3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Toptan, sigara yasağına değindi

Cumhurbaşkanı Vekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Köksal Toptan, Zonguldak'ta Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezi'nin (KETEM) açılışında sigara yasağına değindi. Toptan, "Sigarayı bırakması halinde o tiryaki ölmüyor, ama sigara içen içmekten ölüyor" dedi.

Cumhurbaşkanı Vekili ve TBMM Başkanı Köksal Toptan, Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı Atatürk Devlet Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) ve Yoğun Bakım Ünitesi'nin açılışına katıldı. Açılış öncesi hastanenin Konferans Salonu'nda toplantı düzenlendi. Toplantıya, TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın yanı sıra, Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkan Yardımcısı Dr. Nejat Özgül, İl Sağlık Müdürü Öner Güner, Zonguldak Belediye Başkanı Secaattin Gonca, başhekimler ve doktorlar katıldı.

KETEM ve Yoğun Bakım Ünitesi hakkında bilgiler verilmesinin ardından Cumhurbaşkanı Vekili ve TBMM Başkanı Köksal Toptan, kürsüye çıkarak konuşma yaptı. Toptan, kanserin çağın ve ülkenin en öncelikle hastalıklarından bir tanesi olduğunu söyledi. Türkiye'de sigara kullanımı için yaklaşık 15 milyon dolar para ödenildiğini söyleyen Köksal Toptan, sigara kullanımı yasakları hakkında Amerika ve Avrupa ülkelerindeki uygulamaları örnek gösterdi.

19 Mayıs 2008 tarihinde yürürlüğe giren Sigara Kullanma Yasağı'nın ardından sigara kullanımında yüzde 5'lik düşüş yaşandığını ifade eden Toptan, önümüzdeki Temmuz ayından itibaren de kapalı yerlerin tamamında sigara kullanma yasağının yürürlüğe gireceğini kaydetti. Sigara kullanımının asgariye indirilmesi ile sigaranın oluşturduğu hastalıklara ödenen paraların başka yerlere ödenebileceğini ifade eden Cumhurbaşkanı Vekili ve TBMM Başkanı Köksal Toptan şöyle konuştu:

"Kanser çağımızın ve ülkemizin çok öncelikli hastalıklarından bir tanesidir. Biz Türkiye olarak sigara içmek için yaklaşık 15 milyon dolar para ödüyoruz. Sigara kanser yapıyor, o kanseri tedavi etmek için de yılda 2.6 milyon Euro para ödüyoruz. Bir Amerikan Filmi'nde bir baş aktörün bir sahnede markası önemli değil elinde bir sigara ile görünmesinin bedeli bir milyon dolar. Sigara şirketleri böyle para ödüyorlar. Önümüzdeki Temmuz ayından itibaren kapalı yerlerin tamamında sigara yasağı başlayacak.

Bir televizyon dizisinde bile sigara içildiği görüldüğünde ihbar edilmelidir. Kendi hukukumuzu, kendi sağlığımızı öncelikle bizim korumamız lazım. 19 Mayıs 2008 tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde sigara tüketiminde yüzde 5'lik bir düşme oldu.

'Yüzde 5 bir şey mi ifade eder' evet ediyor. En azından bir milyar dolar daha az ödemiş olduk. Bunu özellikler gençlerimize, çocuklarımıza sigara ile mücadele yaygın hale getirilirse çok daha aşağılara düşürmek mümkündür. Amerika'da ve Avrupa'nın bazı ülkelerinde açık alanın bile her yerinde sigara içemezsiniz. Açık alanların belirli yerlerinde ancak sigara içebilirsiniz. Mesela Singapur'da hiçbir yerde sigara içemezsiniz. Sokakta giderken, parkta gezerken sigara kullanımı mümkün değil ve yasak. Ve çok ağır cezaları var. Bizde kendi hukukumuzu ve kendi sağlığımızı koruyabilirsek, sigaraya ve sigaranın oluşturduğu hastalıklara harcadığımız paraları başka yerlerde kullanabiliriz. En azından dövizimizi başka yerlerde kullanırız. Sağlığımızı korumuş, kurtarmış oluruz.
Gelecek kuşakları kurtarmış oluruz. Sigarayı bırakması halinde o tiryaki ölmüyor. Yani sigara içmemekten ölmüyor, ama sigara içen içmekten ölüyor. 100'de yüz kesin."

Toptan ve beraberindekiler KETEM ve Yoğun Bakım Ünitesi'nin açılış kurdelelerini kesti. Ünitelerdeki bazı hastaları da ziyaret eden Toptan, ziyaret sonrası hastaneden ayrıldı.

iha
Yayın Tarihi : 21 Şubat 2009 Cumartesi 14:22:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?