3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Verem, aşı ile önlenebilir

Zonguldak İl Sağlık Müdürü Dr. Öner Güner, Verem Haftası nedeniyle verem hastalığı ile ilgili bilgiler verdi.


04-11 Ocak 2009 tarihleri arasında kutlanılan Verem Haftası nedeniyle Zonguldak İl Sağlık Müdürü Dr. Öner Güner, verem hastalığı ile ilgili bilgiler verdi. Dr. Öner Güner, veremin tedavisinin standart olduğunu, standart tedavinin hastanede ya da dispanserde aynı şekilde düzenlendiğini kaydetti.

Tedavinin Verem Savaş Dispanseri ya da hastanede başlanması gerektiğini söyleyen Güner, aylık takiplerinde Verem Savaş Dispanseri'nde yapılmasının uygun olduğunu belirtti. Güner, “Verem bulaşıcı bir hastalık olup, dünyanın bütün uluslarından insanlarda ve zengin-yoksul, genç-yaşlı herkeste hastalık yapabilir.

Verem 'Tüberküloz' en çok akciğerlerde olmak üzere bütün organlarda hastalık yapabilir. Tüberküloz hastalığının kaynağı, tedavi görmemiş, aktif akciğer ve gırtlak veremi olan hastalardır. Öksürmek, konuşmak, hapşırmak ile mikroplar havaya saçılır. Sağlıklı kişiler bu mikropları nefesleriyle alırlar ve enfekte olurlar. Enfekte olan bazı hastaların akciğerlerinde mikropların çoğalmasıyla verem hastalığı gelişir. Tedavi edilmeyen her hasta yılda 10-15 kişi hastalığı bulaştırır. Hastalarda genellikle şu yakınmalar olur. İki haftadan fazla süren öksürük, ateş, gece termeleri, göğüs ağrımaları, iştahsızlık, zayıflama, halsizlik, kan tükürme, yakınmalar hafif başlar ve yavaş ilerler. Veremin teşhis ve tedavisi ücretsizdir. Veremin tedavisi standarttır. Bu standart tedavi, hastanede yada dispanserde aynı şekilde düzenlenir. Tedavide kullanılan ilaçlar verem savaş dispanserinde ücretsiz verilir. İlaçların düzenli içilmesi çok büyük önem taşır.

Çünkü hastaların bir kısmı tedaviyi terk etmekte ve toplumda basil saçmayı sürdürmektedirler. Hastanın ilaçları içtiğinden emin olmak için her doz ilacı bir sağlık personelinin gözetiminde içirtmek en uygun yoldur. Buna doğrudan gözetimli tedavi denir. Tedavinin Verem Savaş Dispanseri ya da hastanede başlanması gerekir. Aylık takiplerinde Verem Savaş Dispanseri'nde yapılması uygundur.

Tedaviyi sonlandırana kadar özenle sürdürmek gerekir. Verem hastalığından korunmanın en etkin yolu aşıdır. Verem aşısı bebekler 2. ayını doldurduklarında, eğer ki 2. ayını geçiren bebekler olduğu zaman ise, 3.4.5. aylarda da uygulanabilir. Aşı sağlık kuruluşlarında ücretsiz olarak yapılmaktadır. Korunmada diğer bir etkin yol ise hastalığa yakalanan kişilerle çok yakın temastan kaçınılmasıdır” dedi.
Zonguldak İl Sağlık müdürü Dr. Öner Güner ayrıca, yeterli ve dengeli beslenmenin, sağlıklı koşullarda yaşam sürdürülmesinin korunmada önemli rol oynadığını belirtti.

İha
Yayın Tarihi : 8 Ocak 2009 Perşembe 11:20:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?