3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Uydu meraklısı dede

Zonguldak'ta teknoloji meraklısı yaşlı dedenin evinde bulunan 30'a yakın uydu cihazı görenleri şaşırtıyor.


Zonguldak'ta 1990 yılında oto tamirciliğinden emekli olan Şenyurt Aşkar, evine aldığı uydu cihazları ve çanak antenleri ile yerli yabancı yaklaşık 3 bin kanalı izlediğini kaydetti. Tanıdıkları sayesinde internetten alınan kanal şifreleriyle hiçbir yardım almadan televizyonuna yükleyen teknoloji meraklısı Şenyurt Aşkar, şu anda Azerbaycan'da ikamet eden oğlu Nazmi Aşkar'ın da daha önceden oto tamirciliği yaptığını ve sonra kendisi gibi uydu cihazları ile uğraştığını ifade etti.

90'lı yıllarda Zonguldak'ta dahi bulunmayan bir çanak anteni satın alarak elindeki pusula ile İtalyan kanalları bulduğunu söyleyen Aşkar, birçok uydu cihazı ve çanak anteni tamircisi ustalarının da kendisinden ders aldığını belirtti. Eşi ile birlikte yaşadığı evinde yeteneği sayesinde çanak antenine motor, televizyon sehpasına konsol yaptığını vurgulayan Aşkar, 3 çocuğundan ikisinin yurt dışında birinin de Türkiye'de yaşadığını söyledi. Aşkar teknoloji merakını anlatırken şunları söyledi:
"Ben oto tamircisiydim. Yaşlanıp işi bırakınca merakla eski bir çanak buldum. Zonguldak'ta o zamanlar çanak yoktu. İlk bulduğum eski bir çanak anteninin yönünü pusula sayesinde ayarlayıp ilk kez yabancı İtalyan kanallarını buldum. Şu anda evimde kullandığım ve kullanmadığım 30 tane uydu cihazı var. Çanak anten tamircileri bana geliyor onları tamir konusunda eğitiyorum. Bana çok iş teklifi geldi ama yaşlı olduğum için hiçbirini kabul etmedim. Şu anda cihazların güncellemesini yapabiliyorum. Kanalların şifrelerini girebiliyorum."

İHA
Yayın Tarihi : 4 Ekim 2008 Cumartesi 17:16:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?