3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Yazıcı, MÜSİAD fuarını değerlendirdi

Zonguldak'ın Ereğli ilçesi MÜSİAD Şube Başkanı Faruk Yazıcı, dünya piyasalarını altüst eden küresel krize aldırmadan ekonomik kalkınma için üzerlerine düşeni yaptıklarını söyledi.


MÜSİAD Ereğli Şube Başkanı Faruk Yazıcı, 22 Ekim 2008 tarihinde düzenlenen İş Adamları Forumu (IBF) ile 23 - 26 Ekim 2008 tarihleri arasında 408 yerli, 74 yabancı firma ve 25 STK olmak üzere toplam 507 firmanın katılımıyla gerçekleştirilen 12.Uluslararası MÜSİAD Fuarının sonuçları hakkında değerlendirmelerde bulundu.


Ana teması bir yıl önce "İslam Ülkeleri Arasında Finansal Entegrasyon" olarak belirlenen IBF Forumuna, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bir çok bakanın yanı sıra 17 ülkeden 23 misafir bakan ve 61 ülkeden 2 bin 200'e aşkın işadamının da katıldığını söyleyen Yazıcı, son gelişmelere bakarak bir yıl önce belirlenen temanın ne kadar önem kazandığı ve İslam Ülkelerinin artık dünyanın eski sistemleri yerine yeni kutuplar ve rezerv birimleri araması gerektiğinin vurgulandığını belirtirken, buna ilaveten özellikle Körfez ülkelerinde biriken fon fazlalarının ihtiyacı olanlara aktarılması konusu üzerinde çalışmalar yapılmasının da kararlaştırıldığını söyledi.


'ÖNYARGILI BİRÇOK FİKRİN DEĞİŞMESİ GEREKİYOR'
Türkiye'nin küresel krizden dolayı etkilenme riskine karşı, ihracat rotasını Afro-Avrasya ve özellikle Körfez ülkelerine çevirmesi gerekiyor diyen Yazıcı, dünya ülkeleri körfez fonları ile ülkelerini finanse etmek için birbirleriyle mücadele ederken, bazı saplantılardan ve önyargılardan kurtulup, bu fonların büyük bir bölümünü Türkiye'ye rahatlıkla kaydırabileceklerine inandıklarını belirtirek, "Çünkü onlar güvenilir bir liman arıyorlar, bizde de bu fonların kullanılabileceği projeler, karlı iş imkânları ve güvenilir limanlar var. Bunların da bir kısmının fuarda yapılan anlaşmalarla gerçekleştiğini görmek bizleri çok mutlu etti. Öte yandan MÜSİAD, ICCI-İslam Ticaret ve Sanayi Odası ve WIEF-World Islamic Economic Forum ile bir anlaşma imzalayarak, ülkemizin içinde bulunduğu coğrafyadan uzak doğuya kadar geniş bir alanda benzeri çalışmaları koordineli olarak yürütme kararı aldı. Bu şekilde bundan sonra yapılacak faaliyetlerde Pasifikten Atlas Okyanusuna kadar işadamlarının bir araya geleceği, sorunlarını tartışıp, çözüm arayacakları bir ortam oluşturuldu" dedi.


'MÜSİAD'IN SONRAKI FUARI 2010 YILINDA'
Yazıcı, fuarın tam anlamıyla bir işbirliği ve dayanışma fuarı olduğunu vurgularken, dört günlük süre içinde yabancı ülkelerden gelen heyetlerin ülke sunumları yaptıkları ve Mısır'ın partner ülke olduğu fuarda birçok iş birliği anlaşması yapıldığını, dünyada ve ülkemizde yaşanan finansal sıkıntılara rağmen iş dünyasının fuara gösterdiği ilgiden memnun olduklarını ayrıca bu yıl üç salonda gerçekleştirilen fuarın bir sonraki tarihi olarak 2010 yılı sonbaharı düşünüldüğünü söyledi.
Yazıcı, sözlerini şu şekilde tamamladı; "Üyelerimizin; daha fazla dış satım bağlantısı yaparak Türkiye'nin ihracat potansiyeline daha geniş oranda katkı sağlaması, tarihi ve kültürel bağlarımızın olduğu çevre ülkelerle ekonomik ve sosyal ilişkilerin gelişmesine katkıda bulunması ve İstanbul'un küresel bir çekim merkezi olmasına destek vermesi amacıyla MÜSİAD Fuarının düzenlendiğini hatırlatan Yazıcı, "Fuara katılan bölgemiz sanayici ve iş adamları yurt içinden olduğu kadar komşu ve diğer ülke iş adamları ile yapılan görüşmeler neticesinde iş bağlantıları gerçekleştirdiler. Somut anlamda iş bağlantıları gerçekleştiren üyelerimiz olduğu kadar görüşmeleri fuar sonrası da devam eden üyelerimiz bulunuyor. Bunlar fuara katılan üyelerimizi ve bizleri ziyadesiyle memnun etmekte olup bu da fuarımızın genel anlamda olduğu kadar şubemiz ve Kdz.Ereğli adına da iyi geçtiğinin bir göstergesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu iş bağlantılarının daha da artması ve dolayısı ile bölgemiz ekonomisinin gelişmesi ortak beklentimizdir. Bu vesile ile Şube üyelerimizden de yoğun bir katılımın olduğu Fuarımıza katılarak bizleri onurlandıran iş adamlarımız, basın mensuplarımız ve tüm vatandaşlarımıza da şükranlarımızı sunmak isterim. "

İha
Yayın Tarihi : 3 Kasım 2008 Pazartesi 18:59:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?