3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Yeraltı çalıştı, yerüstü iş bıraktı

Türkiye Taşkömürü Kurumu'na bağlı maden ocaklarında çalışan işçiler, SSGSS yasa tasarısına tepki nedeniyle iş bırakma eylemine başladı.

Okunan bildirinin ardından yer üstünde çalışan işçiler iş bırakırken, yer altında çalışan madenciler çalışmaya devam etti.


TTK Kozlu, Üzülmez ve Karadon müesseselerine bağlı maden ocaklarında çalışan maden işçileri, TBMM'de görüşülecek Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası yasa tasarısına tepki amacıyla iş bıraktı.

Sabah saatlerinde vardiya değişimi tarafından Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) tarafından hazırlanan bildiri şube başkanları tarafından işçilere okundu.

Yer altında çalışan maden işçilerinin iş kazası gibi üzücü olaylar oluşmaması amacıyla işlerine devam etmeleri istenirken, yer üstünde çalışan işçilerin eyleme destek vermeleri istendi.

Bildiride, hükümetin Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'na karşı bugün ülke genelinde tüm çalışanların saat 10:00-12:00 arasında "Çalışmama" hakkını kullanacağı belirtilerek şöyle denildi:

"Türkiye'deki tüm işçi ve memur sendikaları konfederasyonları başta olmak üzere, emekli dernekleri ve meslek odalarının da içinde bulunduğu 17 örgütün oluşturduğu Emek Platformu olarak, hükümetin tek yanlı dayattığı yasa tasarısına karşı tepkimizi
gösteriyoruz. Yasa tasarısının hangi haklarımızı geri götürmek istediğini genel hatlarıyla ortaya koyduk. Yalan söylemediğimizi, tam tersine Başbakanın yanlış bilgilendirildiğini, ülke ve dünya kamuoyuna gösterdik. Biz bu yasa tasarısının TBMM gündemine getirilmemesini ve Emek Platformu'nu oluşturan örgütlerin görüşleri doğrultusunda yeniden düzenlenmesini istiyoruz. Bunun Türkiye gerçekleriyle hiçbir ilgisi yok. Biz Emek Platformu olarak gelişmeleri büyük bir dikkatle takip ediyoruz. Hükümet bu yanlışlarda ısrar ederse farklı tepkilerimizi ortaya koyacağız."


Bildirinin okunmasının ardından saat 10:00'da yer üstünde çalışan işçiler iş bırakma eylemine başlarken, yer altında görevli madenciler çalışmaya devam etmek amacıyla ocak içerisine girdi.

iha
Yayın Tarihi : 14 Mart 2008 Cuma 12:45:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?