3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Uzunmehmet Ereğli'de anıldı

UZUNMEHMET KDZ. EREĞLİ'DE ANILDI

Kdz. Ereğli ilçesinde Uzunmehmet'in Anma ve Kömür Günü nedeniyle tören düzenlendi.

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde taşkömürünün bulunuşunun 180. yıl dönümü nedeniyle Kestaneci Mahallesi'nde Uzunmehmet'i Anma ve Kömür Günü töreni düzenlendi.

Törene, Ereğli Kaymakamı Osman Ekşi, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Doğan Bozkurt, Belediye Başkanı Vekili Turan Çınar, Ereğli Cumhuriyet Başsavcısı Zülkarneyn Kısık, GMİS Armutçuk Şube Başkanı Şerafettin Bozkurt, siyasi parti ilçe başkanları ve yöneticileri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Uzunmehmet Anıtı önünde yapılan tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Ardından GMİS Armutçuk Şube Başkanı Şerafettin Bozkurt konuşma yaptı. Bozkurt, 1990 sonrası izlenen ekonomik politikalar nedeniyle üretim ekonomisinin tahrip edildiğini ve Türkiye'nin her alanda ithalata yönlendirildiğini artık herkesin bildiğini söyledi. 5 milyon ton üretim kapasitesine sahip olan TTK'nın en kısa sürede tam kapasiteyle çalışır duruma getirilmesi gerektiğini belirten Bozkurt, “Uzunmehmet, bundan 180 yıl önce sanayimizin gelişmesi için önemli yer altı zenginliklerimizden olan bölgemizde taş kömürünü buldu. Bizler160 yıldır taşkömürünü üretimi yapıyoruz. Bu süreç içinde yaklaşık 5 bin tane şehit verdik. Bugünde taşkömürü sanayinin vazgeçilmez ürünü olarak sahip olduğu durumu koruyor. Bölgemizde en az 100 yıl üretebilecek kömür rezervi var. Özellikle 1990 sonrası izlenen ekonomik politikalar nedeniyle üretim ekonomisinin tahrip edildiğini ve Türkiye'nin her alanda ithalata yönlendirildiğini artık hepimiz biliyoruz. Taşkömürü üretimi düştükçe, doğal olarak Türkiye'nin taşkömürü ithalatı arttı. Yıllık 20 milyon taşkömürüne ihtiyaç olan Türkiye, her yıl 2 milyar dolar ödeyerek dışarıdan kömür alıyor. 5 milyon ton üretim kapasitesine sahip olan TTK, en kısa sürede tam kapasiteyle çalışır duruma getirilmelidir. Bu işi yapabilecek olan özel sektörde en az 5 milyon ton üretmeli ve Türkiye'nin yıllık ihtiyacının en az yarısı ülkemizde üretilmelidir. 9 yılı başında iş başı yapan3 bin yeni arkadaşımızla TTK'ya yeni bir heyecan geldi. Hep birlikte üretimi daha yukarılara taşıyabilmenin mücadelesini veriyoruz. Ancak bu yetmez. TTK'nın yıllık 5 milyon ton üretebilmesi için yapılması gereken yatırımlar kesintisiz sürdürülmeli ve ihtiyaç duyulan işçiler alınmaya devam edilmelidir” dedi.

