3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

TOOB 1.Kagik Kurulu Kongresi

1.Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kadın Girişimciler Kurulu (KAGİK) Kongresi yapıldı.


TOBB Kadın Girişimciler Kurulu (KAGİK) 1. Kongresi Ankara’da TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (ETÜ) Toplantı Salonu’nda yapıldı.

Kongre’de TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş ile Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu konuşma yaptı.

Türkiye’nin dört bir yanından gelen kadın girişimcilerin yanı sıra, Zonguldak Kadın Girişimciler Kurulu’nu temsilen Başkan Nurcan Abay, KAGİK Başkan Yardımcısı Aysel Manay, TSO Genel Sekreteri Renda Okay, Ayşen Orhan, Ece Sönmez, Nilgün Efes, Nilay Yıldız ve Yurdagül Mekikoğlu katıldı. Kongrede “Kadının elinin değmediği bir ekonominin bereketi olmaz” diyerek söze başlayan TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, “Gelişmiş bir toplumun ilk adımı olarak kadınlarımızı sosyal ve ekonomik yaşamda daha aktif pozisyona sokmalıyız. Avrupa Birliği’nin bir parçası olabilmemiz için kadınlarımızın gelişimine olanak tanımalıyız. Bu çerçevede siz kadınlarımız da, Türkiye Büyük Millet Meclisi’de (TBMM) kadın-erkek eşitliğini korumayı öngören komisyonun kurulması için lobi oluşturmalısınız” şeklinde konuştu.


Kongrenin ardından bir açıklama yapan Zonguldak Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nurcan Abay ise kadınların yeterince temsil edilmediği her alanın sosyal olarak eksik bir alan olduğunu söyledi. Abay, “Kadınların yeterince temsil edilmediği her alan sosyal olarak eksik ve sorunlu bir alandır. Ülkemizde girişimci sayısı zaten düşüktür. Kadın girişimci sayısı ise çok daha düşük düzeydedir. Kadın girişimci sayısı resmi rakamlara göre 72 bin civarında. Aile şirketlerinde çalışanları eklersek 100 bini ancak bulabiliyoruz.

Fakat bu kadın girişimci oranının yüzde 10’u geçmediği gerçeğini değiştirmiyor. Bağ-Kur üyelerinde kadın sayısına baktığımızda oran yüzde 12’dir. Ülkemizde kadınların çalışma hayatına katılmaları da çok düşük bir düzeydedir. Kuzey Avrupa ülkelerinde kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 70’lerdedir. Avrupa Birliği (AB) ortalaması yüzde 60’a yakındır. Bizde ise bu oran yüzde 24 düzeyindedir. Yani her dört kadından sadece biri çalışmakta veya iş aramaktadır. Geri kalanı evde oturmaktadır. Böylece Türkiye’de çalışanların yüzde 72’si erkek, sadece yüzde 28’i kadındır. TOBB Başkanımız Hisarcıklıoğlu’nun da dediği gibi biz kadınlar sosyal ve ekonomik yaşamda aktif pozisyona girmeliyiz” dedi.

İha
Yayın Tarihi : 29 Ağustos 2008 Cuma 20:26:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?