3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Yasa ziyaretlerle anlatılacak

Çalışma Bakanlığı, Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri aracılığıyla kentlerdeki sivil toplum kuruluşlarına gidilerek Sosyal Güvenlik reformunun anlatılması uygulamasına başladı. 

Çalışma Bakanlığı'nın talimatıyla 7-13 Nisan tarihleri arasında kutlanan Sosyal Güvenlik Haftası dolayısıyla Zonguldak Sosyal Güvenlik İl Müdür Vekili Muharrem Demirci ile Zonguldak Sosyal Güvenlik Merkez Müdürü Ahmet Bayram, İhlas Haber Ajansı (İHA) Bölge Müdürü Osman Sav'ı ziyaret ederek Sosyal Güvenlik reformu konusunda bilgi verdiler. Çıkarılan yasanın yanlış anlaşıldığını belirten Demirci, yasanın doğru anlatıla bilmesi için bakanlığın verdiği talimatla illerdeki sivil toplum örgütleri, ticaret odaları, basın kuruluşları ziyaret edilerek yasanın anlatılacağını kaydetti.
 
Demirci, “Bu yasanın çıkması ülke için gerekli. Ama bu yasanın yanında da kayıt dışı istihdamın engellenmesi gereklidir. Şu anda bile bir puan bile düşürülse de ekonomik denge bile kayıt dışı istihdamla mücadeledir. Öngörüde kayıt dışı istihdamın engellenerek Türkiye'de kayıt dışı istihdam yüzde 52'lerdedir. Bu kayıt dışı istihdam haksız rekabete neden olmaktadır.Yasa ile ilgili olarak da yasanın yanlış anlaşıldığı çünkü şu andaki mevcut hükümler mevcut yasada bulunmaktadır. Çıkan kanundan şu andaki sendikalar taviz istiyor. Örnek 60 yaş kanunun önceden çıktı. 5510 kanunu 2006'da çıktı. Şu andaki mecliste bir şey tartışılmıyor. 65 yaş emekliliği meclisten geçmiştir. Kanun zaten mecliste kabul olunmuştur. Yeni kanun yapılıyor diye algılanıyor. Hasta hangi özel hastaneye gidiyor da para vermiyor. Şu andaki oran koymak onun engellenmesi içindir. Hükümet ise bunu sınırlandırmak istiyor. Hükümetin şu anda yaptığı sınırlandırmaktır. Ancak bu konu ise yanlış anlatılıyor. Özel sektörün aldıklarında limit yok, devlet buna limit koymak istiyor. 2006'da 9 bin olmuştu önergeyle 7bin 200'e indirdiler. Türk-İş ile yaş konusunu da anlaştılar. Türk-İş 'Anlaştığımız maddelere uymazsa ona göre hareket edeceğiz' dedi. Ama hükümet o maddeleri uyguluyor. Özel hastaneler vergiden muaf değil. Devletin amacı, özel hastanelerin özel hizmet karşılığı aldığı bedeli sınırlamaktır” dedi.

.
Yayın Tarihi : 8 Nisan 2008 Salı 13:18:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?