3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Ve Karadeniz de çöle dönüyor!

Her mevsim yağan yağmuru, yeşil görüntüsü ve ormanları ile bilinen Karadeniz bölgesi, çöle dönüşüyor.

Su kaynaklarının tükenmeye başlaması nedeniyle Karadeniz'de, İç ve Doğu bölgelerini aratmayan görüntüler ortaya çıkıyor.


Karadeniz'in tipik özelliklerini barındıran Zonguldak'ın ormanlarından yaylasına kadar yeşil cümbüşünün yaşandığı köylerde son yıllarda küresel ısınma ile birlikte artan sıcaklık ve kuraklığın etkisiyle yurdun iç ve doğu kesimlerini aratmayan görüntüler ortaya çıktı. Yeşilin her tonunu görmenin mümkün olduğu Karadeniz ormanlarında, aşırı sıcak ve kurak havalar nedeniyle kırmızının tonları hakim olmaya başladı. Bazı ağaçların kuruduğu gözlenirken bazıları ise mevsiminden önce sarardı.

Kırsal kesimlerdeki köy ve kasabalarda da ağaç ve, toprak üstü bitkiler sararırken, çeşme, dere gibi su kaynakları kurudu. Toprakların da çatladığı köyler, son görüntüsü ile iç ve doğu bölgelerindeki köylere benzedi. Yangın riskinin de arttığı ormanlarda, bulunan yabani hayatın da aç ve susuz kalma tehlikesi ile karşı karşıya bulunduğu belirtiliyor. Ekin ve hasatların da yandığını belirten köylüler, "Son yıllarda sıcaklık her geçen gün artıyor. Sıcaklıkla birlikte sularda azalıyor. Bölgemizdeki ormanlar, orman altı bitki örtüsü de sararıp yanmaya başladı. Bu değerlerimizin kıymetini iyi bilip sahip olalım" diyerek yetkililerden yardım istedi.
Diğer taraftan son hafta içerisinde hissedilir hava sıcaklığının 35 derecenin üstünde, nem oranının ise yüzde 97'lere ulaştığı bölgede, sıcaklığın ve nemin devam edeceği belirtiliyor.

İha
Yayın Tarihi : 25 Ağustos 2008 Pazartesi 16:39:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?