3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

TTK eğitimsiz madenci istemiyor

Zonguldak’ta madencilik mesleği ile ilgili eğitim çalışmaları başlatıldı.
İş-Kur Zonguldak İl Müdürlüğü, Türkiye Taşkömürü Kurumu ve Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından başlatılan protokol çerçevesinde İş-Kur’a müracaat eden vasıfsız kişilere yönelik madencilik kursu açıldı.

Meslek edindirme projesi kapsamında başlatılan çalışma ile 23 kursiyer TTK Eğitim Merkezi’nde kurs görmeye başladı. Pano ve ayak üretimi konusunda eğitim gören kursiyerler ve çalışma hakkında bilgi veren Türkiye Taşkömürü Kurumu Eğitim Şube Müdürü Erol Şeref, Türkiye İş-Kurum’u Zonguldak İl Müdürlüğü meslek edindirme projesi kapsamında çalışma başlatıldığını bildirdi. İstihdam alanında Zonguldak’ta sıkıntılar duyulan madencilik mesleği ile ilgili eğitim çalışmalarının kapsamında kursiyerlere 21 gün kurs verileceğini anlatan Şeref, “Madencilikle ile ilgili TTK dışında hiçbir kurum ve kuruluşun eğitim vermediği göz önüne alınarak İş-Kur yetkilileri kurumumuza müracaat ettiler. İş-Kur Milli Eğitim ve TTK müşterek bir protokol dahilinde madencilik mesleğinde pano, ayak üretim işçisi (kazmacı, domuzdamcı) kurs vermeyi TTK olarak yüklendik. Kurumumuz merkezinde teorik ve uygulamalı 21 iş günlü kursumuza 25 kişi ile başladık. Buradan sonra İş-Kur’un yönlendirmesi ile periyodik olarak bütün eğitimlerimiz devam edecektir. Kursiyer seçimini İş-Kur yapmaktadır. Ancak biz kurum olarak kurs sonunda yapılacak sınav sonrasında başarılı olan kursiyerlerini belgelerini Milli Eğitim Müdürlüğü verecek. Ayrıca kursiyerlere kurs süresi içerisinde İş-Kur tarafından günde 15 TL ve sigortaları ödenmektedir. Bizim TTK Kurumu olarak yeraltı madenciliğinde ihtiyaç duyulan her türlü eğitimi vermeye hazırız. Genel Müdürlüğümüz yetkilileri bizlere bu konuda çok destek veriyor” diye konuştu.


ÇALIŞMA BAKANLIĞI’NIN UYGULAMASI

Böyle bir eğitime ihtiyaç duyulmasının Çalışma Bakanlığı dahilinde başlatıldığını dile getiren Şeref şöyle dedi:
“Böyle bir eğitime ihtiyaç duyulması 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren yürürlüğe konulan Çalışma Bakanlığı’nın ağır ve tehlikeli iş kollarında çalışacakları mutlaka eğitim almaları ve belge almaları zorunluluğu getirmesi ile başlamıştır. Yer altı madenciliğinde ağır ve tehlikeli iş kollarından sayıldığından pano ayak üretim işçiliğinde kurslarımızı başlattık. Bundan böyle kömür ayağında çalışacak işçilerin eğitimleri ve sertifikaları olacaktır. Kurumumuz eğitim merkezinde uzun yıllar yeraltı madenciliğinde ocak mühendisliği yapmış ve konularında uzmanlaşmış mühendislerimiz, idarecilerimiz eğitmenlik yapmaktadır. Ayrıca kurs içerisinde kursiyerlere gördükleri dersler ile ilgili özet hazırlanmış konu notları ve ders notları kursiyerlere verilmektedir.”

iha
Yayın Tarihi : 24 Haziran 2009 Çarşamba 13:07:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?