3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Türk dış politikası tartışıldı

Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) ve Zonguldak Valiliği tarafından düzenlenen "Türk Dış Politikası-Küresel Gelişmeler ve Türkiye'ye yansımaları" konulu konferans Zonguldak'ta gerçekleştirildi.


Zonguldak Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferansa TBMM Başkanı Köksal Toptan, TASAM Başkanı Süleyman Şensoy, Zonguldak Valisi Yavuz Erkmen ile çok sayıda milletvekili, bürokrat ve vatandaşlar katıldı.

Yapılan açılış konuşmalarında TASAM Başkanı Süleyman Şensoy, dengelerin yeniden kurulduğu bir sürecin yaşandığını kaydederek, dikkatli bir politika izlenmesi gerektiğini ifade etti.

Şensoy, "Rahat etme alışkanlığımızı bir kenara bırakarak, yeniden gelene kendimizi uyarlamak, sağlam bir şekilde ayaklarımızı yere basma ve oluşan dengeler üzerinde hem güvenlik, hem sosyal, ekonomik, hem de kültürel olmak üzere her alanda ülke ve millet olarak hak ettiğimiz yeri alabilme mücadelesi içerisinde yaşıyoruz. 2001 Eylül'ü ile birlikte daha da değişen dünya dengeleri içerisinde matematik zekamızın bize söylediği çok önemli şeyler var. Çünkü eski bildiğimiz ezberler, uyguladığımız metotların çoğu geçersiz. Bilinen asgari 2200 yıllık devlet tarihi olan, 17 büyük Türk devleti kuran milletin evlatları olarak, bu yeni dönemde uyum sağlayacağımıza hiçbir endişemiz yok. Bütün dengelerin yeniden kurulduğu bir süreci yaşıyoruz. Burada çok sofistike metotların, çok boyutlu planlanmış çalışmaların vücuda getirildiğini, bazen 4., 5.,6. perdelerin arkasında bir takım işlerin organize ve koordine edildiğini, artık bu kadar ince ve sofistike metotlarla çalışmalar yapıldığını görmekteyiz. Bunu küçük bir lokal çalışmalarda çok büyük uluslar arası ilişkilere kadar uzatabiliriz. Bir şeyin her şeyin etkilediği, küreselleşme ve iletişimin zirve yapması ile tüm sorunların canlı olarak izlenebildiği, tartışabildiği, toplumların olumlu yada olumsuz anlamda maniple edilebildiği veya olumlu yönde yönlendirilebildiği teknolojik süreci yaşıyoruz" dedi. Daha sonra kürsüye çıkan Vali Erkmen, toplantının başarılı geçeceğine inandığını belirtti. Daha sonra geçilen konferansta oturum başkanlığı görevini yürüten TASAM Başkan Yardımcığı ve Büyükelçi Murat Bilhan, 10 yılda halkında dış politikaya olan ilgisinin arttığını kaydetti. Bilhan, şöyle
konuştu:


"Dış politikanın 10 yıl önce gazetelerin sayfalarında veya köşe yazılarında 10 günde bir yorum çıkan durumda ve konumdaydı. Halkımızın ilgi alanına girmezdi. Bugün dış politika, manşetleri işgal eden, herkesin izlediği dışa açılımı küreselleşmenin de verdiği enerji ve sinerjiyle halkımızın dışa bakmaya başladığı bir konuma geldi. Türkiye'nin jeostratejik konumunun bizler farkındayız. Zaman zaman devlet adamlarımızın bunu öne sürüyor. Ancak bunu karşı tarafın özellikle 3. tarafların bilmesinde ve anlamasında yarar vardır. Dış politikamızın ana hedeflerinden biride budur." Türkiye'nin AB üyeliği için Ortadoğu, Orta Asya, veya Kafkas boyutunu ihmal etme lüksünün bulunmadığını vurgulayan Bilhan, "Bir balkan ülkesinin tek boyutu vardır. AB üyesi olma hedefidir. Bu balkan ülkesinin bir tane hedefi ve önceliği var. Bu hedefe gitmezse kendisi için ölümcül sonuçlar doğurur. Bunun dışında kalması, o balkan ülkesini perişan eder. Türkiye'de öyle bir durum yok. Türkiye AB ülkesi tabi ki olsun. Olması muhakkak artı değerdir. Onun için kenetlenerek, gereken dersleri çıkarmalı gereken adımları atmalıdır. Türkiye AB üyesi olmazsa, x balkan ülkesi gibi ölümcül sonuca gitmez. Diğer boyutları ile yaşar. Tüm boyutlar arasındaki eşit mesafeyi korumak zorundadır. Türkiye AB üyesi olduğu zaman, Ortadoğu, veya Orta Asya, veya Kafkas boyutunu ihmal etme lüksüne sahip değil. Fransa, AB üyesi olarak, Frankofani dediğimiz alandaki ülkeleri ihmal edebiliyor mu? Türkiye AB ülkesi olsun yada olmasın diğer boyutlarına eşit mesafede düzgün bir dış politika gütmek zorundadır" dedi.


Oturumda Kocaeli Üniversitesi Rektör Yarımcısı Prof. Dr. Hasret Çomak, "Küresel Güvenlik ve Türkiye", Işık Üniversitesi'nden Prof. Dr. Bülent Aras, "Ortadoğu'da yeni gelişmeler ve Türkiye" Bakü Slavyan Üniversitesi'nden Doç. DR. Tuğrul İsmayil, "Karadeniz, Kafkasya ve Orta Asya'da Jeo-stratejik gelişmeler", İstanbul Üniversitesi'nden Doç. Dr. Ahmet Kavas, "Türkiye'nin Afrika Açılımı", Doç. Dr. Engin Selçuk "AB ve Türkiye" konuları anlatıldı.

iha
Yayın Tarihi : 18 Ocak 2008 Cuma 10:57:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?