3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Türkiye'de 17 milyon kişi sigara içiyor

Türkiye'nin dünyada en çok sigara tüketen 10 ülkeden biri olduğu belirtildi.

Zonguldak İl Sağlık Müdürü Dr. Öner Güner, Türkiye'nin dünya genelinde sigara içen erkek nüfusunun en çok olduğu ülkeler arasında ikinci sırada bulunduğunu söyledi. Yeni çıkan kapalı alanlarda sigara içilmesinin yasak olmasını öngören uygulamayla Türkiye'de her yıl 400 - 500 bin kişinin sigarayı bırakmasını beklediklerini belirten Güner, ilk 6-7 aylık dönemde ülke genelinde iki bin ton daha az sigara içildiğini bildirdi.

19 Mayıs 2008 tarihinde yürürlüğe giren kanunla ilgili uygulamaların bazı işletmeler için 19 Temmuz 2009'da başlayacağını anlatan Güner, "Tütün tüketiminin yasak olduğu kapalı alanlar kamu hizmet binaları, koridorları dahil olmak üzere her türlü eğitim, üretim, sağlık, ticaret, sosyal, kültürel, spor, eğlence ve benzeri amaçlı özel hukuk kişilerine ait olan ve birden çok kişinin girebileceği 'ikamete mahsus konutlar hariç' binaların kapalı alanları, taksi hizmeti verenler dahil olmak üzere karayolu, demiryolu, denizyolu, havayolu, toplu taşıma araçları, okul öncesi eğitim kurumlarının dershane, özel eğitim ve öğretim kurumları dahil olmak üzere ilk ve orta öğretim kurumlarının, kültür ve sosyal hizmet binalarının kapalı ve açık alanlarıdır. Özel hukuk kişilerine ait lokantalar ile kahvehane, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti veren işletmelerde 19 Temmuz 2009 tarihi itibariyle tütün tüketimi yasaklanacaktır."

TÜRKİYE'DE HER YIL 100 BİN KİŞİ SİGARAYA BAĞLI HASTALIKLARDAN HAYATINI KAYBEDİYOR
Zonguldak İl Sağlık Müdürü Dr. Öner Güner, yeni uygulama ile birlikte ülke genelinde ilk 6-7 aylık sürede iki bin ton daha az sigara içildiğini belirtti. Türkiye'nin dünyada en çok sigara içilen ilk 10 ülke arasında olduğunu anlatan Güner, şöyle konuştu: "Türkiye'de yaklaşık 17 milyon kişi sigara içmekte ve her yıl 100 bin kişi sigaraya bağlı hastalıklardan dolayı hayatını kaybetmektedir. Sigara kullanıcılarının büyük bölümünü erkekler oluşturmaktadır. Türkiye'de her iki erkekten biri sigara içmektedir.
Ülkemiz dünya genelinde sigara içen erkek nüfusunun en çok olduğu ülkeler arasında ikinci sırada bulunmaktadır. Yeni çıkan ve kapalı alanlarda sigara içilmesinin yasak olmasını öngören bu uygulama ile ülkemizde her yıl 400-500 bin kişinin sigarayı bırakması beklenmektedir. Özellikle bu 6-7 aylık dönem içerisinde ortalama iki bin ton daha az sigara içildiğini görmek sevindiricidir. Amacımız bu sayıyı artırmaktır."

iha
Yayın Tarihi : 29 Aralık 2008 Pazartesi 20:17:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Kemal Yapincak IP: 89.244.226.xxx Tarih : 29.12.2008 21:39:39

kimse kusura bakmasin ama lafa geldiyinde para yok derler ellerindende sigara düsmez bunu 1 aya veya seneye vurduyunuzda ictiyiniz sigaraya göre hesapladiyinizda paralarin dumanla havaya uctuyunu göreceksiniz ben 5 sene oldu bu kötü arkadasimi birakali evime gelen misafirebile evimde sigara icirtmiyotum onlardahi bundan memnunlar cünkü benim yanimda sigaradan uzak duruyorlar en kisa zamanda bu illetten kurtulmanizi dilerim iste ozaman derin bir ohhhhhhhhh cekeceyinizden eminim herkeze DUMANSIZ YASAM DILERIM