3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Warda 17 yıl sonra GMİS'te

ICEM (Uluslararası Kimya, Enerji, Maden ve Genel Hizmet Sendikaları Federasyonu) Genel Sekreteri Manfred Warda ile ICEM Kimya ve Lastik İşkolları Sorumlusu Kemal Özkan, Genel Maden İşçileri Sendikası’nı (GMİS) ve Şemsi Denizer’in mezarını ziyaret etti.

GMİS’i ziyaretinde Genel Başkan Ramazan Denizer ile görüşen Warda, önemli açıklamalarda da bulundu.

GMİS Genel Başkanı Ramazan Denizer, 1990-1991 Madenci Grevi ve Ankara Yürüyüşü’ne büyük destek veren Warda’yı, 17 yıl sonra tekrar sendikalarında görmüş olmaktan onur ve mutluluk duyduklarını söyledi.

ICEM Genel Sekreteri Manfred Warda, Zonguldak’ın kendisi için çok özel bir anlam içerdiğini belirterek, “Çok çok sıcak karşılama için hepinize müteşekkirim. Benim için çok özel bir an yaşadım az önce. 1991 burayı ilk ziyaret ettim, yürüyüşlere katıldım. Şemsi beyle görüştüm. Kendisi Türkiye için son derece önemli bir şahsiyet olmakla birlikte uluslararası sendikal camiada da çok saygın ve çok önemli bir yere sahipti” dedi.

Warda şöyle konuştu: “Gerçekten kendisinin öldürüldüğü haberini aldığımız zaman büyük bir şok yaşadık. Kendisinin gerçekleştirmiş olduğu onurlu ve önemli mücadele hiçbir zaman ve hiçbir yerde unutulmayacaktır. Ben gerek şahsım gerekse ICEM olarak şunu ifade etmek isterim ki Şemsi Bey’in önderlik etmiş olduğu o önemli mücadele yalnızca Zonguldak’ta yaşayan madencilerin çalışma koşullarının ve geleceklerinin güvence altına alınmasında değil aynı zamanda bütün ülkenin insanları için gerçekleştirilmiş önemli ve değerli bir mücadeleydi. Tabii ki bütün ülkelerin insanları, Türkiye’de buna dahildir, bu doğal ulusal kaynakların ülkenin geleceği açısından çok önemli olduğunu farkında olmaları gerekir. Zira yalnızca dışarıya bağımlı olarak gerçekleştirilen bir enerji dağılımı bir ülke açısından gerçek ve sağlıklı olamaz.

Zonguldak işte burada ve tüm Türk halkına kömürüyle bu katkıyı yapmaya hazır. Bu sabah benim için önemli bir an daha vardı. Hayatlarını iş kazalarından yitirmiş olan madencilerimiz anısına yapılmış olan anıtı ziyaret etme imkanım oldu. Bundan hem Türkiye’deki hem dünyadaki bütün insanların bu özveriden haberdar olmaları ve takdir etmeleri gerekiyor. Rahmete ermiş olan maden işçileri sadece kendileri ve ailelerinin geleceği için değil aynı zamanda ülkelerinin daha ileriye gitmesi için bu özveriyi hayatlarıyla ödediler. Maalesef ben buraya vardığım zaman bir maden işçisi kardeşimizin daha rahmete eriştiğini iletti.

Ben bundan büyük bir üzüntü duydum. Gerek şahsımın gerekse ICEM’in başsağlığı dileklerimi sizlere iletmek isterim ve madenci kardeşimizin ailesine de başsağlığı dileklerimi iletmenizi rica ediyorum. Rahmete erişmiş tüm madenci arkadaşlarımızın anısıyla birlikte bizim de ocaklarımızı, madenlerimizi ve geleceğimizi garanti altına almak için mücadelemizi sürdürmemiz gerekiyor. Bu istikamette süren mücadelenin benim ülkem olan Almanya’da ve diğer ülkelerde devam ediyor. ICEM olarak misyonumuz çok açıktır, biz her zaman sizlerin arkasındayız, size destek veriyoruz. Bize ihtiyaç duyduğunuz an yanınızda olacağımızın bilinmesini istiyoruz. Bana Zonguldak’taki Kömür Kongresi için bir davet yapıldığında çok heyecan duydum. Ve bu mesajları iletmek için fırsat bulmak benim için gurur vesilesi. Gösterdiğiniz yakın misafirperverlik için çok teşekkür ediyorum. Benim için burada bulunmak çok önemli ve farklı özel bir anlam içeriyor”.

GMİS Genel Başkanı Ramazan Denizer, ICEM Genel Sekreteri Warda ile ICEM İşkolları Sorumlusu Kemal Özkan’a vagon saat, madenci heykeli ve Devrek Bastonu hediye etti.

1991 yılında, GMİS Genel Başkanı Şemsi Denizer ile birlikte çekilmiş bir fotoğrafının hediye edilmesi ise ICEM Genel Sekreteri Warda’yı duygulandırdı.

Ziyarette GMİS Genel Merkez ve Şubeler yöneticileri ile maden işçileri de hazır bulundu.

ŞEMSİ DENİZER’İN KABRİNİ ZİYARET ETTİ
ICEM Genel Sekreteri Warda ve ICEM Kimya ve Lastik İşkolları Sorumlusu Kemal Özkan, GMİS Genel Merkez ve Şubeler Yöneticileri, maden işçileri ve Şemsi Denizer’in babası Hüseyin Sarıbaş ile birlikte Merhum Şemsi Denizer’in Çaycuma’nın Gökçehatipler Köyü’nde bulunan kabrini ziyaret ettiler.

ŞEMSİ DENİZER UNUTULMAZ
Warda ve ziyarete katılanlar Denizer’in mezarına karanfiller bıraktılar. Denizer’in kabri başında duygularını paylaşan Warda, “Gerçekten çok önemli bir zaman benim için. Gerçekten yine aynı üzüntüyü yaşadığımı hissediyorum. Biz dosttuk. Tabii aynı zamanda buraya gelirken çok güzel hatıralarla geldim. Onun hem Türkiye’de hem uluslararası alanda maden işçilerine verdiği çok önemli katkılar hala aklımızda. Ben çok sevgili dostum Şemsi’nin huzur içinde yatması için dua edeceğim. Onun huzur içinde yattığına inanıyorum. Çünkü kardeşi onun mirasını ve onun geleneklerini sendikasında sürdürüyor. Şundan da emin olmalısınız ki onun hatırası uluslararası camiada hiçbir zaman unutulmayacaktır” dedi.

GMİS Genel Başkanı Ramazan Denizer de “Maden işçilerini unutmadığı, Şemsi Denizer’i unutmadığı için Sayın Warda’ya teşekkür ediyoruz. Maden işçisi size minnettardır” dedi.

Konuşmaların ardından okunan duaya ICEM Genel Sekreteri Manfred Warda da katıldı.

.
Yayın Tarihi : 26 Mayıs 2008 Pazartesi 14:22:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?