7
Mayıs
2024
Salı
ZONGULDAK

Yarım asırlık müzisyen fabrikası

YARIM ASIRLIK MÜZİSYEN FABRİKASI

Zonguldak'ın Devrek ilçesinde yaşayan 71 yaşındaki Süreye Akkaş, ortaokul mezunu olmasına rağmen yarım asırdır, müzisyen fabrikası gibi hizmet veriyor.

Devrek ilçesinde yaşayan 71 yaşındaki Süreyya Akkaş, Devrek Belediyesi bünyesinde kurulan bando takımının şefi ve yine belediye bünyesinde açılan müzik eğitimi kurslarında eğitmen olarak görev yapıyor. 1955 yılında ismi o zamanlar Ereğli Kömür İşletmeleri (EKİ) olan Türkiye Taşkömürleri Kurumu bünyesindeki bando okuluna kayıt olan Süreyye Akkaş, burada trompet çalmasını öğrenirken, kısa sürede kendini diğer enstrümanları çalma konusunda da geliştirdi.1982 yılında Devrek Belediyesi bünyesinde kurulan

bando takımında görev yapan Akkaş, 6 yıl boyunca bando takımında hem görev aldı hem de kendisini geliştirmeyi sürdürdü. Bando takımının kapanmasının ardından özel dersler vermeye başlayan Akkaş, halk eğitim merkezlerinde usta öğretici olarak müzik ve enstrüman dersleri vermeye başladı. Halen devam eden Sinop Belediyesi Bando Takımı'nı da kuran Akkaş, daha sonra döndüğü Devrek'te, 2008 yılı içerisinde bu kez şef sıfatıyla Belediye Bando takımını kurdu. Yine belediye bünyesinde çeşitli enstrüman ve müzik eğitimi dersleri vermeye başladı. Hayatını müziğe adadığını belirten Akkaş, 55 yıl boyunca aralarında Hacettepe Üniversitesi Kontrbas Bölümü Başkanı Prof. Dr. Alper Müfettişoğlu ve Almanya'da master yapan Nehil Durak'ın da aralarında bunduğu yaklaşık 400 akademisyen, müzik öğretmeni ve müzisyen yetiştirdi.

Bu yılki öğrencileri arasında 4 müzik öğretmeni adayı olduğunu belirten Akkaş, "1955 yılında Zonguldak'ta Ereğli Kömür İşletmeleri (EKİ) bandosunda yetiştim. Yıllarca çok emek verdik ve pırıl pırıl gençler yetiştiriyoruz. Yetiştirdiğim talebeler içerisinde müzik profesörleri var. Sayılarını ben bile hatırlayamadığım kadar müzik hocası yetiştirdim. Bunlarla gurur duyuyorum. Hala da yetiştiriyorum. Bu yıl 4 müzik öğretmeni adayım daha var. Ömrüm olduğu sürece müzisyenleri yetiştirmeye devam edeceğim" dedi.

Kendisine desteğini esirgemeyen Devrek Belediye Başkanı Özcan Ulupınar ve Belediye Hesap İşleri Müdürü Semra Taşkaya'ya teşekküre eden Akkaş, mesleğinin yarım asırdır sürdürebilmesinin sırrını ise şöyle anlattı:

"Müzik bir moral işidir. Ben gençlerle çalıştıkça kendimi 17 yaşında gibi hissediyorum. Böyle olursa verim alabilirsiniz. Onlarla, arkadaş oluyor, çok iyi anlaşıyorum. Bir de sürekli notayla çalıştırırım"

Şuanda çeşitli enstrümanlar üzerinde eğitim alan öğrencileri ise, keyifli ve anlaşılır geçen derslerde Süreye Akkaş'ın deneyimlerinden ve tecrübelerinden de faydalanma imkanı bulmaları nedeniyle kendilerini şanlı hissettiklerini dile getirdi. Akkaş, ilerlemiş yaşına rağmen, bando takımını konserlerinde de yalnız bırakmıyor.

YARIM ASIRLIK MÜZİSYEN FABRİKASI
YARIM ASIRLIK MÜZİSYEN FABRİKASI
İHA
Yayın Tarihi : 9 Temmuz 2010 Cuma 17:11:02
Güncelleme :9 Temmuz 2010 Cuma 17:41:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?