde bulunan Köseağzı mevkiine kurulması planlanan termik santrale karşı Ereğli ve Kandilli'den yüzlerce vatandaş Ankara'da bulunan Çevre ve Orman Bakanlığı'na gidecek. Ereğli ilçesine bağlı Kandilli beldesi Köseağzı mevkiine kurulması planlanan termik santrale karşı geçtiğimiz günlerde oluşturulan İcra Kurulu konuyla ilgili olarak bir basın toplantısı düzenledi.

Kurul adına açıklama yapan Av. Yakup Okumuşoğlu, "Kdz. Ereğli İlçesi sınırları içinde Köseağzı mevkiinde kurulması planlanan Kandilli Termik Santrali'ne ilişkin olarak 07.04.2009 tarihinde saat 14.30 da Çevre ve Orman Bakanlığı'nda ÇED Yönetmeliği gereği sürecin bir parçası olan ve söz konusu Termik Santralin ÇED raporuna dair kapsam belirleme toplantısına temsilci düzeyinde katılmak, söz konusu termik santralin yapımına ilişkin olarak itirazlarımızı, görüş ve önerilerimizi yazılı-sözlü olarak söz konusu toplantıda yetkililere bildirmek, hazır olacak Ereğlili yurttaşların katılımı ile bir basın açıklaması yapmak ve akabinde tekrar Ereğli'ye dönmek üzere bir planlama yapılmıştır. Saat 07.00'de Ereğli'den katılımcılarla beraber hareket edilip, 13.00-13.30 gibi Çevre ve Orman Bakanlığı'na varılması planlanmıştır. Çevre Orman Bakanlığı'na Ereğlililerin söz konusu santrali istemediklerini, Ereğli'nin kirlenmeye daha fazla tahammülü olmadığını, tüm dünyanın termik santrallerden vazgeçip yenilenebilir enerjiye yöneldiği, yeni ve temiz enerji üretim modellerinin denendiği günümüzde Türkiye'nin bir yılda lisansladığı termik santral sayısının 200'ün üzerinde olduğuna da dikkat çekerek, termik santrale karşı olan görüş ve önerilerimizi bildireceğiz. Kyoto Protokolü'nü onaylayan bir ülkenin her geçen gün daha fazla karbon, kükürt gibi gazları atmosfere salmasına, zehirli kimyasallar içeren kül ve tozları ile de havamızı, suyumuzu, toprağımızı ve tarım alanlarımızı kirletme potansiyeline sahip termik santral lisans sayısındaki artış Türkiye'nin uluslar arası sorumluluğunu da doğuracak bir uygulamadır. Sonuç olarak, Ereğli'nin soluk alabileceği tek alan olarak kalan Köseağzı Plajı'nın üzerine bir termik santral kurulmasının planlanması tarafımızca kabul edilemez bir uygulama olacaktır. Bu sebeplerle gerek termik santrallerin çevre ve insan sağlığına olan etkileri, gerek Kandilli Termik'in kurulacağı alan nedeni ile ve 20x20 kilometrelik bir alana etkileri olacağı değerlendirmesi ile adı geçen projeye Ereğliler olarak karşı olduğumuzu doğrudan doğruya Çevre ve Orman Bakanlığı'na iletmek üzere, 7 Nisan 2009 günü saat 07.00'de Ankara'ya hareket edeceğimizi tüm kamuoyuna saygı ile duyururuz" dedi.


Av. Yakup Okumuşoğlu, Kandilli'den yaklaşık 150 kişinin Ereğli'den ise yaklaşık 250 kişinin Ankara'ya gideceğini belirtti.
 

iha
Yayın Tarihi : 6 Nisan 2009 Pazartesi 19:24:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?