Ereğli Belediye Başkan Vekili Turan Çınar, Kdz. Ereğli'nin kömür sayesinde ERDEMİR'e ev sahipliği yaptığını kaydederek, “Uzunmehmet bundan 180 yıl önce tesadüf eseri, Köseağzı mevkiinde taşkömürüne rastladığında bölgesinin ve ülkesinin geleceği için çok önemli bir olaya imza attığının belki farkında bile değildi. Taşkömürü bu bölgenin gerçek anlamda bir sanayi kenti olarak kalkındırmasında ve Kdz. Ereğli'nin kent kimliği kazanmasında en temel değerlerinden biridir. Kdz. Ereğli'de taşkömürünün bulunuşu Zonguldak Türkiye'nin ilk sanayi şehri olmuştur. Kdz. Ereğli bu yüksek enerjili cevher sayesinde bugün ERDEMİR'e ev sahipliği yapmaktadır. Bölgenin ve Kdz. Ereğli'nin temelinde karaelmasın varlığı tartışılmaz. Ancak, sanayide kullanma teşvik edilirse, üretim koşulları modernize edilirse taşkömürü hak ettiği değere ulaşacaktır. Taşkömürü üretiminde en önemli gerçek bölge insanının alın terini canı pahasına akıtarak verdiği emektir. Yerin yüzlerce metre altında, oksijenin dahi kısıtlı olduğu ortamda sadece bir somon ekmek için alın teri döken on binlerce insan aslında karaelmasın rengi gibi kara, ama onurunu simgelemektedir” diye konuştu.

Kaymakam Osman Ekşi ise, kömür Türkiye'nin öz kaynağı olduğunu ve öz kaynakları bugünde çok kullanmak gerektiğini söyleyerek, “Uzunmehmet'i andığımız bugünde, tüm madencileri saygıyla anıyorum. Maden zor iştir. Bunu Ereğli ve Zonguldaklılar çok iyi biliyor. Tüm madencilerim saygıyı fazlasıyla hak ediyor. Kömür Ereğli için çok önemli. Ereğli'nin modern şehir olmasında kömür başrol oynadı. Demir çeliğin ilçemizde kurulması limanın suyun yanında kömürün de burada olmasına bağlıdır. Zonguldak'ın kurulmasında da kömür var. Bizim için yerel ölçekte ekmeği aşı olmuş bir sektör. Ama dünya üzerinde de kömür çok önemli bir enerji kaynağı. Maalesef görüyoruz ki bizi de çok yakından etkiledi. Kömür sektörü eski şah şalı görünümünden uzakta. Yöremizin her ailesine hizmet veren ülkemize çok önemli bir katkıda bulanan bu sektör istediğimiz boyutta değil. Ben umuyorum ki bu problemlerde hallolur. Gerek üretim gerek çalışanlar olarak daha potansiyeli yüksek bir işletmeye sahip olur. Gelişmeler gerek kişisel olarak insanları ekonomik faaliyetlerindeki çeşitlilik, gerekse enerji kaynaklarındaki alternatif çokluğu kömürün biraz daha geri planda kalmasına sebep oldu. Ülkemiz daha gelişmeler ülkelerle arasındaki mesafeye kapatmak durumunda. Kömür bizim öz kaynağımız. Öz kaynakları bugünde çok kullanmak durumundayız. Enerji kaynaklarımızın büyük bir bölümünü dışarıdan almak zorunda kalıyoruz” dedi.

Konuşmaların ardından İlçe Milli Eğitim tarafından düzenlenen Uzunmehmet ve Kömür konulu şiir, kompozisyon ve resim yarışmasında dereceye giren öğrencilere protokol tarafından ödül verildi. Armutçuk İlköğretim Okulu öğrencisi Neslihan Soydeğer, 2. kademe şiir birincisi. Şiirini okudu. Endüstri Meslek Lisesi ortaöğretim kompozisyon birincisi Anıl Çakıroğlu, kompozisyonunu okudu. Ardından, İzmirlioğlu İlköğretim Okulu Halk Oyunları ekibi sergilediği halk oyunları sonrasında tören sona erdi.

UZUNMEHMET KDZ. EREĞLİ'DE ANILDI
UZUNMEHMET KDZ. EREĞLİ'DE ANILDI
UZUNMEHMET KDZ. EREĞLİ'DE ANILDI
UZUNMEHMET KDZ. EREĞLİ'DE ANILDI
UZUNMEHMET KDZ. EREĞLİ'DE ANILDI
UZUNMEHMET KDZ. EREĞLİ'DE ANILDI
İHA
Yayın Tarihi : 8 Kasım 2009 Pazar 13:50:00
Güncelleme :8 Kasım 2009 Pazar 14:51:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?