4
Mayıs
2024
Cumartesi
ZONGULDAK

Uzun Mehmet anıldı

Kömürün bulunuşunun 177. yıldönümü nedeniyle, Zonguldak'ın Ereğli İlçesi'nde tören düzenlendi. 

Kömürün bulunuşunun 177. yıl dönümü ve kömürü bulan Uzun Mehmet'i anma töreni, Ereğli'nin Kestaneci Mahallesi'ndeki Uzun Mehmet Anıtı önünde yapıldı. Törene İlçe Kaymakamı Osman Ekşi, Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Karadeniz Bölge Komutanlığı Karargah Komutanı Kd. Albay Timur Serçe, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkan Yardımcısı Rahmi Yaman, siyasi parti temsilcileri, daire müdürleri, öğretmen ve öğrenciler katıldı. 

Kaymakam Osman Ekşi, Uzun Mehmet ve maden şehitlerini rahmetle anarken, "Bir çok alanda daha yürüyecek mesafemiz var. Ancak şu var ki, bugün dünden iyidir, yarınlar daha iyi olacaktır. Moralimizi bozmadan, çalışmaya, üretmeye devam edelim" dedi. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık da, geçtiğimiz günlerde madene indiğini ve şartların zorluğunu yakından gördüğünü belirterek, "Yetkililer neden 'işçi alın, işçi alın' diye bağırıyor, bunun ne demek olduğunu anladım" şeklinde konuştu. Posbıyık ayrıca, anıtın gelecek yılki törene kadar, Kaymakamlık, Ereğli Demir Çelik Fabrikaları (ERDEMİR) ve Belediye'nin katkılarıyla daha güzel bir şekle dönüştürülmesi için çalışmalar yapılacağını belirtti. 

GMİS Genel Başkan Yardımcı Rahmi Yaman da, Uzun Mehmet'i ve tüm maden şehitlerini anarak, hükümetin Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) politikasını eleştirdi. Yaman, hükümete, "Gelin yüzünüzü halka dönün" diye seslendi. Son 4 yılda üretimin 2.5 milyon tondan 1.5 milyon tona düştüğüne dikkati çeken Yaman, "Bizim üretimimize engel olanlardan kurtulmalıyız" dedi. 

Törende, resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödüller verildi. Folklör gösterilerinin ardından etkinlik, protokolün Kestaneci İbrahim İzmirli İlköğretim Okulu'nu ziyareti ile sona erdi.
iha
Yayın Tarihi : 8 Kasım 2006 Çarşamba 17:03:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?