3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Vali'den çöp fırçası

Zonguldak’ta Çevre Belediyeler Birliği Toplantısı’nda ilçelerine kurulan transfer istasyonuna halkın tepki gösterdiği gerekçesi ile başka ilçelerden çöp istemeyen Belediye Başkanı Vali’nin gazabına uğradı.


Zonguldak Çevre Belediyeler Birliği (ZONÇEB), gündem maddelerini görüşmek üzere İl Özel İdare Binası’nda toplandı. Toplantıya Zonguldak Valisi Erdal Ata’nın yanı sıra merkez, ilçe ve belde belediye başkanları ile İl Çevre ve Orman Müdürü Nazmiye Uzun katıldı. Gündemin katı atık istasyonuna ilişkin maddesinde söz alan AK Partili Çaycuma Belediye Başkanı Mithat Gülşen, ZONÇEB tarafından 200 bin TL değerinde ilçeye yapılan ara transfer istasyonun vatandaşların baskısına maruz kaldığı gerekçesiyle Devrek ve Gökçebey ilçelerinin çöplerinin ara transfer istasyonunda toplanmamasını istedi.

Diğer iki ilçenin çöplerinin Çaycuma’daki transfer istasyonuna gelmesi halinde vatandaşların isyan çıkarabileceğini ifade eden Başkan Gülşen’e ZONÇEB Başkanı Vali Erdal Ata sert çıktı. Hayatında ilk defa böyle bir şey duyduğunu söyleyen Vali Ata, belediyelerin beş kuruşa muhtaç olduğunu ve 200 bin TL’ye yapılan tesisi başka yere taşıyamayacaklarını söyledi. Belediye Başkanının sözlerine karşılık veren Vali Erdal Ata şöyle dedi:
“Çaycuma’ya 200 bin TL’lik yatırım yapılmış, belediyeler 5 kuruş paraya muhtaç. 200 milyarlık yatırımı biz kaldırıp çöpe atacağız. 200 bin TL’lik yatırımı çöpe atacak kadar zengin değiliz. Orada yapılan tesisi taşıma şansımız yok ki. Çaycuma Belediyesi olarak ‘o tesisi kaldırıp başka yere taşıyalım’ diyorsanız hayhay buyurun. Transfer istasyonları depolama alanı değildir. Günlük toplanan çöplerin depolama alanına düzenli transfer edileceği bir istasyondur.

Bu dünyanın her yanında şehir merkezlerinde kuruludur. Gidin İstanbul’un içinde kaç tane transfer istasyonu vardır. İstanbullu çöpten rahatsız olmuyor mu? Ankara’nın merkezinde bir çok transfer istasyonu var. Çaycuma’da 3-5 dükkan sahibi bundan rahatsız oluyor da İstanbul, Ankara’daki insanlar rahatsız olmuyor mu? Halk tepki gösteriyorsa halkı bana gönderin. Halk buraya gelsin. Çaycuma’da daha önce vatandaşlarla bu konu üzerine toplantı yapıldı” dedi.
Belediye Başkanı Mithat Gülşen’e sert çıkan Vali Erdal Ata, “Bir işi yapmaya karar verdiyseniz geriye dönüşü olmaz. İtirazlarınızı zamanında yapacaksınız. Biz, belediyeler 5 kuruşa muhtaç. Şuradan buradan para toplamaya çalışırken 200 bin TL’lik yatırımı ‘şu itiraz bu itiraz ediyor’ diye hizmet dışı bırakamayız. Eğer o itiraz edenler faturasını ödüyorsa buyursunlar gelsinler bizde tesisi başka yere yapalım. Bu kadar. Ben ilk defa böyle bir şeyle karşılaşıyorum. Her toplantıda bunları tartışırsak biz Özel İdare olarak çıkalım ne haliniz varsa görün. Böyle şey olmaz” diye tepki gösterdi.


Gerginleşen ortamı Vali’nin yanında oturan Kozlu Belediye Başkanı Ali Bektaş esprisi ile yumuşattı. Diğer ilçelerin çöplerini istemeyen Belediye Başkanı’na yönelen Bektaş, “Devrek ve Gökçebey’in çöpleri daha mı kirli” demesi üzerine salonda gülüşmeler yaşandı.


Giderek sakinleşen toplantının sonunda Vali Erdal Ata, “Sayın Başkan, kızıyorum falan ama sen yine de vatandaşı topla bir kez daha konuşalım. Önümüzdeki günlerden bir gün bir araya gelelim” dedi.

İha
Yayın Tarihi : 10 Haziran 2009 Çarşamba 08:43:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?