3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Türk-İş'den gözdağı!

Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, "Sokaklar ısınıyor, eylemse eylem, grevse grev" dedi.

 
Mustafa Kumlu, Türk-İş tarafından Zonguldak'ta düzenlenen İş Sağlığı ve Güvenliği Semineri'nin açılışına katıldı. Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, burada yaptığı konuşmada sert mesajlar verdi.

İki gün serecek toplantıya, işyeri baştemsilcileri, işyeri temsilcileri ile İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulu'nda görevli üyelerin katıldığı İş Sağlığı ve Güvenliği Semineri'nin açılışına Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Zonguldak Vali Yardımcısı Cemalettin Özdemir, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel
Başkanı Ramis Muslu ve GMİS Genel Merkez Yöneticileri, SGK İl Müdürü Muharrem Demirci, Maden Başçavuşları Derneği Başkanı Erdoğan Kocaoğlu, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) İş Güvenliği ve Eğitim Daire Başkanı Mesut Öztürk, Türk-İş 1. Bölge Marmara Sorumlusu Adnan Uyar katıldı.


Mustafa Kumlu, yaklaşık 300 bin işçiyi ilgilendiren kamu çalışanları toplu iş sözleşmeleri görüşmelerinde hükümetle yaptıkları çerçeve protokol görüşmelerinde hükümetin birinci ve altıncı altı aylar için yüzde 3'er, üçüncü ve dördüncü aylar için yüzde 2.5'ar zam önerdiğini hatırlattı. Bu oranın yetersiz olduğunu anlatan Kumlu, sözlerine şöyle devam etti: "Başbakan, yanlış bilgilendiriliyor. Yüzde 5.24'lük enflasyon üzerinden zam teklifinde bulunuyorlar.

Oysa 2008 yılı enflasyon oranı yüzde 9.5 ve ücretlere zam konusunda dikkate alınmalıdır. Bu rakamlarla anlaşamayız. Sokaklar ısınıyor. Eylemse eylem, grevse grev. Hazır olun. Bizim tavrımız nettir. Kıdem tazminatına dokunanın eli yanar."
Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ramis Muslu ve Tes-İş Sendikası Şube Başkanı Ahmet Hasanefendioğlu'nun yaptıkları konuşmaların ardından kürsüye gelen Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, 1 Mayıs kutlamaları, "Kriz varsa, çare var" kampanyası, yaklaşık 300 bin kamu çalışanını ilgilendiren toplu iş sözleşmeleri görüşmelerine yönelik tartışmalarla ilgili konuştu.

Türk-İş'in, kamu kesiminde yeni bir toplu iş sözleşme döneminin içinde olduğunu anlatan
Kumlu, şunları söyledi: "Sözleşmelerin en kısa zamanda imzalanabilmesi bizim için önemli gündem maddesidir. İşçilerimiz de kamu sözleşmelerinin geç kaldığı yönünde tedirginlik bulunmaktadır. Ancak 1989 yılından itibaren çerçeve protokol imza tarihlerine bakıldığında haziran, temmuz ve ağustos aylarının ağırlıkta olduğu, hatta kimi dönemlerde imza tarihinin eylül ayına sarktığı görülecektir. 2007 yılı toplu iş sözleşmelerine ilişkin çerçeve protokol imza tarihi 26 Haziran 2007 olduğu da gözetilecek olursa, henüz ciddi bir gecikmenin olmadığı ortaya çıkacaktır. Tüm bunlarla birlikte çabamız, 2009 yılı kamu sözleşmelerine ilişkin çerçeve protokolün en kısa sürede imzalanmasıdır ve hükümet ile bu yönde yaptığımız görüşmeler sürmektedir."


FATURA ÇALIŞANLARA KESİLEMEZ
Hükümetin önerisinin "birinci ve ikinci altı aylar için yüzde 3, üçüncü ve dördüncü aylar için yüzde 2.3" olduğunu anlatan Kumlu, sözlerine şöyle devam etti: "Gerek kamu sözleşmelerinden sorumlu bakan ile gerek önceki gün Sayın Başbakan ile yaptığımız görüşmelerde bizlerin bu rakamı onaylamasının mümkün olmadığı bildirilmiştir. Başbakan, konuyu yeniden değerlendireceklerini söylemiştir. Evet, Türkiye'de bir kriz var, nasıl olacak diyorlar. Türkiye'de işsizlik var, doğrudur.

Türkiye'de işini kaybedenler var, bu da doğrudur. Türkiye'de üniversite mezunu olduğu halde asgari ücretle iş bulduğu için mutlu olan insanların var olduğu bir dönemde olduğumuzu da biliyoruz. Sayın Başbakan'a da ifade ettim. Ben ocak 2009'da aldığım maaşı, Aralık 2009'da da aynen almak istiyorum. Yani Ocak ayında aldığımız maaş, Aralık'a kalmadan Temmuz'da vergiler nedeniyle yüzde 5-6 kayba uğruyor. Bu kayıpların telafi edilmesi gerekiyor. Faturanın çalışanlara kesilmesine gönlümüz razı olmaz."


Bu oranın yetersiz olduğunu belirten Kumlu, şunları söyledi: "Başbakan, yanlış bilgilendiriliyor. Yüzde 5.24'lük enflasyon üzerinden zam teklifinde bulunuyorlar. Oysa 2008 yılı enflasyon oranı yüzde 9.5'dir ve ücretlere zam konusunda dikkate alınmalıdır. Umarım Hükümet, durumu büyük bir ciddiyetle değerlendirir. Şimdi hükümetten haber bekliyoruz. Bu haber, kayıplarımızı telafi edecek bir rakam olursa, yani müjdeli bir haber olursa ne ala. Yoksa, ne yaparız? Çünkü, bu rakamlarla anlaşamayız. Sokaklar ısınıyor. Siz ne derseniz onu yaparız. Eylemse eylem, grevse grev. Buna hazır olun."


Hükümetin krizle mücadele konusunda açıkladığı paketin bir bölümünün finansmanı için İşsizlik Sigortası Fonu'nun gösterildiğini söyleyen Kumlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "İşsizlik Sigortası Fonu işçinindir. Bu fonun amacı dışında kullanılmasına her zaman karşı çıktık, yine karşı çıkıyoruz. Biz fonun kullanılma süresinin ve miktarının iyileştirilmesini istiyoruz. Hükümetin aldığı kararlarda sadece işverenleri değil, çalışanları da gözetmesini istiyoruz."
Ardından GMİS Genel Başkanı Ramis Muslu'yu makamında ziyaret eden Kumlu, beraberindekiler ile vedalaşarak Zonguldak'tan ayrıldı.

İha
Yayın Tarihi : 18 Haziran 2009 Perşembe 18:11:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?