3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Toptan, liderlere niçin mektup yazdı?

TBMM Başkanı Köksal Toptan, tartışmalı Anayasa, AB Uyum kanunları, TBMM iç tüzüğü ve siyasi partiler gibi konularda arayı bulması amacıyla kurulacak uzlaşma komisyonu için Mecliste grubu bulunan siyasi partilere, mektup yazdığını söyledi. Mektuba 1 Ekim 2008 tarihine kadar siyasi parti genel başkanlarından cevap beklediğini belirten Toptan, şuana kadar MHP ve Ak Parti'den 8 ismin başkanlığa bildirildiğini kaydetti.

Zonguldak'ın kozlu beldesini ziyaret eden TBMM Başkanı Köksal Toptan Kozlu belde Belediye Başkanı Hüdai Dökmeci'yi makamında ziyaret etti. Ziyaretin ardından yaptığı açıklamada, kamuoyunda çok tartışılan Anayasa değişikliği, AB uyum kanunları, TBMM iç tüzüğü, siyasi partiler kanunu, seçim kanunu, siyasi etik kanunu ve siyasetin finansmanı kanunları gibi kamuoyunda çok tartışılan konularında uzlaşmaya varılabilmesi için amacıyla uzlaşma komisyonu kurulacağını söyledi.

Uzlaşma komisyonuna isim önerisinde bulunması amacıyla siyasi parti genel başkanlarına yazdığı mektuba cevap beklediğini kaydeden Toptan, "Şimdi önümüzde kamuoyunun tartıştığı bir takım önemli konular var. Ben bunları 4 ana başlık altında özetledim. Bunlar, Anayasa, bir diğeri AB uyum kanunları, bir diğeri TBMM iç tüzüğü, sonuncusu da tartışılan ama bir türlü gündeme getirilemeyen siyasi partiler kanunu, seçim kanunu, siyasi etik kanunu ve siyasetin finansmanı kanunlarıdır. Şimdi bu 4 konuda düşündüğümüz uzlaşma komisyonuyla ilgili isim
bildirmeleri için siyasi partilerimizin sayın genel başkanlarına yazdığım mektuba 1 Ekim'e kadar yanıt bekliyorum. Şu ana kadar MHP ve AKP bu uzlaşma komisyonları için 2'şerden 8 ismi başkanlığımıza bildirmiş bulunmaktadır. Kalan 2 siyasi partimizden de önümüzdeki günlerde olumlu cevap alacağımı umuyorum" dedi.

Toptan Uzlaşma kuruluşunun amacını ve önemini de şöyle anlattı: "Uzlaşma komisyonlarının kurulmasında amacımız şudur; 'Uzlaşma komisyonu mutlaka belli bir metni kabul etme amacıyla anlamıyla kurulmaz. Örneğin Anayasa ile ilgili uzlaşma komisyonu, Anayasa konusunda siyasi partilerin şimdiye kadar ortaya attığı değişik fikirlerin tartışılabileceği ve varsa uzlaşılabilen noktaların ortaya çıkarılmaya çalışılacağı bir komisyon olarak görev yapacaktır. Şunu düşünüyorum, 'uzlaşmaya çalışmadan uzlaşmazlık var' demek mümkün değil. 'Uzlaşmazlığın ortaya çıkabilmesi için önce uzlaşma adına adım atmak ve uzlaşmaya çalışmak vardır' diye düşünüyorum. Elbette siyasi partilerin kendi programları kendi düşünceleri var. Fikirler örtüşmeyebilir. Bütün bunlara karşın TBMM'de gurubu bulunan siyasi partilerin tartışmaları konuşmaları ve varsa uzlaşılabilen noktaları bulmaları gerekir. Geçmişte daha çok partinin gurubu bulunduğu TBMM'de, özellikle 2001 yılında 36 maddelik bir anayasa değişikliğini uzlaşmayla gerçekleştiren TBMM önümüzdeki süreçte de bu 4 ana başlık altında uzlaşma sağlayabilir. Umuyorum bu girişimimiz olumlu bir sonuç verir ve Türkiye'nin beklediği çok önemli kanunları bütün siyasi partiler sivil toplumları da istişare tartışması görüşmek suretiyle gerçekleştirir. 1 Ekim'de ilk toplantısını yapacak TBMM'de öyle ümit ediyorum ki bu süreçte Türkiye'nin ve Türk milletinin yararına çok önemli yeni yasalara ve girişimlere imza atma imkanını bulacağımıza inanıyorum."

Toptan, gezilerini Gökçebey ve Devrek ilçelerindeki belde ve köylerde sürdürüyor

iha
Yayın Tarihi : 20 Eylül 2008 Cumartesi 16:54:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?