3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Tünel için imza kampanyası

Zonguldak’ta yaklaşık 100 dernek tarafından kurulan Zonguldak Platformu tarafından “1100 metre Mithatpaşa Tüneli için 1100 metre imza” sloganıyla imza kampanyası başlatıldı.

Kentteki yıllardır süren trafik sorunun çözümü için önemli bir adım olarak düşünülen kampanya, iktidar ve muhalefeti de buluşturdu.

Zonguldak’ın Kent Merkezi’nde bulunan Zonguldak Vergi Dairesi önünde kurulan imza standında, trafik sorunu gösteren fotoğraflar ile yıllar öncesinde hazırlanmış Mithatpaşa Tüneli projesi de halka sergileniyor. İktidar ve muhalefet parti milletvekillerinin de ortak desteğini alan Mithatpaşa Tüneli projesi ve imza kampanyası yoğun ilgi görüyor.

Bir hafta boyunca sürecek kampanya sonunda toplanan imzalar, projenin bir an önce yatırım programına alınması için Başbakanlığa, Ulaştırma ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’na ulaştırılacak. İmza kampanyasına Ak parti Milletvekili Polat Türkmen’in yanı sıra CHP Grup Başkanvekilleri Hakkı Süha Okay, Kemal Anadol, CHP Zonguldak Milletvekilleri Ali Koçal, Ali İhsan Köktürk, MHP Zonguldak İl Başkanı Mustafa Korkutan, çok sayıda dernek, sendika, oda gibi sivil toplum örgütleri yönetici ve temsilcileri de destek verdi.

Zonguldak Milletvekili Polat Türkmen, Mithatpaşa Tüneli’ndeki son çalışmalar hakkında bilgi verdi. Birlik ve beraberlik içinde toplumsal bir soruna sahip çıkmanın çok anlam ifade ettiğini de belirten Türkmen, “Önemli olan insanların yaşadığı kente toplumsal olarak sahip çıkmaktır. Eğer bu birlik beraberlik yok ise yapılan çalışmalarında bir anlamı olmuyor. Zonguldak şehir merkezi görüntüsü ve yollarıyla en geri kalmış illerden biri. Bunun düzelmesi için gayret gösteriyoruz. Şehir geçişleri çok önemlidir. Mithatpaşa Tüneli’nin proje ihalesi yapıldı ve bitti. Bundan sonra tünelin açılma ihalesi olacak. Bu toplum sahip çıktığı müddetçe yapılan çalışmaların hızlanacağına inanıyorum. Hepimiz bu çalışmalara destek vermeliyiz ve bu bizim için hayati önem taşımaktadır” dedi.

‘LİMANI KAPATALIM’ ÇAĞRISI
Polat Türkmen, Zonguldak Limanı’nda kapatılması gerektiğini ifade etti. Zonguldak Limanı’nın kapatılması gerektiğini anlatan Türkmen, “Bir sorunumuz daha var ve bunu da yıllarda bu yana gündeme getiriyoruz. Zonguldak Limanı’nın kapatılması lazımdır. Bir yere sıkışıp, kalmışız. Trafik olarak ta ilerleyemiyoruz. Bunu kamuoyu olarak araştırmamız lazım. Ben bunu geçmiş dönemlerde Başbakanımızla da konuştum. Bana ‘Sizin orada denizi dolduracaktınız ne oldu?’ dedi. Gerçekten çok önemlidir. Çatalağzı’nda da bize fazlasıyla yetecek bir liman yapılıyor. Bu liman yapılıp hizmete girdikten sonra bu kamuoyunun duyarlılığını liman içinde özellikle istiyorum. O zaman yollarınızı ve alışveriş merkezlerimizi daha fazla halka hizmet yapabiliriz” diye konuştu.

Kampanyaya katılmaktan mutluluk duyduğunu belirten Kemal Anadol, "Zonguldak diğer illerinden farklı, Cumhuriyet ilidir, Cumhuriyetin kurulmasının ardından kurulan Zonguldak'a o dönemlerde özen gösterilmiştir. Sağ iktidarlar zamanında, Zonguldak bölündü, küçüldü. İki yavru il oldu. Ne Zonguldak'a ne de onlara faydası olmadı. Öteden beri en büyük sorunu da trafik oldu. Bu caddeden tren geçerdi. Sadece tren yolu kalktı, ama trafik sorunu olduğu gibi devam ediyor. Tüm dernekleri kutluyoruz. Kampanyanın yanındayız. İktidar bu kampanyaları değerlendirmezse, 2011 yılında CHP iktidara gelecektir. O zaman Zonguldak'ın trafik sorunun hep birlikte çözeriz" dedi.

PROJENİN TARİHİ
Platform Sözcüsü Osman Sav, tüm Zonguldaklılara imza kampanyasına destek vermesi çağrısında bulundu. Sav, “Kent merkezindeki trafik sorununu yıllardır yaşıyor, çilesini çekiyoruz. Ankara yönünden gelip, Kilimli, Karadon, Gelik,Çatalağzı, Muslu yönüne giden tüm ağır tonajlı araçlar kent merkezinden geçmek zorunda kalıyor. Var olan kömür üretim bölgeleri yanında Çatalağzı ve Muslu beldelerinin ağır sanayi bölgeleri olarak ilan edilmesiyle yapımına başlanan liman, elektrik santralleri ağır tonajlı büyük araç trafiğini daha da artırdı, artık çekilmez, dayanılmaz boyutlara getirdi. Öyle ki, İtfaiye yol bulup yangına yetişemiyor, hasta araçları hastaneye zamanında ulaşamıyor.

Daha devamı da gelecek. Yakın zaman içinde çimento fabrikasının ve diğer entegre tesislerin yapımına da başlanacak. Önlem alınmazsa korkunç son şimdiden görünüyor, ulaşım durma noktasına gelecek” diye konuştu. Mithatpaşa Tüneli’nin 1968-69 yıllarında başladığını belirten Sav, projenin tarihi hakkında da şu bilgileri verdi:

“Mithatpaşa Tüneli projesi, 1972-73 yıllarında tamamlanmıştır. Metropoliten İmar Planı çalışmalarında da bu yol ve tünel planlara işlenmiştir. Halen uygulanmakta olan imar planlarında tünel ve yol aynen durmaktadır. Mitatpaşa Tüneli, İkinci Makas kavşağı karşısından başlayıp, yükselen eğimiyle Tepebaşı mahallesi son durak denilen yerde son bulmaktadır. Takriben 1100 metre Uzunluğunda bulunan Mithatpaşa Tüneli 4 şeritli, 22 metrelik yol genişliğini ve 5.20 metrelik. yüksekliği sağlayacak şekilde yapılması planlanıyor”
 

iha
Yayın Tarihi : 9 Ağustos 2009 Pazar 15:35:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?